“When you follow the simple way of it,
you notice that reality holds all the
wisdom you’ll ever need. You don’t need
any wisdom of your own. Plans are unnecessary.
Reality always shows you what comes next,
in a clearer, kinder, more efficient way than
you could possibly discover for yourself.”
Byron Katie
Ja – het is een beetje druk
Een beetje logisch is het natuurlijk ook wel. Als je samen in een enorme verbouwing duikt terwijl er een eigenwijze peuter rondloopt én je twee bedrijven te runnen hebt dan krijg je het druk.
Het is ook interessant om die drukte te ervaren, omdat we ons leven normaal gesproken juist zo inrichten dat we een heleboel speelruimte hebben.
Ja – soms waren de agenda’s van Billy en mij goed gevuld (zeker voor corona), maar dan vooral met leuke en optionele dingen, zoals gezellig eten met vrienden. Dingen die we meestal kunnen afzeggen of verplaatsen als het leven te druk begint te voelen.
Ik werk normaal gesproken 4 (en soms 3) dagen per week, en Billy werkt meestal 3 dagen. Jake gaat twee dagen naar de opvang, en we wisselen een papadag af.
Dat gaat normaal perfect. Het volledig verduurzamen en renoveren van ons nieuwe bouwvallige stulpje maakt het echter wat ingewikkelder. Want hoewel we veel grote klussen hebben uitbesteed, zijn er nog steeds heel veel dingen die we zelf doen. Dat is overigens geen straf – we vinden klussen best leuk en zijn er (tot mijn terugkerende verbazing) ook best behendig in.
Uitdagend is het wel. Want het klussen snoept bijna alle speelruimte weg uit ons leven over een periode van een paar maanden. Hoe houden we dan toch ons hoofd (redelijk) koel?
Dit zijn 5 dingen die voor mij goed werken, wellicht helpen ze jou ook in drukke situaties.
1. Ik observeer mijn perfectionisme
Perfectionisme is mijn grootste obstakel in deze periode. Waarom? Er moeten letterlijk honderden knopen worden doorgehakt, en uit gewoonte wil ik iedere keer de beste keuze maken. Het probleem? Dat kost veel te veel tijd en energie – het is gewoon niet te doen.
Een huis uit 1917 grondig verduurzamen is een complex project met veel bewegende delen. En veel onderdelen hebben invloed op het hele geheel. Hierdoor is het voor mij zo makkelijk om mezelf te verliezen in een eindeloze stroom van research. Zo erg dat ik ’s nachts ga dromen van ventilatiesystemen met warmteterugwinning.
Dus? Dus zodra ik realiseerde hoe ik mijn eigen leven moeilijk maakte besloot ik mijn aanpak te veranderen. Ik observeer mijn neiging tot perfectionisme en doe mijn best om imperfectionisme te omarmen.
Het is ook goed als het goed genoeg is. Er is een moment om te beseffen: dit is een prima keuze. Misschien niet de beste, maar wel de beste voor dit moment. De optimale keuze houdt namelijk ook rekening met de beperkte hoeveelheid tijd en energie die beschikbaar is om de keuze te maken.
Dit helpt me om een hoop frustratie, onrust en stress te voorkomen. Het is echter een constant work-in-progress, want ik merk dat de verbouwing een enorme perfectionisme-trigger voor me is. Gelukkig heb ik Billy aan mijn zijde die me hier af en toe vriendelijk op wijst. 😉
2. Ik accepteer tragere voortgang
Ik had het er laatst nog over met Billy: voordat we vader waren zouden we een paar weken keihard werken en zou het waarschijnlijk al bijna af zijn.
Vroeger zouden we een project als dit topprioriteit maken. Nu is Jake onze topprioriteit. En we willen dat hij – ondanks onze drukte – wordt omringd met rust en ritme.
Dat betekent dus dat de rem erop moet. Het geeft ons meteen een mooie gelegenheid om die ene eigenschap te beoefenen die zo waardevol is in het ouderschap én het leven: geduld.
Ik merk dan dat ik wil dat alles sneller gaat, en ik ervaar frustratie als ik zie dat dat nu niet kan. Vervolgens nodig ik mezelf uit te ontspannen en die gevoelens rustig te laten passeren.
