Artikel opslaan

De dagelijkse sleur neemt de leiding

In drukke tijden is het makkelijk om verzeild te raken in de dagelijkse sleur. Het gaat goed op je werk, je hebt veel te doen en je rent van hot naar her. Toch kom je op een gegeven moment tot de conclusie dat je leven niet meer zo ‘leuk’ is als het ooit was.

Zo nu en dan brengt het leven je automatisch op het punt dat je even stil moet staan en na moet denken. Je gaat dan bij jezelf na of je het leven nog wel leeft zoals je dat zelf graag zou willen. Je wilt ten slotte leven, niet geleefd worden. Met de volgende drie stappen kun je je leven binnen een paar dagen leuker maken en de sleur achter je laten!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Elimineer vervelende en tijdrovende zaken

Maak een lijst met taken en verantwoordelijkheden die jij normaal op een dag hebt. Wees specifiek en probeer alles op te schrijven. Loop in gedachten je dag door van opstaan tot slapengaan en kijk wat je allemaal doet op een dag.

Als je deze lijst gemaakt hebt kun je er eens kritisch naar kijken. Waar gaat eigenlijk onnodig veel tijd in zitten? Welke zaken veroorzaken veel onnodige stress en welke taken zou je het liefst helemaal van je lijst schrappen?

Door naar de lijst te kijken zie je waarschijnlijk direct al punten die anders kunnen in je leven. Het doel is om een aantal tijdrovende gewoontes uit te schakelen zodat je meer tijd overhoudt voor leuke dingen. Misschien zie je dat je ‘s ochtends lang bezig bent met het ontbijt en je lunchpakket. Wellicht kun je deze voortaan ‘s avonds al bereiden en in de koelkast leggen.

Het kan ook zijn dat je taken op je werk in beeld krijgt die je dagelijks verricht zonder erbij na te denken terwijl je ze net zo goed kunt delegeren.

2. Graaf je passies op

Wie in een sleur zit leeft niet meer met passie. Je hebt dan het gevoel dat het leven voor je geleefd wordt en dat je zelf niets meer te zeggen hebt. De dagelijkse sleur kan je passies doven, dus wordt het tijd om ze weer tot leven te wekken!

De onderstaande eenvoudige oefening helpt je je dromen terug te vinden. Door ruim de tijd te nemen voor deze oefening en er af en toe op terug te komen kun je erachter komen wat je eigenlijk leuk vindt in het leven. Durf een beetje te dromen, je hoeft en zult niet alles wat je opschrijft bereiken. Het kan echter wel als kompas dienen.

Maak een lijst met dingen die jij leuk vindt. Begin met een lijst met alle leuke dingen die jij nog weleens zou willen doen (zoals een vakantie naar Thailand) of die je normaal gesproken leuk vindt om te doen (zoals een strandwandeling).

Maak vervolgens een lijst met alles wat jij zou willen zijn of kunnen (zoals vloeiend Frans spreken) of die je normaal gesproken leuk vindt om te zijn (vol zelfvertrouwen, gezond), en sluit af met een lijst met daarop alles wat je zou willen hebben (zoals een nieuwe laptop of een eigen zeilbootje).

Ga vervolgens eens stoeien met het volgende dilemma: “Wat zou jij doen met je leven als je 100 miljoen op de bank had staan maar nooit meer zou mogen werken?” Hoe zou je je tijd indelen, waar zou je gaan wonen, wat zou je gaan doen?

3. Kleine stapjes nemen

De vorige stap heeft een aantal zaken opgeleverd die het waard zijn om voor te leven. Misschien wil je nog een rondreis maken door Australië of ben je tot de conclusie gekomen dat je graag wilt leren zeilen of dat je meer in de natuur wilt zijn.

Om jezelf nu uit de sleur te trekken is het slim om kleine stapjes te nemen in de richting die je hiervoor hebt ingezet. Dus als je hebt ontdekt dat je een rondreis door Australië wilt maken kun je eens tijd vrijmaken (stap 1) om gewoon eens met deze droom bezig te zijn. Wellicht kun je nu al wegdromen in reisboeken over Australië. Je kunt gaan verkennen wat de financiële mogelijkheden zijn om zo’n reis te maken en wellicht al een gedeelte van je reis gaan plannen.

Ben je tot de conclusie gekomen dat je het heerlijk zou vinden om regelmatig te zeilen? Dan kun je beginnen met oriënteren. Lees wat boeken, bekijk wat websites en zoek eens uit wat het zou kosten om zeillessen te nemen. Blijkt hier echt een passie te liggen? Dan kun je later uitzoeken of je een bootje voor jezelf kunt kopen zodat je ieder weekend kunt zeilen.

Zodra je een passie gevonden hebt kun je kleine stapjes nemen. Maak meer tijd vrij en doe meer dingen die je leuk vindt. Dit hoeft niet altijd geld te kosten. Misschien wil je vaker hardlopen, meer wandelingen maken, vaker met vrienden op stap etc.. Op een bepaald moment voel je dat je de balans terug hebt gevonden. Je krijgt dan meer energie in het dagelijks leven omdat je meer leuke dingen onderneemt, je hebt de sleur verslagen!

Je leven kan snel leuker worden

Een dagelijkse sleur zit voornamelijk tussen je oren. Doordat je dag in dag uit hetzelfde ritme beleeft ontwikkel je oogkleppen voor andere mogelijkheden. Door jezelf even de pushen om buiten deze belevingswereld te denken kun je vrij snel uit dit ‘dalletje’ klimmen. Graaf je passies op en ga worstelen met de vraag: “Wat vind ik eigenlijk leuk?”. Zodra je een antwoord hebt kun je datgene wat je leuk vindt stap voor stap in je leven brengen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test