Artikel opslaan

Zonder brood val je sneller af

We wisten het allemaal al. Maar we wisten niet dat we het ooit serieus zouden nemen. Waar onze grote vriendin Sonja Bakker ons een paar jaar geleden nog aan de boterhammen, liga’s en eierkoeken kreeg – beseffen we nu dat het eten van zoveel snelle koolhydraten ons juist dik maakt.

De afgelopen maanden is brood in opspraak. Vanwege de koolhydraten, de zogenaamde ‘broodverbeteraars’, vanwege de gluten. We eten veel brood, en dat zorgt ervoor dat we minder snel afvallen. En dat wisten we al, maar we wilden er niet aan. Want het is ZO LEKKER! En het is Hollands erfgoed. En we gunnen de bakker op de hoek zijn business. Want we hebben hem nodig als we afglijden en behoefte hebben aan een ambachtelijke bossche bol.

En dan is er nog dat andere probleem: Wat moeten we dán eten? Brood is een voedzame hap. Het is een compacte bron van calorieën en dus energie. En je kunt er van alles mee doen. Wat is er nu makkelijker dan een boterham pakken, er pindakaas op smeren en jezelf vertellen dat je ‘lunch’ hebt bereid?

Hieronder vind je de broodnodige inspiratie. Precies wat we nodig hebben (de inspiratie, niet de foute woordspeling). Dus laten we eens kijken hoe we onszelf aan minder brood krijgen zonder hongerig en met tijdgebrek door het leven te gaan. Zodat we deze zomer lekker slank en gezond op het strand mogen verschijnen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Wrap the goodness in groen

Je wilt meer groente eten? Simpel. Pak een krop sla, breek er grote bladeren vanaf (houd ze heel!) en gebruik deze bladeren als wrap.

Vul de bladeren met wat je maar in huis hebt: humus, zalm, mozzarella, paprikareepjes, komkommer, gebakken champignons, taugé en ga zo maar door.

Zelf smeer ik er als basis graag een groentepasta op. Nee, niet dat houdbare spul, maar een lekkere aubergine pasta, goede humus of iets anders lekkers – verkrijgbaar bij de betere supermarkt en de eco supermarkt. Vervolgens vul ik het met wat ‘bite’, zoals mozarella, geitenkaas, zalm of walnoten. Dan maak ik het af met rauwe gesneden groente of wat gebakken of gegrilde groente (champignons, courgette, aubergine, ui).

Vervolgens rollen we de boel op, prikker er doorheen en je hebt een super gezonde en gezellige lunch. Zonder brood (bekijk ook deze 5 ideeën om te lunchen zonder brood).

2. Terug van weggeweest: havermoutpap!

Ja. Dankzij de Voedselzandloper is Nederland aan de havermout. En met reden. Het is makkelijk, vullend, flexibel en een stuk gezonder dan brood. Er zijn talloze havermoutpap recepten te vinden, maar de basis is heel eenvoudig.

Kies je favoriete plantaardige melk (sojamelk, rijstmelk, amandelmelk etc.). Kies een variant zonder toegevoegde suiker en overweeg eens om een bezoekje te brengen aan de eco supermarkt. De mainstream sojamelk die je overal kunt kopen is bijvoorbeeld niet bepaald de lekkerste die er te krijgen is.

Breng de melk aan de kook, gooi de havermout erbij en wacht even tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Snufje zout, veel kaneel (erg gezond). Gooi vers fruit in een bakje, samen met wat amandelen of walnoten. Giet de havermout er overheen en je bent klaar. Hard fruit (zoals appel) kun je ook even mee verwarmen, wat je lekkerder vindt.

Je kunt er nog gedroogd fruit doorheen gooien, zoals goji bessen en moerbeien. Je kunt er extra vezels aan toevoegen door wat lijnzaad of chia zaad te gebruiken. Eigenlijk kun je er alle kanten mee uit. En als je havermout over hebt gooi je het in de koelkast, hoef je morgen niet te kokkerellen. Lekker makkelijk!

3. Pannenkoeken. Van banaan.

Men neme: een banaan, twee eieren en een eetlepel lijnzaad. Prak de banaan tot een papje, meng met de eieren en het lijnzaad en voila – je hebt pannenkoekenbeslag! Lekker bakken en eten maar.