Actief geduld beoefenen is interessant. Het kost moeite maar het is tegelijkertijd zo bevrijdend. Het doet me constant realiseren dat haast nergens voor nodig is. Het leven loopt zoals het loopt. En maakt het nou zoveel verschil of we een week eerder klaar zijn? Niet echt.
3. Ik blijf goed voor mezelf zorgen
Dit is voor mij niet vanzelfsprekend. Normaal als ik het heel druk heb zoek ik comfort in o.a. ongezond eten. Deze keer voelt het echter anders. Ik merk dat ik goed voor mezelf wil zorgen, zodat we deze drukke tijd goed kunnen doorlopen.
Ik eet behoorlijk gezond, ik mediteer meer, ik laat de cafeïne staan, ik beweeg meer (klussen is bovendien behoorlijk intensief), ik ervaar meer momenten van mindfulness en ik ben liever voor mezelf. En gek genoeg lijkt het me minder moeite te kosten dan normaal.
Ik heb in 2020 gemerkt wat er gebeurt als ik het allemaal laat versloffen: overspannen zijn voelt vreselijk. En het was ook vreselijk onnodig, als ik in die periode mijn zelfzorg op peil had gehouden.
4. Ik probeer het leven stap voor stap te nemen
Ik moet steeds denken aan deze quote van Byron Katie die ik eens markeerde in haar prachtige boek A Thousand Names For Joy:
“There’s never a task too great or too small, because the only task to accomplish is the one in front of me. It might appear that there are a thousand things to do, but in fact there is never more than one.”
Het is waar: Realiteit wordt ingewikkeld als we onze ingewikkelde gedachten serieus nemen. In werkelijkheid is het leven simpel. Ik ervaar één continu moment, één doorlopend nu.
Gedachten komen, taken dienen zich aan, ik verricht handelingen.
Zolang ik mijn stressvolle gedachten niet zo serieus neem is er niets aan de hand. Een gedachte als ”Ik zou meer moeten werken” of ”Het klussen zou sneller moeten gaan” bezorgt me stress, omdat het impliceert dat de realiteit anders is dan het moet zijn.
Maar als het anders moest zijn, dan wás het wel anders. Het is zoals het is – meer valt er niet over te zeggen. Vechten tegen ‘hoe dingen zijn’ is nutteloos, want het verandert niets aan hoe dit moment is. Het is zoals het is, niet anders.
Vandaar het hoofdstuk Gedachten zijn scheten in mijn boek Leven met wind mee.
Hoe drukker ik het heb, des te sterker ik mezelf hieraan herinner. Dit voorkomt neerwaartse gedachtenspiralen en de tunnelvisie die vaak gepaard gaan bij periodes van stress. Zoals ik dat ervaarde in die leerzame periode in 2020.
Eén ding tegelijk. Ik kan op mezelf vertrouwen dat ik doe wat moet gebeuren. En als ik het niet doe, dan moest het (nog) niet gebeuren.
Ieder doel bereik je uiteindelijk in talloze kleine stapjes. De stapjes zelf zijn niet moeilijk. Het zijn de gedachten die het moeilijk maken. Het gaat niet om alles wat er nog moet gebeuren – het gaat om de volgende kleine stap.
Dus zo pas ik de Broednestmethode toe wanneer ik een enorm plafond begin te witten, wanneer ik Jake op bed leg, wanneer ik een nieuwe Broednest cursus ontwikkel of de vaatwasser inruim.
Stap voor stap, zo kun je alles voor elkaar krijgen met minder moeite en veel minder stress. ☀️
Stress stap voor stap verminderen
Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.
In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.
Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.
Reacties
Hallo Jelle.
Je bent lekker bezig. Het enthousiasme voor duurzaam wonen is aanstekelijk.
