Zonder brood val je sneller af
We wisten het allemaal al. Maar we wisten niet dat we het ooit serieus zouden nemen. Waar onze grote vriendin Sonja Bakker ons een paar jaar geleden nog aan de boterhammen, liga’s en eierkoeken kreeg – beseffen we nu dat het eten van zoveel snelle koolhydraten ons juist dik maakt.
De afgelopen maanden is brood in opspraak. Vanwege de koolhydraten, de zogenaamde ‘broodverbeteraars’, vanwege de gluten. We eten veel brood, en dat zorgt ervoor dat we minder snel afvallen. En dat wisten we al, maar we wilden er niet aan. Want het is ZO LEKKER! En het is Hollands erfgoed. En we gunnen de bakker op de hoek zijn business. Want we hebben hem nodig als we afglijden en behoefte hebben aan een ambachtelijke bossche bol.
En dan is er nog dat andere probleem: Wat moeten we dán eten? Brood is een voedzame hap. Het is een compacte bron van calorieën en dus energie. En je kunt er van alles mee doen. Wat is er nu makkelijker dan een boterham pakken, er pindakaas op smeren en jezelf vertellen dat je ‘lunch’ hebt bereid?
Hieronder vind je de broodnodige inspiratie. Precies wat we nodig hebben (de inspiratie, niet de foute woordspeling). Dus laten we eens kijken hoe we onszelf aan minder brood krijgen zonder hongerig en met tijdgebrek door het leven te gaan. Zodat we deze zomer lekker slank en gezond op het strand mogen verschijnen.
1. Wrap the goodness in groen
Je wilt meer groente eten? Simpel. Pak een krop sla, breek er grote bladeren vanaf (houd ze heel!) en gebruik deze bladeren als wrap.
Vul de bladeren met wat je maar in huis hebt: humus, zalm, mozzarella, paprikareepjes, komkommer, gebakken champignons, taugé en ga zo maar door.
Zelf smeer ik er als basis graag een groentepasta op. Nee, niet dat houdbare spul, maar een lekkere aubergine pasta, goede humus of iets anders lekkers – verkrijgbaar bij de betere supermarkt en de eco supermarkt. Vervolgens vul ik het met wat ‘bite’, zoals mozarella, geitenkaas, zalm of walnoten. Dan maak ik het af met rauwe gesneden groente of wat gebakken of gegrilde groente (champignons, courgette, aubergine, ui).
Vervolgens rollen we de boel op, prikker er doorheen en je hebt een super gezonde en gezellige lunch. Zonder brood (bekijk ook deze 5 ideeën om te lunchen zonder brood).
2. Terug van weggeweest: havermoutpap!
Ja. Dankzij de Voedselzandloper is Nederland aan de havermout. En met reden. Het is makkelijk, vullend, flexibel en een stuk gezonder dan brood. Er zijn talloze havermoutpap recepten te vinden, maar de basis is heel eenvoudig.
Kies je favoriete plantaardige melk (sojamelk, rijstmelk, amandelmelk etc.). Kies een variant zonder toegevoegde suiker en overweeg eens om een bezoekje te brengen aan de eco supermarkt. De mainstream sojamelk die je overal kunt kopen is bijvoorbeeld niet bepaald de lekkerste die er te krijgen is.
Breng de melk aan de kook, gooi de havermout erbij en wacht even tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Snufje zout, veel kaneel (erg gezond). Gooi vers fruit in een bakje, samen met wat amandelen of walnoten. Giet de havermout er overheen en je bent klaar. Hard fruit (zoals appel) kun je ook even mee verwarmen, wat je lekkerder vindt.
Je kunt er nog gedroogd fruit doorheen gooien, zoals goji bessen en moerbeien. Je kunt er extra vezels aan toevoegen door wat lijnzaad of chia zaad te gebruiken. Eigenlijk kun je er alle kanten mee uit. En als je havermout over hebt gooi je het in de koelkast, hoef je morgen niet te kokkerellen. Lekker makkelijk!
3. Pannenkoeken. Van banaan.
Men neme: een banaan, twee eieren en een eetlepel lijnzaad. Prak de banaan tot een papje, meng met de eieren en het lijnzaad en voila – je hebt pannenkoekenbeslag! Lekker bakken en eten maar.
