Artikel opslaan

“Shame is the most powerful, master emotion.
It’s the fear that we’re not good enough.”

Brene Brown

Je voelt je niet goed genoeg over jezelf

Altijd is er dat knagende gevoel. Die verkramping in je maag. Een soort angst, paniek – het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

 • Dat je niet genoeg weet
 • Dat je niet de juiste dingen doet
 • Dat je niet aantrekkelijk genoeg bent
 • Dat je niet goed genoeg bent

En het vreet je op, van binnenuit. Dat kritische stemmetje in je hoofd dat je keer op keer laat weten dat het anders moet. Dat jij anders moet zijn. Beter, succesvoller, knapper…

Wanneer houdt het op?

Wanneer geef je jezelf toestemming om te ontspannen en jezelf te omarmen – precies zoals je bent?

Voel je je vaak niet goed genoeg? Onthoud dan deze 3 dingen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Je hoeft jezelf niet te vergelijken

Iemand anders is altijd ‘succesvoller’ dan jij – op ieder gebied in je leven. Dat zal altijd zo blijven.

Je kunt dit inzicht gebruiken om jezelf naar beneden te halen. Je kunt er ook voor kiezen om blijdschap te voelen voor de ander en je te richten op je eigen pad.

 • Een perfect Instagram gezin met perfecte kleding, een perfect huis, perfecte tanden en een perfecte manier van leven? Fijn voor hen, richt je op je eigen leven.
 • Een kennis die altijd gelukkig lijkt te zijn en alles nét iets beter voor elkaar heeft dan jij? Voel je blij voor die persoon, blijdschap is gezond.
 • Word je onzeker van mensen met bijzonder afgetrainde lichamen? Kijk naar je eigen lichaam en geef het wat liefde: ”Ook al voldoe je niet aan het ‘ideale plaatje’ van onze samenleving, ik waardeer je precies zoals je bent, bedankt dat je voor me zorgt.”
 • Voel je je jaloers omdat een collega meer voor elkaar krijgt dan jij? Verander die jaloezie dan naar blijdschap voor je collega en gebruik deze informatie als inspiratie. Het leven is geen wedstrijd – wat onze samenleving je ook wijs probeert te maken.

Kijk niet naar anderen om te bepalen of jij goed genoeg bent. Ga er vanuit dat je goed genoeg bent en gebruik de wereld om je heen hooguit als inspiratie.

En ja – het helpt om minder tijd door te brengen op social media. Doseer je gebruik en houd je aandacht op je eigen pad.

2. Je hoeft niet te luisteren naar die kritiek

We lopen allemaal rond met dat stemmetje in ons hoofd, en het kan ons leven flink verpesten. Het punt is, gedachten als: ”zie je wel, je bent waardeloos en dit is het bewijs” zijn compleet normaal. We ervaren ze allemaal van tijd tot tijd.

Er is alleen één belangrijk verschil: sommige mensen nemen dit soort gedachten heel serieus, en anderen laten ze voorbij waaien zonder er iets mee te doen.

Gedachten zijn niet ‘echt’. Het zijn vluchtige sensaties, gebaseerd op een kaartenhuis van andere gedachten, overtuigingen en concepten. Het is dan ook niet nodig of logisch om dit soort negatieve gedachten over jezelf serieus te nemen.

 • Als je negatieve gedachten over jezelf ervaart – geen zorgen. Dat overkomt ons allemaal.
 • Je kunt de gedachte observeren zonder erop in te gaan. Je kunt zelfs hardop tegen jezelf zeggen: ”Oké, blabla, dit is onzin.”
 • Breng je aandacht naar het moment, bijvoorbeeld door bewust adem te halen.

Dit is één van de belangrijkste redenen dat meditatie zelfacceptatie ondersteunt. Mensen die regelmatig mediteren zien hun gedachten op een afstandje, nemen ze minder serieus en voelen daardoor automatisch meer zelfliefde en zelfacceptatie.

Leden van het Broednest kunnen aan de slag met praktische, geleide videomeditaties. Word ook lid…

3. Je kunt het kleiner maken als je wilt

Richt je op je eigen pad – jouw unieke weg door het leven. Het is niet perfect, het is niet altijd zoals je hoopte, het is misschien niet zoals je het zou willen – maar het is wat het is.

Als jij anders had moeten zijn, dan was je wel anders geweest. Maar je bent precies zoals je bent en niet anders. Je kunt constant je best doen om nét een beetje anders te zijn. Of je energie sparen en jezelf leren accepteren zoals je bent.

Hoe? Door je aandacht te verplaatsen naar je eigen leven. Naar de kleine, dagelijkse momenten.

In kleine stappen kun je alles voor elkaar krijgen. Wil je je gezonder voelen? Lunch vandaag gezond. Wil je betere relaties? Uit vandaag je waardering aan een dierbare. Wil je beter worden in je werk? Bestudeer vandaag een specifiek aspect van je werk.

Als je weet waar je wilt zijn, kun je elke dag kleine stappen in die richting zetten. Je haalt je aandacht weg bij het grote doel, en maakt de dagelijkse stap je doel. Vier de kleine, dagelijkse successen.

Er komt geen magisch moment in de toekomst waarop je ineens voor altijd gelukkig bent. Zelfs niet als je het lichaam van een topmodel hebt. Zelfs niet als je de rijkste persoon in je stad bent. Zelfs niet als je alles perfect doet en nooit meer een fout maakt. Zelfs niet als je beroemd en populair bent.

Dus haal je aandacht weg bij die grote doelen, en verplaats je aandacht naar het proces: de kleine, dagelijkse stappen die je nu kunt uitvoeren.

Geniet van de dagelijkse groei. Waardeer je vooruitgang. En zie hoe je vooruit kunt komen richting een leuker leven zonder jezelf naar beneden te halen. 💛

Je bent goed genoeg – echt

Worstel je met een laag zelfbeeld? Overweeg dan eens mijn online cursus voor meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en assertiviteit.

Het is tijd dat je leert om jezelf te omarmen – precies zoals je bent. Duizenden lezers gingen je al voor en behaalden bijzondere resultaten in korte tijd.

Lees meer en start direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test