Geluk ligt altijd net om de hoek

Dan lig ik daar. In de zon in de tuin. Alles lekker, alles goed. Maar er knaagt een gedachte. Ik ben niet volop aan het genieten van het fantastische moment. Ik denk na:

“Als ik nou eens op reis zou gaan naar een zonnig land, dan kan ik elke dag in de zon liggen. Ja. Dat is wat ik nodig heb. Ik moet op reis.”

En vervolgens ontstaat er een vervelend gevoel. Ik vind namelijk dat ik op reis zou moeten zijn. Onder dezelfde zon op een andere plek. Maar ik lig in mijn tuin.

Dat klopt niet. En het verschil tussen wat ik vind dat ‘zou moeten’, en dat wat is maakt me onrustig. Niet op mijn gemak. Gestrest zelfs.

En dat is waanzin. En wanneer ik mezelf daaraan herinner houdt het gelukkig snel op. Maar zo was het niet altijd. Ik kon zo’n gevoel mee mijn dag in nemen. Of mijn week. En me continu een beetje ontevreden voelen.

Steeds het gevoel dat het leven niet goed is zoals het is. Dat ik niet goed ben zoals ik ben. Dat er dingen moeten veranderen voordat ik gelukkig kan zijn.

Dat werkt niet. Voor geen meter zelfs. Geluk blijft zo steeds nét om de hoek liggen. Net buiten handbereik.

Frustratie of acceptatie?

Frustratie of acceptatie? Deel op Pinterest

Je hebt niets nodig

Bijna niets. Want geluk heeft meestal geen veranderingen nodig. Althans – niet in de buitenwereld. Wat het nodig heeft is het simpele besef dat alles goed is zoals het nu is. Dat jij nu goed bent zoals je nu bent.

Dat er niets hoeft te veranderen. Er hoeven geen taken te worden afgevinkt. Er hoeven geen nieuwe bankstellen te komen. Je hoeft niet eens vijf kilo af te vallen.

Nee. Wat je nodig hebt is enkel dat besef. Die acceptatie van alles wat is. Het moment waarop je simpelweg besluit dat je niets hoeft te veranderen. Dat je hier en nu gelukkig mag zijn.

En het dan gewoon zijn. Gewoon simpelweg gelukkig zijn. Hier en nu.

Als je het nu niet bent – wanneer dan?

Het houdt nooit op. Als je nu niet gelukkig kunt zijn, dan kun je het nooit zijn. Dit moment is net zo goed als ieder ander moment.

Ja – de omstandigheden zullen veranderen. En soms gebeuren er dingen die je wenselijk vindt, en vind je het makkelijker om je gelukkig te voelen.

Maar toch. Als je de gewoonte hebt om geluk uit te stellen totdat de buitenwereld aan al je voorwaarden voldoet – dan zul je geluk altijd blijven uitstellen. Want de wereld voldoet nooit helemaal aan je voorwaarden. En als het lukt – dan niet voor lang.

En dus blijft geluk steeds om de hoek liggen.

Geluk is de basis

Precies. Je keert het om. Je wilt dingen veranderen in de buitenwereld en daarna gelukkig worden. Maar zo werkt het niet.

Andersom werkt het veel beter. Je voelt je gelukkig. En vanuit die gelukkige basis kun je met passie en liefde verandering tot stand brengen in de buitenwereld, als je dat wenst. Want je beseft heel sterk dat die verandering niet nodig is om gelukkig te zijn. Omdat je sowieso al hebt geleerd om gelukkig te zijn.

Accepteer je leven

Van top tot teen. Accepteer je leven op dit moment en accepteer jezelf zoals je nu bent.

Dat wil niet zeggen dat je nooit meer iets wilt veranderen. Maar je beseft heel duidelijk dat dit is wat het is. Dat het op dit moment niet anders is. En ook niet anders hoeft te zijn.

Ik lig in de zon in mijn tuin. Ik ben niet op reis. Dat is een observatie. En door dit feit simpelweg te observeren en te accepteren wordt het rustig. Dan kan ik kalmeren.

De verlangens stoppen. Ik ben waar ik ben. Het is zoals het is, prima. De gedachten stoppen met ratelen – en ik ervaar peace of mind. Een intens gevoel van rust.

Probeer het eens. Observeer je realiteit. Observeer dat wat is. En accepteer het vol overgave. Je bent waar je bent. Je doet wat je doet. Alle andere dingen ben je niet. Die doe je niet. En dat is prima.

Je hoeft niets te veranderen, je kunt gewoon zijn. Ontspannen. En eindelijk rust in je hoofd ervaren. Simpel en zo lekker.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test