Oordelen op basis van weinig informatie

Meestal wanneer we een oordeel vellen over iemand, dan kennen we niet het hele verhaal. We oordelen op basis van wat we zien, op basis van wat wij waarschijnlijk achten. We oordelen echter zelden op basis van feiten.

Oordelen is gevaarlijk. Je stopt iemand in een hokje waar die persoon mogelijk niet thuis hoort. Want zodra je je oordeel baseert op ontbrekende of verkeerde informatie dan heb je nooit gelijk, en doe je de ander altijd tekort.

Empathie is de kunst van begrijpen. Het is jezelf in iemand anders zijn schoenen plaatsen, zodat je de wereld even kunt zien door de ogen van die persoon.

Ieder mens doet goede dingen

Zodra je je best doet om de wereld door de ogen van een ander te zien, dan zul je zien dat ieder mens het goed bedoelt. Ieder mens wil zijn leven beter maken, maar niet ieder mens heeft hetzelfde wereldbeeld als jij.

Het pakket van waarden en normen verschilt per persoon. Om die reden kan iemand denken dat hij de wereld (en zijn leven) verbetert terwijl de wereld in jouw ogen juist slechter af is.

Maar zodra je je best doet om te begrijpen waarom een ander zo naar de wereld kijkt, waarom hij die keuzes maakt, wat zijn drijfveren zijn, dan kun je dit mens niet langer veroordelen.

Eerst luisteren, dan praten

Leer jezelf de gewoonte aan om te achterhalen waarom mensen doen wat ze doen. Stop met praten, stop andere mensen te overtuigen van jouw wereldbeeld. Start met luisteren, kijk of je de ander kunt begrijpen.

Hoe beter je iemand begrijpt, des te rijker jouw wereld wordt. Mensen veroordelen getuigt namelijk van een kleine denkwereld, van bekrompenheid. Wanneer je allerlei soorten mensen kunt begrijpen dan vergroot je je wereld in alle richtingen.

En weet dat empathie niet hetzelfde is sympathie. Wanneer je empathisch bent, dan kun je je goed in iemand anders zijn schoenen verplaatsen. Je kunt begrijpen waarom iemand bepaalde keuzes maakt. Keuzes waar jij het wellicht zelf niet mee eens bent.

Sympathie draait om het met iemand eens zijn. Niet alleen begrijp je de ander, maar je deelt ook zijn of haar wereldbeeld. Je kunt je grootste vijanden leren begrijpen, iets wat heel waardevol is, maar niet met ze sympathiseren omdat je het niet met ze eens bent.

Ontdek hoe je nooit meer kunt oordelen

Zodra je iemand begrijpt, zodra je de wereld door zijn ogen kunt bekijken, kun je iemand niet langer veroordelen. Sterker nog, je zult eerder in staat zijn om die persoon je liefde te geven.

Begrip verandert alles. Doe niet je best om mensen te veranderen, want dat is onmogelijk. Doe je best om mensen te begrijpen, en vroeg of laat zul je merken dat je al je oordelen zult moeten laten varen.

Meer lezen over empathie

Heb je de bovenstaande video bekeken en wil je nog meer lezen? Dan is het onderstaande boek over de kracht van liefde en empathie zeker een aanrader.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test