Je kúnt er nog wat dadels bij doen voor wat meer zoetheid. Meng in dit geval de pitloze dadels en de banaan met een staafmixer (dadels prakken is zo moeilijk). Ook lekker met vers fruit (zoals blauwe bessen uit het vriesvak). Vind je het een droge hap? Grijp dan niet naar die fles agavesiroop – en al helemaal niet naar de stroop, hoe durf je! Gooi gewoon wat vers fruit op je pannenkoek en geniet!

…Of gooi er wel wat agavesiroop overheen. Wat je wil. Het is jouw leven.

4. Afvallen met de broccilipizza

Oké, een pizza is niet echt brood. Maar het komt wel in de buurt. En als ik je inspiratie moet geven, dan mogen we best even outside de box denken. Bovendien klinkt het aantrekkelijk om af te vallen terwijl je pizza’s eet. Dus daar gaan we.

Een broccoli, een ei, een paar plakken kaas. Maal het in de keukenmachine tot een grof beslag. Spreid het tot 0,5 cm dikte uit op een bakplaat en bak 15 minuten op 200 graden (of korter als het zwart wordt).

Besmeer de bodem met wat tomatenpuree en je favoriete belegsels. Schuif het opnieuw 10-15 minuten de oven in en geniet van de gezondste-pizza-van-je-leven.

5. Salade met een shake

We willen allemaal meer salade eten. Maar we weten ook allemaal dat een salade véél meer tijd kost dan een boterham met jam. Toch kan dat een stuk sneller.

Pak een flinke vershoudbak met deksel. Vul de bak met sla, gesneden groente, je favoriete bites (mozzarella, geitenkaas, walnoten, amandelen, gerookte zalm, tonijn, garnalen, makreel, gerookte kip, gekookt ei etc.), een scheut olijfolie, een scheut citroensap, een lepel honing en een lepel mosterd.

Deksel erop en shaken maar!

Wil je een meer voedzame lunch? Trek dan eens een blik voorgekookte linzen open en voeg de inhoud toe. Super gezond, rijk aan vezels en bijzonder voedzaam. Scheelt je weer een portie pasta. Zo vliegen die kilo’s eraf!

6. Koekjes als ontbijt

Ja, het wordt steeds gekker. Maar wat nou als je koekjes net zo gezond zijn als een schaaltje havermoutpap?

Prak een banaan. Voeg 40-50 gram havermout toe. Veel kaneel, snufje zout en roeren maar. Verspreid het beslag als koekjes op een bakplaat en bak in 20 minuten op 180 graden. Voila! Gezonde havermoutkoekjes!

Lekker? Nee, niet echt. Dus je kunt deze basis verrijken naar smaak. Pureer bijvoorbeeld de banaan met wat pitloze dadels voor meer zoetheid. Of laat even een handje goji bessen wellen in wat water en voeg deze toe. Voeg wat rauwe cacao toe of verrijk de boel zelfs met wat proteïnepoeder. En vooruit, als het echt moet kun je zelfs nog wat agave siroop toevoegen.

Ook lekker voor de lekkere trek ‘s avonds!

7. En een lekker vullend biologisch eitje

Trek de koelkast open en haal een zooitje groente tevoorschijn. Een voorbeeld: Hak ui, knoflook, gember, bleekselderij, wortel en een stukje rode peper fijn en bak het glazig in een beetje olie. Snijd andere groenten als paprika, broccoli, champignon, courgette, wat je maar in huis hebt.

Roerbak alles. Voeg lekker wat kurkuma toe (super gezond), wat zout, zwarte peper en breng het verder op smaak. En als de groente zo goed als gaar is, tik je er een of twee eitjes doorheen. Even laten stollen (of er doorheen roeren om voor een roerei te gaan), en klaar. Voedzaam, gezond, snel, makkelijk en onwijs lekker.

Kijk jou eens groente eten! Zie je wel, je hebt geen brood nodig om gelukkig te zijn.

Video over gezond afvallen

Bekijk hieronder mijn video over gezond afvallen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over gezond afvallen hier op YouTube.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test