Artikel opslaan

“I believe that the greatest gift
you can give your family
and the world is a healthy you.”

Joyce Meyer

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️

Wees een bron van inspiratie

We weten allemaal dat het nodig is, maar het gaat de één gemakkelijker af dan de ander: gezond leven. Sommige mensen hebben nu eenmaal een stok achter de deur nodig of misschien zelfs een schop onder hun kont. Wat echter vrijwel iedereen helpt is een inspiratiebron.

Iemand die doet wat hij of zij zou willen doen. Gezond eten, voldoende bewegen en regelmatig rustmomenten inplannen. Misschien ben jij zelf diegene en zou je wel van de daken willen schreeuwen hoe goed je je daarbij voelt.

Maar dat wordt door mensen in je omgeving niet altijd gewaardeerd. Ze willen niet dat jij hen de les leest. Ze willen niet continu horen hoe goed jij het doet en geconfronteerd worden met hun eigen ‘gebreken’. Ze zien je wel als een bron van inspiratie, maar zitten niet te wachten op je goedbedoelde advies.

Gelukkig zijn er andere manieren waarop je hen kunt inspireren gezonder te leven.

Ik heb het de afgelopen jaren zelf gemerkt in mijn omgeving. Door onderstaande dingen te doen, hielp ik familieleden en vrienden kleine veranderingen door te voeren die uiteindelijk veel voor hen betekenden. En ze vinden me nog steeds een leuk persoon. 😃

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Geef het goede voorbeeld

Het meest eenvoudige en tegelijkertijd daadkrachtige wat je kunt doen is simpelweg het goede voorbeeld geven. Gezonde keuzes maken, ook wanneer anderen dat niet doen. Zonder daarbij te benadrukken waarom je die keuze maakt of te insinueren dat een ander die keuze ook zou moeten maken.

Ga ik bijvoorbeeld op vakantie met familie, dan laat ik niet in één klap al mijn gezonde gewoontes los. Natuurlijk geniet ik ook van luxe broodjes, een ijsje en een lekker drankje, maar ik maak bewuste keuzes.

Ik wissel vakantievoedsel af met gezonde gerechten en blijf ook buitenshuis in beweging. Dat hoef ik echter niemand te vertellen, dat doe ik gewoon.

Juist daardoor werkt het aanstekelijk. Wat ik eet, ziet er immers stiekem ook wel lekker uit. En ook zonder alcohol geniet ik volop van een etentje buiten de deur – dat is te zien!

Door er geen woorden aan vuil te maken maar gewoon je ding te doen, laat je zien dat gezond leven helemaal niet zo’n big deal hoeft te zijn.

2. Doe het samen

Gezond leven zal je gemakkelijker afgaan als je het samen met iemand doet. Samen is (bijna) alles leuker. Ga je wandelen? Vraag een vriendin die (volgens jou) wel een zetje kan gebruiken om gezellig mee te gaan. Een ideale manier om bij te kletsen én gezond bezig te zijn.

Natuurlijk wil je jezelf niet opdringen aan vrienden en familieleden die niet op jouw goedbedoelde advies zitten te wachten. Luister daarom altijd goed naar waar iemand behoefte aan heeft.

Hoor je je collega regelmatig klagen dat hij best zelf wil koken, maar het zinloos vindt voor hem alleen? Stel dan voor om eens samen te koken. Zo kunnen jullie er een gezellige avond van maken en inspireren jullie elkaar met lekkere én gezonde recepten.

3. Deel eten uit

Over koken gesproken: maak je iets lekkers klaar, kook dan gerust eens een keertje wat extra. Vrijwel iedereen vindt het leuk om eten te ontvangen. 

Zelf vind ik het altijd leuk als ik onverwacht eten krijg. Dat scheelt me weer een keer koken. Of ik heb wat lekkers voor bij de lunch.

Ik deel dan ook graag uit als ik iets lekkers maak. Vooral als ik iets extra’s heb gebakken. Gezond bananenbrood, koekjes of een cake met groente – het valt altijd wel in de smaak. De ene keer gezonder dan de andere, maar altijd leuk om iemand anders mee te inspireren.

4. Geef gezonde inspiratie cadeau

Op deze manier kun je zelfs gezonde inspiratie cadeau geven. Granola bijvoorbeeld, is hartstikke leuk om te geven als je bij iemand op bezoek gaat. Je bakt het lekker zelf, houdt het gezond en stopt het in een mooie pot en versiert die met een vrolijk lintje.

Zo’n cadeau is ook nog eens duurzaam, want de inhoud gaat op en de pot kan de ontvanger hergebruiken. Om zelf ook van die lekkere granola te maken misschien?

Uiteraard hoef je niet per se zelf de keuken in te duiken om gezonde inspiratie cadeau te geven. Iemand die van barbecueën houdt maar daarbij de groenten vergeet, kun je wellicht een barbecueboek vol inspiratie cadeau geven.

Blijf natuurlijk wel dicht bij degene aan wie je een cadeau geeft. Een cadeau geven om iemand te pushen gezonder te leven werkt immers vaak averechts en komt ook niet echt vriendelijk over.

Maar als je een vriendin die snel gestrest is een dagje sauna cadeau geeft – omdat ze zichzelf dat nooit gunt – zal dat vast wel in de smaak vallen.

Er zijn tal van manieren om iemand in je omgeving te inspireren gezonder te leven, zonder het betweterig van de daken te schreeuwen. En wie weet kloppen je geïnspireerde vrienden zo na verloop van tijd alsnog wel aan voor jouw ervaring en advies.

Kun jij het waarderen als je van iemand ongevraagd advies krijgt?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test