Artikel opslaan

‘Geluk hebben’ wordt overschat

De afgelopen jaren heb ik samen met mijn vriend een paar geweldige reizen gemaakt naar de Noordkaap, Australië en China. We zijn soms een paar maanden van huis terwijl we al ultra-light-backpackend (beide een rugzak van ca. 22 liter) allerlei avonturen beleven. Veel mensen zouden ook graag lange verre reizen maken. En toch doen de meeste mensen het niet, omdat ze denken dat het niet ‘kan’. Ze denken dat wij het kunnen doen omdat wij ‘geluk’ hebben.

Soms heb je geluk. Zoals ik eerder schreef heb ik het geluk gehad dat ik een fijne jeugd heb gehad. Maar meestal heb je geen geluk. Nog veel vaker bepaal je zelf of fijne dingen zullen gebeuren of niet. Dat kun je doen door slimme keuzes te maken richting een betere toekomst. Oorzaak-gevolg is altijd actief. Dus als jij de juiste oorzaken creëert, zul je profiteren van de gewenste resultaten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Niet reizen vanwege een hond

Mijn moeder vertelde me laatst dat wij geluk hebben dat we dit kunnen doen. Ze legde uit dat zij nooit echt heeft kunnen reizen. Toen ze mijn vader leerde kennen had ze een hond. Ze kende geen mensen die op de hond wilde passen (het was een grote, harige hond), de hond kon niet alleen zijn en toen de hond eenmaal dood ging was ik al geboren. Dus reizen zat er helaas niet in.

Het ‘niet kunnen reizen’ lijkt iets wat m’n moeder overkwam. Maar wat er in werkelijkheid gebeurde is dat er allerlei keuzes zijn gemaakt op dagelijkse basis die deze uitkomst vormgaven. M’n moeder had een makkelijker hondenras kunnen kiezen, ze had kunnen zoeken naar andere manieren van opvang, ze had de hond beter kunnen trainen zodat hij wél alleen of bij andere mensen kon zijn. Als ze echt had willen reizen had ze een situatie kunnen creëren die reizen mogelijk had gemaakt. Maar ze koos ervoor omdat niet te doen.

Dat is geen geluk, en dat is geen pech. Dat is simpelweg het resultaat van de keuzes die gemaakt zijn. Kunnen reizen had blijkbaar geen hoge prioriteit. Dat is wat het is.

Je toekomst bepalen met dagelijkse keuzes

Wij kunnen lange reizen maken omdat we daar naartoe hebben gewerkt. Omdat we ervoor hebben gezorgd dat we allebei voor onszelf werken, dat we onze bedrijven vanaf een laptop kunnen runnen, dat we weinig verplichtingen hebben en voldoende geld verdienen. En ja, ook wij hebben een hond (Snuffel). Snuffel is lief, lekker compact, en we hebben haar geleerd om flexibel te zijn. Er zijn altijd mensen die op haar willen passen.

Al die dingen hebben veel werk gekost. Veel toewijding, veel momenten van twijfel en stress. Maar we hebben deze keuzes bewust gemaakt omdat we wisten hoe we onze toekomst voor ons zagen.

Kleine (en grote) alledaagse keuzes beïnvloeden je toekomst. Je maakt constant keuzes, en iedere keuze die je maakt heeft de potentie om je toekomst te veranderen. Je kunt een uur besteden aan Facebook, of een uur besteden aan het plannen van je toekomst. Deze eerste optie brengt je nauwelijks vooruit. De tweede optie kan je inzichten bezorgen die je leven op zijn kop zetten.

Je kunt een dure auto kopen met de bijbehorende terugkerende lasten (afbetaling, verzekering, brandstof, onderhoud). Of je doet dit niet, en spaart dit deel van je inkomen. Vervolgens kun jij dingen doen waar de dure-auto-bezitter alleen van kan dromen. En jij hebt dan geen geluk, en de ander heeft geen pech.

De toekomst kneden

Oké. Dus wat kun je doen om een betere toekomst voor jezelf vorm te geven?

  • Besef dat het leven grotendeels wordt vormgegeven door oorzaak-gevolg, niet door pech-geluk. Soms heb je echt pech, soms heb je echt geluk. En al die momenten daar tussenin heb je zelf een vinger in de pap.
  • Met iedere gedachte die je denkt, ieder woord dat je zegt, iedere beweging die je maakt veroorzaak je iets. Je veroorzaakt een gevolg. Je veroorzaakt dus nooit niets.
  • Zoek uit wat je wilt ervaren. Wat wil je doen, wat wil je voelen, wat wil je zijn, wat wil je hebben?
  • Zoek uit wat je kunt doen om deze dingen te doen, voelen, zijn en hebben.
  • Maak op dagelijkse basis keuzes die je vooruit helpen. Lever de oorzaken die nodig zijn om de gevolgen te ervaren.
  • Denk vooruit, en werk om vervelende dingen te voorkomen, en positieve dingen te stimuleren.

Het leven hoeft je niet alleen maar te overkomen. De toekomst is kneedbaar. Dus ga kneden, en maak iets bijzonders. Iedere dag opnieuw. Onze volgende reis gaat naar de USA. Wat ga jij ervaren?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test