“Obstacles are those frightful
things you see when you take
your eyes off your goal.”

Henry Ford

1. Jezelf continu vergelijken met anderen

We doen het allemaal en het helpt ons niet vooruit. Jezelf constant vergelijken met anderen leidt tot een hoop dingen, maar niet tot blijdschap.

Jezelf vergelijken leidt tot onzekerheid, stress en ontmoediging.

Dat weet ik, omdat ik zelf ook nog regelmatig in die val trap. We vergelijken onszelf vrijwel altijd met mensen die verder zijn dan wij. Succesvoller, aantrekkelijker, populairder – je kent het wel. En hoewel je het succes van een ander kunt gebruiken als inspiratie en motivatie om aan de slag te gaan – leidt het bij de meeste mensen tot een gevoel van ik ben niet goed genoeg.

Een gevoel dat je minderwaardig en waardeloos bent – niet fijn. En dit is het probleem: er is altijd iemand beter dan jij in elk gebied in je leven.

Gebruik de mensen om je heen gerust als inspiratie. Maar leef vanuit je eigen kracht. Jij bent anders dan anderen, en dat is oké. Gun anderen hun succes, en werk vanuit je eigen kracht aan je eigen verhaal. Want weet je – dit is jouw leven, niet het leven van die ander.

2. Constante zelftwijfel

Aan jezelf twijfelen is alsof je allemaal keien voor je uit gooit, om er vervolgens met veel moeite overheen te rijden en te klagen over de hobbelige rit. Als je gewoon stopt met het creëren van extra obstakels, dan wordt de rit een stuk rustiger.

En ik snap het – ik doe het zelf ook nog regelmatig. Dan heb ik grote plannen voor de toekomst die me onwijs inspireren, en tegelijkertijd merk ik hoe de twijfels naar boven komen. “Kan ik dit wel? Is mijn werk goed genoeg? Ben ik dit waard?”

En hoewel het drama dat erbij komt kijken het leven op zijn eigen manier interessant houdt, loopt het leven een stuk lekkerder als je in jezelf durft te geloven. Soms is het gewoon een kwestie van doorbijten, jezelf kwetsbaar opstellen en vertrouwen op je eigen kracht.

Want wellicht gaat het mis, misschien ga je keihard onderuit. Prima – daar kom je wel overheen. Eén ding is zeker: als je niets doet dan kun je je dromen sowieso niet waarmaken.

Bouw aan je zelfvertrouwen, bewijs in kleine stappen aan jezelf dat je meer kunt dan je dacht. Er is geen reden om constant aan jezelf te twijfelen – echt niet.

3. Zelfsabotage

Wanneer we het idee hebben dat we niet goed genoeg zijn – dat we geen succes verdienen – beginnen we onszelf te saboteren.

We vertonen uitstelgedrag, worden overdreven perfectionistisch, verzinnen smoesjes en leveren half werk af waardoor we nooit komen waar we diep vanbinnen willen zijn.

Door jezelf te saboteren bescherm je jezelf tegen de verantwoordelijkheden en nieuwe onzekerheden die komen kijken bij succes. Tegelijkertijd weet je zeker dat je je dromen nooit waar zult maken – meh.

Lees ook: Zelfsabotage – mijn 4 tips om zelfsabotage te stoppen

4. Onnodige negativiteit

Negatief denken en praten helpt niemand vooruit. Natuurlijk mag en moet je soms kritisch zijn – er gaan veel dingen mis in de wereld en misplaatste positiviteit verandert hier weinig aan.

Maar onnodige negativiteit sleurt jou en iedereen om je heen mee in een zwart gat vol met gezanik en passiviteit. Je bereikt niets als je je alleen richt op alle minpunten. Je komt niet vooruit als je overal gebreken ziet.

Richt je aandacht op de dingen die goed gaan. Stuur je gedachten richting positiviteit. Zo maak je het makkelijker om positief en gelukkig door het leven te gaan, waardoor je je dromen eenvoudiger kunt waarmaken.

5. Verlammend perfectionisme

Je wílt wel beginnen aan het schrijven van je eerste boek – maar je wilt pas beginnen als je een nieuwe laptop hebt. En je hebt nu geen geld voor een nieuwe laptop, dus je kunt niet beginnen aan je boek.

Herken je dit soort gedachtenkronkels? Dit is perfectionisme in de puurste vorm. Je wilt dat de omstandigheden perfect zijn, je wilt dat je werk perfect is, je wilt dat alles is zoals jij het voor ogen hebt. En pas dán voel je je comfortabel genoeg om in actie te komen.

Het probleem is natuurlijk dat de wereld zo niet werkt. Je moet beginnen met wat je hebt en momentum opbouwen in kleine, dagelijkse stappen. Imperfectie omarmen, de chaos accepteren, kwetsbaar durven zijn – alleen dan kun je vooruit komen.

Perfectionisme is iets anders dan streven naar kwaliteit. Het eerste is neurotisch, het tweede is vaak een goed idee.

Lees ook: Perfectionisme overwinnen – dit zijn mijn 7 tips

Groei over je obstakels heen

Belemmer jij jezelf vanwege te weinig zelfvertrouwen en te veel uitstelgedrag? Je bent niet alleen en je kunt er iets aan doen.

Ontdek mijn praktische online cursussen die je stapje voor stapje helpen deze gewoontes achter je te laten.

Laten we onszelf niet in de weg lopen. Je verdient het om succesvol en gelukkig te zijn. 💛

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test