Je kúnt er nog wat dadels bij doen voor wat meer zoetheid. Meng in dit geval de pitloze dadels en de banaan met een staafmixer (dadels prakken is zo moeilijk). Ook lekker met vers fruit (zoals blauwe bessen uit het vriesvak). Vind je het een droge hap? Grijp dan niet naar die fles agavesiroop – en al helemaal niet naar de stroop, hoe durf je! Gooi gewoon wat vers fruit op je pannenkoek en geniet!
…Of gooi er wel wat agavesiroop overheen. Wat je wil. Het is jouw leven.
4. Afvallen met de broccilipizza
Oké, een pizza is niet echt brood. Maar het komt wel in de buurt. En als ik je inspiratie moet geven, dan mogen we best even outside de box denken. Bovendien klinkt het aantrekkelijk om af te vallen terwijl je pizza’s eet. Dus daar gaan we.
Een broccoli, een ei, een paar plakken kaas. Maal het in de keukenmachine tot een grof beslag. Spreid het tot 0,5 cm dikte uit op een bakplaat en bak 15 minuten op 200 graden (of korter als het zwart wordt).
Besmeer de bodem met wat tomatenpuree en je favoriete belegsels. Schuif het opnieuw 10-15 minuten de oven in en geniet van de gezondste-pizza-van-je-leven.
5. Salade met een shake
We willen allemaal meer salade eten. Maar we weten ook allemaal dat een salade véél meer tijd kost dan een boterham met jam. Toch kan dat een stuk sneller.
Pak een flinke vershoudbak met deksel. Vul de bak met sla, gesneden groente, je favoriete bites (mozzarella, geitenkaas, walnoten, amandelen, gerookte zalm, tonijn, garnalen, makreel, gerookte kip, gekookt ei etc.), een scheut olijfolie, een scheut citroensap, een lepel honing en een lepel mosterd.
Deksel erop en shaken maar!
Wil je een meer voedzame lunch? Trek dan eens een blik voorgekookte linzen open en voeg de inhoud toe. Super gezond, rijk aan vezels en bijzonder voedzaam. Scheelt je weer een portie pasta. Zo vliegen die kilo’s eraf!
6. Koekjes als ontbijt
Ja, het wordt steeds gekker. Maar wat nou als je koekjes net zo gezond zijn als een schaaltje havermoutpap?
Prak een banaan. Voeg 40-50 gram havermout toe. Veel kaneel, snufje zout en roeren maar. Verspreid het beslag als koekjes op een bakplaat en bak in 20 minuten op 180 graden. Voila! Gezonde havermoutkoekjes!
Lekker? Nee, niet echt. Dus je kunt deze basis verrijken naar smaak. Pureer bijvoorbeeld de banaan met wat pitloze dadels voor meer zoetheid. Of laat even een handje goji bessen wellen in wat water en voeg deze toe. Voeg wat rauwe cacao toe of verrijk de boel zelfs met wat proteïnepoeder. En vooruit, als het echt moet kun je zelfs nog wat agave siroop toevoegen.
Ook lekker voor de lekkere trek ‘s avonds!
7. En een lekker vullend biologisch eitje
Trek de koelkast open en haal een zooitje groente tevoorschijn. Een voorbeeld: Hak ui, knoflook, gember, bleekselderij, wortel en een stukje rode peper fijn en bak het glazig in een beetje olie. Snijd andere groenten als paprika, broccoli, champignon, courgette, wat je maar in huis hebt.
Roerbak alles. Voeg lekker wat kurkuma toe (super gezond), wat zout, zwarte peper en breng het verder op smaak. En als de groente zo goed als gaar is, tik je er een of twee eitjes doorheen. Even laten stollen (of er doorheen roeren om voor een roerei te gaan), en klaar. Voedzaam, gezond, snel, makkelijk en onwijs lekker.
Kijk jou eens groente eten! Zie je wel, je hebt geen brood nodig om gelukkig te zijn.
Video over gezond afvallen
Bekijk hieronder mijn video over gezond afvallen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.
Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over gezond afvallen hier op YouTube.
Gezond eten en afvallen is simpel 🥑
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.
Reacties
Goed bezig met dit artikel!! Ik voel me geweldig sinds ik geen brood en geen geraffineerde suikers meer eet!
