Artikel opslaan

“I can barely conceive of a type of
beauty in which there is no Melancholy.”

Charles Baudelaire

Ooooh – die fijne jaren ’90

De tijden veranderen. Mijn ouders draaiden vroeger vaak CD’s (en cassettebandjes) van Phil Collins. Laatst kwam ik één van mijn favoriete nummers tegen op Spotify, en de tranen sprongen in mijn ogen.

Het bracht herinneringen naar boven van zorgeloze zondagen. Waarop we met het hele gezin uitgebreid ontbeten, en vaak samen gingen wandelen in het bos. Dagen waarop ik me meestal erg gelukkig voelde.

Ik besefte ineens heel sterk hoe voorbij deze tijd is. Dat het nooit meer zo zal worden als toen. Vreemd, maar een vast onderdeel van ouder worden – kan ik me zo voorstellen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat vliegt de tijd

Het leven gaat snel. En dat brengt ons soms in de war. Dat geldt ook voor mij. Het ene moment ben ik aan het studeren, begin ik met soChicken als hobby project en leer ik een leuke jongen kennen. Het andere moment zijn we tien jaar verder.

Snuffel – Billy en ik haalden haar in huis toen we net samenwoonden in Schiedam – ging van puppy tot oude sok met grijze snoet. M’n nichtjes en neefje gingen van baby tot pre-puber, mijn zusje van puber tot volwassen vrouw. En mijn ouders gaan ineens richting de zestig.

Ik heb een leuk leven vind ikzelf. Maar de snelheid waarmee het voorbij raast zet me soms aan het denken. Vergankelijkheid heeft mensen altijd al beziggehouden. Van de filosofen in de Griekse oudheid tot de wereldreligies en de meesterlijke schilders uit de zeventiende eeuw. Het maakt ons nederig, en soms een beetje bang. De cirkel van het leven waar we – vooralsnog – zo weinig invloed op lijken te hebben.

Maar de grootste angst is simpel. Het leven vliegt zo snel voorbij, en soms heb ik het gevoel dat ik er niet optimaal van geniet. Dat ik er meer uit kan halen nu de dingen zijn zoals ze zijn. Want voor je het weet is alles anders.

Dus ja – vergankelijkheid. Hoe ga je hiermee om? Ik heb een paar tips die ik zelf toepas – mogelijk helpen ze ook voor jou.

1. Minder tijd, meer geit

Serieus. Het is leuker om naar geiten te kijken dan naar klokken. Geiten zijn fantastisch, klokken maken je onrustig.

Maar zonder dollen – tijd is een menselijke uitvinding. Het is erg relatief, en de klok geeft ons het idee dat het een exacte wetenschap is. Maar hoe sterker je geobsedeerd bent door de almachtige klok, des te sneller de tijd lijkt te verstrijken.

Dus ja, minder klok in je leven kan de tijd langzamer doen verstrijken. Je bent je meer bewust van het moment, en minder van de ‘tijd’.

Waarom mag je pas eten als het ‘etenstijd’ is? En waarom ga je naar bed als de klok een bepaald uur aangeeft? Is het niet gewoon etenstijd als je honger krijgt en bedtijd als je moe wordt?

Ja, de klok is een nuttig gereedschap. Net als een hamer. Maar je gebruikt de hamer alleen als je een spijker in een plank moet slaan. Terwijl de klok vaak ‘center-stage’ in ons leven krijgt.

Hier vind je tips om te leven met minder klok. Mijn klok is inmiddels richting de Kringloopwinkel – lekker rustig.

2. Richt je op de kleine details

Leef met meer aandacht – dan verstrijkt de tijd langzamer. Je leven zit vol met kleine, fijne details die je makkelijk over het hoofd ziet.

Deze focus op de goede dingen in het leven helpt je ‘uit je hoofd’ te stappen en contact te maken met het hier en nu.

Neem bijvoorbeeld werk. Ik zit nu te werken op een flexwerkplek in Rotterdam. Het is prachtig weer, de sfeer is gezellig en ik voel me goed. Ik ben lekker aan het schrijven met een kop koffie en fijne muziek. Alles is goed.

Als ik me uitsluitend zou richten op het resultaat (het afronden van het artikel), dan zou ik me gestrest kunnen voelen. Het is al laat in de ochtend. Het had fijn geweest als ik al klaar was geweest. Ik heb tenslotte nog meer te doen vandaag.

Maar goed, ik ben nog niet klaar. En daar kan ik nu niets aan veranderen. Ik kan wel doorwerken zonder mezelf druk te maken. Dan komt dat resultaat vanzelf, en voel ik me ondertussen een stuk fijner.

