Artikel opslaan

Het leven komt er altijd tussen

Hoe lekker je ook bezig bent met journaling – uiteindelijk komt er een dag (of week, of maand) waarin je er niet aan toe komt.

Drukte, overweldigende gebeurtenissen, een fijne vakantie, doffe ellende – het leven komt er altijd tussen. Dat is geen probleem, dat is gewoon hoe die dingen gaan. En omdat je van niemand MOET journalen (ook niet van jezelf) is er niets aan de hand.

Maar wat kun je doen om journaling tóch vol te houden in dit soort drukke tijden?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Gebruik drukte als uitnodiging

Journaling is een waardevolle bezigheid – juist wanneer je je druk en opgejaagd voelt.

Het kan je helpen kalmeren, overzicht creëren, prioriteiten stellen, emoties reguleren en met meer stabiliteit door een hectische periode navigeren.

Dus in plaats van te denken: ”Ik heb het te druk voor journaling”, zou je ook kunnen kiezen voor déze gedachte: ”Ik voel me druk, tijd voor mijn journal!”

2. Richt je op het proces, niet op perfectie

Hoe kun je journaling volhouden in drukke periodes? Simpel: door het vandaag te doen.

Staar je niet blind op al die keren dat het je niet is gelukt en maak je niet druk over de drukte van morgen.

Het enige dat telt is nu. Of je nu een moment neemt om te journalen.

Voel je niet verplicht om je journal helemaal ‘bij te praten’ als je een week of langer niet hebt geschreven. Dat werkt alleen maar verlammend. Het hoeft niet perfect, je bent geen boek aan het schrijven.

Journaling is in de eerste plaats een gereedschap voor een leuker leven.

Begin gewoon waar je nu bent. Ook als je laatste bericht een jaar geleden was.

3. Maak ruimte in je weekplanning

Tijdgebrek bestaat niet – er bestaat alleen prioriteit gebrek.

Ik claim niet dat je journaling het meest belangrijk moet maken, want dat is het vaak totaal niet. En dat is de reden dat je er niet aan toe komt: het is nu gewoon niet belangrijk genoeg voor je – niets mis mee!

Maar als je merkt dat je het tóch wel graag zou willen doen dan kun je er ook bewust tijd voor inplannen.

Het leuke aan journaling is dat het je soms ook tijd kan besparen. Bijvoorbeeld doordat je meer overzicht krijgt, waardoor je effectiever kunt plannen. Of omdat je stress kunt verminderen, waardoor je minder uitstelgedrag vertoont.

Je kunt journaling gewoon opnemen in je weekplanning.

Misschien vind je op vrijdagochtend een halfuurtje tijd om te journalen – perfect! Het hoeft niet elke dag als het niet in je leven past, eens per week is óók al waardevol.

4. Je moet vanzelf een keer naar het toilet

Precies – hoe druk je het ook hebt, uiteindelijk beland je toch een keer op het toilet.

En waarschijnlijk heb je je smartphone dan bij je.

Mooi moment om even wat microjournaling te beoefenen. Beantwoord een prompt of omschrijf je dag in een paar woorden.

Het kost vaak maar een paar seconden. Houd je zelfs nog wat tijd over om Instagram te checken daarna!

5. Hoe je kunt journalen zónder te journalen

Sommige journaling oefeningen kun je doen zonder journal. Het is niet ideaal, maar soms heb je geen andere mogelijkheid.

Probeer dit bijvoorbeeld wanneer je in bed ligt (voordat je in slaap valt of voordat je uit bed stapt), wanneer je onder de douche staat, je tanden poetst of de was ophangt:

  1. Beantwoord een journal prompt voor jezelf;
  2. Doe dit liefst hardop, dat helpt je je gedachten beter te ordenen.

Stel, je wekker gaat en je moet zo je bed uit. Laat je smartphone even liggen en beantwoord deze vraag: ”Waarom wordt dit een mooie dag?” Vind een aantal antwoorden en spreek ze hardop uit als dat kan.

Begin dan gewoon aan je dag.

6. Houd journaling in gedachten

Journaling is een gereedschap voor een leuker leven. Het is belangrijk dat je dit onthoudt – juist op momenten dat het leven wat moeizamer loopt.

Als je door leuke drukte niet aan journaling toe komt – wat maakt het uit? Je voelt je blij! Wellicht kan journaling je leven nóg beter maken – maar niemand heeft tijd voor perfectie.

Als het werkt dan werkt het.

Maar wanneer het leven minder fijn voelt is het waardevol om journaling snel weer op te pakken. Journaling kan je helpen de dalen minder diep te maken, waardoor je sneller weer op een positieve plek belandt.

Dus zelfs als het je niet lukt (of als je het niet wenselijk vindt) om van journaling een dagelijks ding te maken: verlies het dan niet uit het oog.

Maak het onderdeel van je positieve selfcare kit.

Als het leven stroperig voelt: ga journalen!

Het helpt!

Rust, wijsheid en dolle pret

Journaling voor een leuker leven Bundel

Een simpele journaling (dagboek) gewoonte maakt je hele leven beter.

In deze praktische Broednest Bundel laat ik zien hoe dat zit. Je ontdekt hoe je tijd maakt voor journaling, waarom je je nooit meer hoeft af te vragen wat je dan moet schrijven, hoe je een journaling routine opzet én hoe je het volhoudt - ook in drukke periodes.

We bespreken ook de voor- en nadelen van digitaal versus analoog, en ik deel een lijst met journaling prompts zodat je kunt beginnen met een vliegende start.

Ervaar meer zelfinzicht, wijsheid en persoonlijke groei. Leer patronen herkennen én doorbreken, ervaar meer dankbaarheid en ontwikkel rust met je eigen journal.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test