Hallo wij eten sinds een half jaar geen tarwe producten meer wij voelen ons lichamelijk een stuk beter en je valt een paar kilo,s vanaf.
ik raad de mensen aan het boek broodbuik aan
van de schrijver William Davis
hoi Jelle
wederom een interessant artikel.
Ook ik heb me vaak afgevraagd of deze hype echt is of echt maar een hype.
Daarom is Google ook mijn beste vriend :)
Nu kom ik op sites meerdere meningen tegen:
* je mag/ moet 2 koolhydraatmaaltijden hebben. Dus niet brood bij het ontbijt, een broodje bij de lunch en aardappelen bij het avondeten.
* je mag wel rogge
* je mag wel zuurdesembrood.
Weet jij hier meer van??
Hoi Viv! Om te beginnen: ja mag alles! Maar je bent ook onderhevig aan oorzaak-gevolg. Roggebrood is absoluut gezonder, dat geldt ook voor puur zuurdesembrood. Je moet ook absoluut koolhydraten eten om gezond te blijven. Zuurdesembrood kun je het beste zelf maken, aangezien we aan alle kanten voor de gek worden gehouden (zie ook aflevering van Keuringsdienst van Waarde). Koolhydraten krijg je ook binnen als je fruit, havermout en groente eet. Een banaan barst van de koolhydraten, daarom zijn ze zo lekker zoet!
Met minder koolhydraten val je sneller af. Maar je moet ze niet volledig schrappen, anders voel je je al snel belabberd. Dus luister naar je lijf, houd de resultaten in de gaten en eet lekker natuurlijk met veel planten. Dan komt het goed.
Ik las het volgende op Lifestyle.nl, maar weet niet of het waar is:
“De meeste mensen kopen havermout als instantproduct in de supermarkt. Er is ook een ‘minder instant’ product te koop in de natuurvoedingswinkel. In de fabriek worden de haverkorrels eerst gemalen en met heet water tot een soort smurrie gemaakt, vervolgens wordt deze massa in machines onder hoge druk en met stoom geplet in en vervolgens gedroogd. Zo ontstaan de havervlokken en havermout die je vindt in de supermarkt. Bij haver vernietigt dat de fytase. Fytase is een enzym dat fytinezuur afbreekt en dat proces is belangrijk, want fytinezuur blokkeert de opname in je lichaam van al die nuttige stoffen.”
Leuke recepten! Bananen zijn calorierijk, misschien is het lekker om de koekjes van havermout met geraspte appel te maken? Beetje kaneel erdoor! Appelhavermoutkaneelkoekjes, leuk scrabbelwoord, Lekker zoet zuur!
Je kunt ook lasagne maken met plakken aubergine in plaats van lasagnebladeren, heel smaakvol!
En rijstwafels? Die kun je toch ook makkelijk als broodvervanger nemen?
Rijstwafels bevatten minder gluten, maar nog steeds heel veel koolhydraten. Je kunt brood ermee vervangen, maar dat zal je niet sneller slank maken.
Haverpannenkoekjes
Maal havervlokken in een elektr. Koffiemolentje
6 eetlepels havermeel, 6 eetlepels magere kwark, 6 eieren en kruiden die je lekker vindt.
Alles in een schaal, mixer erdoor en even laten staan om dik te worden, eventueel wat melk als het te dik is en bakken maar , het liefst in kokosolie
Haver kan ook spelt, rogge oo ander meel zijn, beter geen tarwe gebruiken
En denk ook eens aan speltmeel ( volkorenvariant of de lichtere)…Superveelzijdig en te gebruiken voor pasta, pizzabodem, brood! Speltmeel bevat wel koolhydraten, maar dan de de goede variant :-)
En wat dacht je van noten? Fijngemalen hazel- of amandelnoten door je cakebeslag of koekjesdeeg geeft extra bite, en toegegeven, iets meer calorieën, maar dan wel de gezonde ;-)
Overigens, ik gebruik wel échte boter in mijn cakebeslag en koekjesdeeg, maar veel minder dan voorheen, in noten zitten ook vetten die de boel “binden”…Het gaat namelijk niet om vet, maar om de glucose die in koolhydraatrijke producten zit…toch Jelle? :-)
Precies! Speltmeel bevat minder gluten, maar is nog steeds rijk aan koolhydraten. Ook met speltbrood wil je dus niet overboord gaan als je wilt afvallen.