Het leven wordt leuker, rijker en extra memorabel als je aandacht schenkt aan kleine fijne dingen. Dingen die je normaal gesproken als vanzelfsprekend zou beschouwen hebben het vermogen om je leven magisch te maken.

3. Reflecteer op je dag

Laat je dagen niet betekenisloos opgaan in het niets. Door dagelijks te reflecteren op je dag onthoud je je dagen beter. Bovendien leer je jezelf beter kennen en ga je je leven meer waarderen.

Zelf open ik bijna dagelijks een dagboek app en schrijf ik de volgende dingen op:

  • Wat heb ik beleefd? Hoe zag mijn dag eruit?
  • Hoe voel ik me?
  • Waar ben ik dankbaar voor?

Soms komt er een lang verhaal uit. Soms een paar regels. Soms een paar steekwoorden. En ik kan altijd een paar maanden terugbladeren en ontdekken wat ik toen deed en hoe ik me toen voelde.

Als je meer details van je leven kunt onthouden lijkt de tijd minder snel te gaan. Een dagboek is een slimme manier om je geheugen een handje te helpen. Bovendien helpt het reflecteren je een kalmer en gelukkiger mens te worden.

4. Zie de schoonheid in vergankelijkheid

Alles gaat voorbij. Dat is zowel een deprimerende als een prachtige gedachte.

Wanneer je je verzet tegen vergankelijkheid dan zul je veel ellende ervaren. Omdat je je verzet tegen iets dat je niet kunt stoppen. Wat je wel kunt doen is vergankelijkheid accepteren en waarderen voor wat het is.

Als iets mooi is – geniet er dan van, zo goed als je kan. Als iets ellendig is – leer er dan van. En besef dat het ook weer voorbij gaat.

Probeer je niet vast te klampen. Het is prima om met weemoed terug te kijken op het verleden. Maar blijf er niet in hangen. Het verleden is niets anders dan een herinnering. Het hier en nu is alles dat er is.

Dus ja. Het is jammer dat fijne dingen ophouden. Maar niets staat je in de weg om nu opnieuw fijne dingen te realiseren. Ik kan niet terug naar de fijne zorgeloze zondagen uit mijn tienerjaren. Ik kan wel extra genieten van dit moment, en van mijn kop koffie.

5. Leef in het moment

Dat houdt vooral in dat je af en toe niet denkt. Dat je even niet één bent met je gedachten maar dat je gewoon bent. Dat lijkt moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Richt je aandacht op je ademhaling, op je lichaam, op de ruimte waarin je je bevindt.

Hoe vaker je dat doet, des te beter je erin wordt. En hoe beter je erin wordt, des te minder snel de tijd voorbij lijkt te vliegen.

Jij bent niet je gedachten. En dat krijg je al snel door als je beseft dat jij je gedachten kunt observeren.

Hoe vaker je in het hier en nu kunt leven:

  • Des te minder je denkt, en des te meer je simpelweg bent.
  • Des te kalmer en gelukkiger je je voelt.
  • Des te minder je je druk maakt over het verleden of de toekomst.
  • Des te beter je kunt genieten van dat er nu is.
  • Des te minder je oordeelt.

Mooi spul. En hoe doe je dat? Hier vind je meer tips.

Voel je kalm en accepteer vergankelijkheid

Voel je je rot omdat je de tijd niet kunt terugdraaien? Of kies je ervoor om je dankbaar te voelen voor de fijne dingen die je hebt meegemaakt?

Ik kies dat laatste. En doe vervolgens mijn best om van ieder moment zo goed mogelijk te genieten. Om ongehaast, liefdevol en bewust door het leven te gaan.

Soms lukt dat. En als het lukt, voel ik me ontzettend fijn. Soms lukt dat minder, en dan weet ik wat me te doen staat om weer goed in mijn vel te komen.

Hoe sneller je leeft, des te sneller de tijd lijkt te gaan. Dus kalmeer je hoofd. Geniet van het moment en geniet van de schoonheid van vergankelijkheid.

Alles gaat voorbij.

Daar kun je niets aan veranderen, je kunt het wel leren omarmen.

Voel je je ontevreden met je leven?

Ontevreden over je leven Bundel

Weet je - je bent niet alleen. We voelen ons allemaal weleens ontevreden met ons leven.

Deze cursus is ontwikkeld om je op weg te helpen richting een opwaartse spiraal. We kunnen niet in één keer al je problemen oplossen, maar we kunnen wel je perspectief veranderen en in beweging komen richting een betere situatie.

Gebruik deze cursus als startpunt van een nieuw begin.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test