Wat is de flow?

Je zit in de flow als je met hoge concentratie kunt werken zonder dat je eigenlijk door hebt dat je aan het werk bent. Je hebt in de flow gezeten als je na een tijd intensief werken plotseling bij jezelf denkt: “Is het al zo laat?”.

De flow is eigenlijk een state of mind waarin je een geconcentreerde focus hebt. Dankzij deze focus raak je minder snel afgeleid, en krijg je meer gedaan.

Volgens onderzoekers is het verhogen van het aantal flow ervaringen een goede manier om beter in je vel te komen. Als je lekker kunt werken en je taken gedaan krijgt voel je je goed over jezelf. Hoewel de flow soms een soort magische samenloop van omstandigheden lijkt te zijn kun je jezelf trainen om de flow op te roepen wanneer het jou het best uitkomt.

1. In de flow komen – schakel je omgeving uit

Zet je telefoon op stil. Zet je telefoon in niet storen modus en schakel je mailprogramma uit. Zorg ook dat chat apps als iMessage, WhatsApp en Facebook Messenger op stil staan.

Leg mensen in je omgeving uit dat je even rustig wilt werken. Sluit deuren, schakel de TV uit en gooi even alles wat afleidt (figuurlijk) de deur uit.

2. Koptelefoon op en gaan met die banaan

Om de een of andere reden heeft muziek een erg stimulerende werking als je geconcentreerd wilt werken. Je kunt natuurlijk je radio lekker aan zetten maar muziek werkt nog effectiever als je bijvoorbeeld oordopjes in doet. Wanneer je de muziek direct in je oren hoort ben je meer ‘op jezelf’, meer afgesloten van de wereld.

Als ik zelf in de flow wilt komen kies ik meestal voor instrumentale of Engelstalige muziek. Nederlandstalige muziek stoort op de een of andere manier omdat ik er onbewust naar de tekst luister. Dit hoeft niet voor iedereen te gelden maar het kan helpen.

Muziek met een constante beat werkt goed om de flow te stimuleren. Door deze beat worden je hersenen langzaam meegevoerd in een soort ‘trance’. Lees hier meer over: muziek en mindfulness – rustgevende muziek tegen stress

3. Zorg voor duidelijkheid in je werkzaamheden

Wat ga je precies doen? Wat wil je aan het einde van de middag af hebben? Zorg dat je duidelijkheid voor jezelf schept. Deze duidelijkheid zorgt voor focus, en focus zorgt voor resultaat. Je komt makkelijker in de flow als je weet wat je wilt bereiken.

Heb je moeite met het creëren van duidelijkheid? Maak dan een mindmap voor jezelf. Onderzoek welke aspecten je nog moet afhandelen om tot het eindresultaat te komen. Lees ook: Getting Things Done in 7 stappen.

4. Probeer het leuk te maken

Hoewel de taak die je moet verrichten misschien niet ‘leuk’ aanvoelt is het belangrijk dat je het wel leuk gaat vinden. Probeer werken in je hoofd te vervangen door lekker werken. Zie je werk en jezelf als twee aparte dingen. Het werk en jij zijn niet een ding. Jij bent slechts de persoon die het werk uitvoert.

Bekijk het dus van de positieve kant. Pak er wat te eten en te drinken bij en ga er lekker voor zitten. Werken is een deel van het leven en van het leven moet je genieten.

5. Experimenteren met in de flow komen

Zoek uit wat voor jou het beste werkt. Het kan zijn dat je het lekkerst werkt met klassieke muziek of juist niet. Je kunt erachter komen dat je veel productiever werkt als je juist wel tussendoor je mail checkt. Ga ermee aan de slag en ontdek hoe je je flow zo snel mogelijk kunt opzoeken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test