Artikel opslaan

1. Jezelf constant laten afleiden

Afleiding leidt niet tot veel goeds. Het werkt je tegen bij het bereiken van je doelen, het waarmaken van je dromen, het ontwikkelen van mindfulness en het verdiepen van relaties.

En toch laten we ons massaal afleiden – ik ook. We ervaren allemaal een bepaalde mate van afleiding gedurende de dag. De vraag is: in hoeverre laat jij je keer op keer wegtrekken bij dat wat je het meest belangrijk vindt?

Als we praten over afleiding geven we vaak de schuld aan technologie. Maar in werkelijkheid zijn wij zelf op zoek naar afleiding, en we weten het constant te vinden. Zet stappen om minder afgeleid te raken om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Je eindeloos druk maken over wat anderen denken

Respectvol schijt hebben aan wat anderen denken. Dat is wat ik aanraad. Dat is onder andere de reden dat ik een online cursus ontwikkelde met de smaakvolle titel Schijt.

Jezelf verliezen in de meningen van anderen is een eindeloze nutteloze bezigheid waar je nooit goed uit zult komen. Want het is hartstikke fijn als iedereen denkt dat je zo leuk en aardig bent – maar ondertussen verstook jij je leven voor de wensen, voorkeuren en dromen van anderen.

Niet doen, zou ik zeggen. Jij bent jij. Je hoeft niet onaardig te zijn om je eigen pad te volgen. Wees vooral gewoon jezelf.

Wees jezelf

Wees jezelf Deel op Pinterest

3. Constant overweldigd zijn

Als je het moeilijk vindt om prioriteiten te stellen dan voel je je mogelijk altijd overweldigd. Altijd te druk, altijd het gevoel dat je aan het watertrappelen bent.

Wat je wilt doen is snijden. Snijden in het aantal bezigheden, taken en verplichtingen. Zodat je je voornamelijk bezighoudt met die paar dingen die je het meest belangrijk vindt.

Altijd druk zijn ziet er heel succesvol en productief uit. Maar erg effectief is het niet. Niet als je écht vooruit wilt komen op belangrijke fronten, niet als je relaties je lief zijn én niet als je nog een tijdje wilt kunnen genieten van je leven.

En dat wil je. Dus tijd om keuzes te maken. Welke dingen zijn écht belangrijk voor je, en welke dingen kunnen weg?

4. Alleen werken voor geld of status

Geld is een krachtig gereedschap. En een bepaalde mate van respect en waardering maakt je leven een stuk makkelijker. Maar er komt een moment dat genoeg genoeg is, dat meer geld of meer status je niet gelukkiger gaat maken.

Maar het is makkelijk om jezelf te verliezen in de zaken die je vroeger zoveel geluk brachten. Vroeger werd je gelukkig als je meer geld verdiende, dus blijf je meer geld najagen – ook al werkt het niet meer als middel om je geluk te vergroten.

Merk je dat je geld en respect ‘onder de knie’ hebt? Sta er dan voor open om door te groeien. Om geld te zien als gereedschap en te werken om vanbinnen je volgende dosis geluk te ontwikkelen.

5. Het leven zien als vanzelfsprekend

Ik begrijp waarom je in deze val kunt trappen, ik stap er zelf ook regelmatig in. Maar het lukt me steeds beter om deze waarheid voor ogen te houden: Het leven is een wonder.

Echt – denk er maar eens over na. Een immens groot, zwart vacuum. Vol met rotsen en gaswolken. En op één klein rotsje ergens in een uithoek van een nietszeggend sterrenstelsel staan jij en ik. En wij krijgen hier de kans om een leven te ervaren tussen de sterren, onze dierbaren en eindeloos veel planten en dieren.

En doe maar eens een mindfulness oefening, stap met je aandacht volledig in het moment. En ineens ervaar je voor jezelf hoe interessant het is om te bestaan. Het is niet alleen maar leuk, maar fascinerend is het altijd. Als je ervoor kiest er zo naar te kijken.

Niets is vanzelfsprekend. Jij niet, je dierbaren niet, de wereld niet. Alles is hier maar even, alles is tijdelijk en constant aan het veranderen. En dit niet inzien, en hier niet actief van genieten – dat is een gemiste kans.

6. Bang zijn om te falen

Falen is volgens de meeste mensen minder leuk dan succesvol zijn – logisch. Toch is falen niet het tegenovergestelde van succesvol zijn. Nee, falen is onderdeel van succes.

Als je bang bent om te falen – en daardoor nooit je dromen durft na te jagen – blijf je vastzitten op de plek waar je zit. Dan is er weinig groei en weinig ontwikkeling.

Falen is oké, falen is nodig. Wat het leven van je vraagt is dat je het gewoon gaat proberen. Dat je struikelt en weer opstaat, keer op keer. Net zo lang tot het lukt, en dan is het tijd voor je volgende uitdaging.

7. Nooit voldoende discipline ontwikkelen

Denk hier eens over na: discipline is vrijheid.

Waarom zeg ik zoiets? Nou, als je de discipline hebt om dingen te doen zélfs als je er geen zin in hebt, dan ben je behoorlijk vrij.

Als je geen zin hebt om te sporten maar het tóch doet, dan ben je vrij om je gezondheid te vormen zoals je wilt. Als je niet wilt werken maar tóch werkt, dan heb je de vrijheid om je dromen waar te maken.

Iets niet willen hoeft geen obstakel te zijn als je voldoende discipline ontwikkelt. Dat is ook de reden dat ik een er een uitgebreide cursus voor ontwikkelde. Een cursus voor meer discipline en minder uitstelgedrag, zodat je eindelijk kunt gaan doen wat je van plan was om te doen.

Zonder discipline zit je gevangen in je eigen luiheid, je eindeloze uitstelgedrag. En ik weet uit ervaring – dat helpt je een heleboel emoties te ervaren, maar geluk is er niet een van.

Een fijn en positief leven bouwen

Wil je stap voor stap werken aan een leuker leven? In mijn boek Steeds leuker vind je een praktisch stappenplan.

Bouw een goed leven met zo min mogelijk moeite – ontdek de korte route naar een leuker leven.

Benieuwd naar het boek? Lees meer en bestel direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test