Hoi, Ik ben ook al een tijdje bezig met minder koolhydraten met name de snelle vanwege mijn suikergehalte wat ik met voeding onder controle heb en wat me opvalt er wordt sojamelk genoemd en ik lees toch wel eens dat soja ook niet zo goed is maar er zullen daar ook wel weer andere meningen over zijn
Als je af en toe biologische soja producten gebruikt dan is er niets aan de hand. Als je het dagelijks gebruikt is het mogelijk minder goed voor je. Als je geen soja wilt gebruiken dan zijn er voldoende andere plantaardige alternatieven.
Het beste “vervoermiddel”voor je havermout is havermelk. Te koop bij de bio supermarkt.
Je noemt vaak sla en bladgroenten maar zo vaak mag je het niet eten ivm nitriet toch. Soms wel jammer.
Wel weer goede ideeën Jelle.
Groetjes Anita
t zijn allemaal leuke ideetjes maar ik kan me eerlijk gezegd echt geen leven voorstellen zonder brood al kan ik best een aantal kilo minder wegen.
Je kunt er voor kiezen om minder brood te eten. En als je dan brood eet, te kiezen voor spelt brood, huisgemaakt brood of zuurdesembrood.
Dit weekend heb ik de pannenkoeken gemaakt. Heerlijk! Eén naturel en één met appels. Die laatste viel wel uit elkaar, maar de smaak was er niet minder om!
Ik ben in 4 maanden tijd 10 kilo afgevallen door alleen maar te minderen met koolhydaten. brood vervangen door een fruitshake of yoghurt met muesli en als lunch cracottes of een lekkere salade. en geen aardappelen meer lekker veel wokken met rund of kip heerlijk! en in het weekend wat minder strikt anders is het niet vol te houden… ik voel me zoveel beter door deze gezonde levensstijl dus ik raad het iedereen aan
Ik kan jullie de kookboeken van Pascale Naessens aanbevelen: mijn pure keuken 1 & 2 en puur genieten 1 & 2
Ik heb geen aandelen ofzo, maar de recepten zijn zooo lekker & je barst van energie als je op deze manier eet.
Brood, aardappelen, pasta… Het wordt allemaal vervangen door overheerlijke groenten.
De truc is om de juiste combinaties te eten.
Bedankt voor deze heerlijke, inspirerende recepten!!! Ik ga aan de slag.
zou je een keer willen schrijven over lactose, wat is wel / niet goed voor je lichaam? mijn orthomoleculair therapeut schrapt alle zuivelprodukten, ook yoghurt kwark en kaas……daarnaast ook de saponines, de babies en scheuten van groenten zoals bonen, tauge e.d.
In brood zit jodium, dat mis je dus nu. Waar kun je dit nu het beste uit halen?
is de havermout van quaker goed???
Hoi Jelle,
Ik vraag me al een tijdje af hoe het zit met Roggebrood en Knackebrod.
Ik doe de haver in uitgeperst sinaasappelsap en voeg bosbessen, avocado, kiwi, gebakken appel, peer, lijnzaad, dadels, kokos en kaneel of wat ik maar in huis heb toe. Heerlijk!
Vind je dit teveel werk dan kun je ook een pak vruchtensap kopen..alleen wel goed opletten wat of je koopt. Daar heeft Jelle vast al eens over verteld :)
Beste Jelle,
Het is absoluut niet waar dat je van brood dik wordt, dat is een grote fabel. En van koolhydraten wordt je ook niet dik. Jammer dat deze berichten nog steeds het internet rond gaan, want het is gewoon niet waar. Koolhydraten is je energie en heb je nodig voor de verbranding van je lichaam. Brood is een goede bron van vezels en andere vitamines. Als je maar de juiste brood kiest, dus speltbrood en volkoren brood en koolhydraten, aardappelen zijn harstikke goed en voorkomen honger gevoel, verder volkoren pasta, spelt pasta etc. Als je wilt afvallen, zul je “gewoon” moeten eten, iets minder en goed naar je lichaam luisteren. Eet langzaam, eet bewust, zonder afleiding is mijn advies. Uiteraard zijn er individuele die last hebben van brood, maar dat kan ook het geval zijn met noten etc.
Ik sluit me hierbij aan.
