Artikel opslaan

“The secret of happiness, you see,
is not found in seeking more,
but in developing the capacity to enjoy less.”

Socrates

Oh oh, zo veel voordelen

Ja, ik ben er lyrisch over. En gelukkig ben ik niet de enige. Het afgelopen jaar schakelen meer en meer soChicken lezers over op een minimalistische levensstijl. Minder meuk, meer leuk, schreef ik dit voorjaar al. En hoe beter je wordt in deze levensstijl, des te meer waarheid die uitspraak blijkt te bevatten.

Minimalisme is de shit. Dat is de strekking van mijn boodschap. En om je nog eens wat extra motivatie te geven, hieronder 13 minder bekende voordelen van minimalisme.

Want zelfs voor een minimalist geldt: hoe meer voordelen, hoe beter.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

13 Voordelen van minimalisme

Wat maakt minimalisme zo geweldig? Een heleboel dingen. Maar hieronder heb ik er 13 voor je opgesomd.

 1. Zodra je afscheid begint te nemen van spullen die je ooit zo belangrijk vond word je automatisch minder materialistisch. Waarom? Omdat je begint in te zien dat die spullen je niet echt gelukkig hebben gemaakt, en dat je blij bent dat ze uit je leven zijn.
 2. Je laat je minder betoveren door spullen. Omdat je minder materialistisch wordt, voel je je ook minder betoverd door nieuwe spullen, leuke aanbiedingen of mooie advertenties. Je weet immers uit ervaring dat je gelukkiger bent zonder al die zooi in je huis. Je krijgt waardering voor de waarde van niet hebben.
 3. Je stopt met funshoppen. Niet omdat je er tegen bent, maar vooral omdat je er niet meer aan denkt. Je ziet shoppen niet langer als ineffectieve therapie, maar als een taak die soms moet worden afgerond. Het is simpelweg niet meer zo fun als het vroeger was. Het zijn niet langer de kassa’s die uitpuilen, maar jouw bankrekening.
 4. Je vult je tijd met andere bezigheden. Zoals lezen, sporten, werken richting je doelen, iets leuks doen met vrienden of simpelweg in het hier en nu genieten van het moment. En je komt al snel tot de conclusie dat die bezigheden zoveel meer voldoening geven.
 5. Je ontdekt de rijkdom paradox. De mensen die er het rijkst uit zien, hebben vaak de grootste schulden.
 6. Hoe dat werkt? Simpel: om er rijk en succesvol uit te zien moet je hyperconsumeren. De nieuwste iPhone, de hipste kleding, een dure auto, een mooi huis, een nieuwe badkamer, een strak aangelegde tuin etc. Om al die dingen te kopen en te onderhouden moet je spenderen, spenderen en nog eens spenderen. Dág zorgeloze oude dag.
 7. Veel vermogende mensen zijn onzichtbaar. Het zijn normale mensen die écht rijk zijn. Ze verdienen goed, maar bovenal, ze hoeven niet alles wat ze verdienen uit te geven om er ‘rijk’ uit te zien. Ze leven zuinig, jaar in jaar uit. En zo bouwen ze automatisch vermogen op.
 8. Je gaat beneden je stand leven. Omdat je simpelweg minder uitgeeft dan je verdient. Je leeft zuiniger, en verkwanselt minder geld. Hierdoor krijg je meer vrijheid, minder geldzorgen en meer mogelijkheden om te investeren in een fijn leven en een betere toekomst. En voor je het weet word je ook zo’n onzichtbare rijke: iemand zonder geldzorgen én zonder peperdure merkkleding.
 9. Je voelt je vrijer en zorgelozer. Niet alleen je geldzorgen worden minder, je maakt je in het algemeen minder zorgen. Je leven is simpeler, minder ingewikkeld. Je hoeft minder spullen te onderhouden, minder te beschermen. Je hébt simpelweg minder om je zorgen over te maken.
 10. Je ervaart meer overzicht en controle. En dat geeft rust en kalmte. Er zijn minder ‘touwtjes’ in je leven, en jij hebt ze allemaal in handen. Heerlijk voor de control-freaks onder ons!
 11. Je geniet sterker van wat je hebt. Je wordt omringd door allemaal spullen die je bewust in je leven hebt gehouden. En dus ben je hier blijer mee. Je voelt je meer tevreden met wat je hebt.
 12. Je ontdekt dat minimalisme luxe is. Het is luxe om minder tijd, geld, energie, aandacht en ruimte te besteden aan nutteloze spullen. Het is luxe om niet meer mee te gaan in de shopcultuur, niet meer te zweten in een IKEA op zaterdag op zoek naar leuke koopjes. En het is luxe om je te omringen met dingen die je waardeert. De vrijheid die je ervaart is ook ontzettend luxe, net als het geld dat je overhoudt.
 13. Je bent nooit klaar. Als je nu door je zolder gaat, kun je misschien een derde van je spullen weg doen. Als je over een jaar je zolder bezoekt, besef je dat je weer een derde weg kunt doen. De lat verschuift, en spullen verliezen hun waarde. Je blijft dus altijd bezig met minimaliseren, je bent nooit klaar.

Ik weet niet echt waarom punt 13 een voordeel is. Misschien omdat het zó lekker voelt om spullen uit je leven te gooien dat je er nooit mee wilt stoppen.

Hoe dan ook, het is geweldig. En ik heb hieronder nog veel meer leesvoer voor je klaarstaan. Ja, je weet dat je het wilt lezen.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test