Ik voel me zoveel energieker sinds ik geen brood en aardappelen meer eet. Ben heel bewust met mn voeding bezig. Lees veel hierover. Je geeft altijd super goed advies Jelle. Daardoor is het nieuwe eten eigenlijk heel gemakkelijk.
Dank daarvoor.
Groeten
Regina
Hi Jelle! Eindelijk wat goeie tips waar ik iets mee kan en waar je niet tig aparte benodigdheden voor nodig hebt! Super! Ik heb er veel aan! Pannekoekjes/ koekjes ;) zo lijkt het tenminste nog wat en is lekker. Hartstikke bedankt! :)
Hey
Leuke tips. Ik wil al tijdje brood vervangen maar de alternatieven leken me nooit zo geweldig. Maar hier heb ik denk ik echt wat aan. Ga het snel proberen. Thanxx
Ik eet koolhydraatarm brood van de bakker. Is ook best lekker. En het scheelt ook weer koolhydraten in je voeding.
Zojuist het recept van de havermout koekjes uitgeprobeerd met de geprakte banaan. Ik heb er nog honing bij gedaan, en lekker veel kaneel. Ze smaken echt lekker, had ik niet verwacht! Thanks voor het recept.
Wat mij betreft echt weer een hype. Ongeraffineerde koolhydraten (niet bewerkte producten) zoals aardappelen en granen zijn juist wel gezond. Als voorbeeld werd havermout genoemd maar dit geldt ook voor volkoren brood en zilvervliesrijst. Natuurlijk met mate, zoals met alles wat je eet en drinkt. Het zijn juist de geraffineerde koolhydraten die niet goed voor je zijn zoals wit brood, koekjes, suiker etc. En wat je als beleg op je brood doet…
Dag Jelle,
Geldt dat ook als je brood zelf bakt met bijvoorbeeld biologisch meel? Of gaat om de gluten in het deeg?
Ik lees je artikelen met veel plezier.
Met vriendelijke groet,
Dorothy
Heel goed artikel, leuke tips. Niet alleen te gebruiken om af te vallen, gewoon om gezond te leven.
Ik maak ook een heerlijke variant van de broccoli-pizza-bodem, met bloemkool:
Bloemkool fijn mixen, in de microgolf koken voor 8 min
Mengen met een ei, een bol mozerella, look, peper zout
Optioneel: oregano, basilicum of: fijngesnipperde zongedroogde tomaat… Dat laatste is echt heerlijk.
De rest gewoon doen zoals hierboven beschreven :)
Goede tips ^^
Een lekker recept van een alternatief, glutenvrij, eiwitrijk ‘brood’ gemaakt van zaden:
Kluts 3 eieren, twee flinke lepels kwark en één lepel mayonaise (wel goeie natuurlijk),
meng er twee tot drie dl. geraspte kaas door en dan 5 dl. gemengde zaden, dit kan je naar eigen behoefte doen, ik kies voor niet te duur, maar wèl biologisch dus; gebroken lijnzaad, sesamzaad en zonnebloemzaadjes en pompoenpitzaadjes, eventueel ook wat maanzaad waarmee ik dan de ingevette bakvorm bestrooi. (Maar neem gerust chiazaad of hennepzaad of wat je maar wilt) Tot slot anderhalve theelepel bakpoeder. Doe dit mengsel, dat nog wel enigszins smeuïg moet zijn (als je bv meer dan een derde aan lijnzaad gebruikt dan neemt dat erg veel vocht op en wordt het deeg dus te droog) in een vorm, waarbij het deeg niet te diep moet zijn (dus niet in een cakevorm, het moet iets platter worden, anders krijg je het niet snel genoeg gaar)
Bak dit 15 minuten op 200 graden.
bewaar het ingepakt in de koelkast, invriezen kan ook.
Ik maak dit elke week, wij zijn er dol op.
“We eten veel brood, en dat zorgt ervoor dat we minder snel afvallen. En dat wisten we al, maar we wilden er niet aan. Want het is ZO LEKKER! En het is Hollands erfgoed. En we gunnen de bakker op de hoek zijn business. Want we hebben hem nodig als we afglijden en behoefte hebben aan een ambachtelijke bossche bol.”
Haha, meesterlijke karakterschets van de doorsnee Nederlander (including mijzelf), Jelle! :D