Zelf ben ik een tijd gaan broeden en heb geprobeerd de addertjes onder het kunstgras van de milieuhype vandaan te peuren. Waar gaan de zonnepanelen, terugwininstallaties, warmtepompen, piepschuimkorrels en andere, vaak vervuilende, isolatiematerialen heen als hun tijd erop zit? Is er nog wel genoeg frisse, gezonde lucht binnen bij een potdicht huis met terugwinwarmte? Ik heb besloten veel van deze zaken niet te doen. Met voordeel dat ik jaren eerder kon stoppen met werken bij de baas omdat ik veel geld niet hoefde uit te geven. Ook hoefde ik veel werk niet uit te voeren. Mijn milieuafdruk is netto ook minder want in plaats van mijn energiegebruik compenseren gebruik ik gewoon minder energie. We worden aan de lopende band gebombardeerd met succesverhalen van “de oplossing” van alle problemen. Van lekkere koffie zetten tot de opwarming van ons mooie planeetje. Hoop dat je wat aan mijn opmerking hebt. Vergeet het serpentje niet. Leef met vlag en wimpel en houd het simpel. Fijne dag en grutjes aan Billy en Jake van Opa Willem.
Hoi Willem,
Prima natuurlijk dat je kiest voor een ander pad. Grondig verduurzamen kost uiteraard eenmalig veel energie en geld. Afhankelijk van de ingreep moet je denken aan een financiële terugverdientijd van 3-10 jaar. Ecologisch gezien is de terugverdientijd klimaattechnisch vaak veel korter (enkele jaren). Wat betreft de uitstoot van het materiaalgebruik ligt dit waarschijnlijk een stuk hoger. Toch wordt het door instanties als Milieucentraal gezien als netto milieuvriendelijk, zelfs als je kiest voor de meer chemische isolatiematerialen.
Bovendien zag ik intrekken in een ongeïsoleerd huis met gaskachels niet als een goede optie. En nu alles toch open moet, heb ik besloten het direct grondig aan te pakken.
Om antwoord te geven op je vragen: de isolatiematerialen die wij hebben gekozen blijven zeker een paarhonderd jaar stabiel en functioneel. Tegen die tijd ga ik er vanuit dat we wel hebben uitgezocht hoe we deze materialen goed kunnen recyclen of acceptabel kunnen downcyclen. Dat geldt uiteraard ook voor zonnepanelen en andere installaties (die overigens vooral gemaakt zijn van metaal, en dus prima te recyclen).
Een potdicht huis met WTW ventilatie heeft uiteindelijk gezondere lucht, omdat de buitenlucht niet alleen actief wordt binnengetrokken maar ook wordt gefilterd. Sensors houden de luchtkwaliteit (CO2 en vocht) in de gaten, waardoor het systeem vraaggestuurd werkt. Dit garandeert een hoge luchtkwaliteit, ook tijdens koken of wanneer je een huis vol visite hebt.
Je moet maar zo denken, elke cel in je lichaam heeft zuurstof nodig maar de lucht ‘tocht’ niet naar binnen door je hele lijf. Er is één punt waar de lucht wordt binnengehaald en gefilterd (neus). Deze lucht wordt vervolgens verspreidt naar alle cellen. Zo kun je een WTW ventilator ook zien.
Er is niet één oplossing die past bij ieder huis, ieder persoon of ieder budget. Gelukkig zijn er talloze dingen die we kunnen doen om onze omgeving minder zwaar te belasten. 😊
Fijn,dit te lezen.Had dit inzicht al.Het lukt
100% herkenbaar.
Ik heb een enorm hekel aan controle en druk van buitenaf.
Toch schiet ik bij stress juist in de contolemodus, verlang veel van mezelf en ben veel te streng en kritisch voor mezelf.
Probeer me daarvan bewust te zijn…. Blijft moeilijk..
Mijn moeder zei altijd…Bezint eer je begint…L.O.L
😀 VEEL SUCCES JELLE👍🏽♥️
Handel naar je beste kunnen, maar laat de uitkomst over a.h. universum.♥️
Wat een heerlijk herkenbaar stuk weer. Tip 1 blijft voor mij nog de moeilijkste 😅
Hee Jelle,
Weer een fijn artikel om te lezen. Maar ik moet wel zeggen, ik snap dat je inkomen volledig afhankelijk is van de site en je boek en de cursussen en broednest, maar soms zijn het wel wat veel verwijzingen. Daardoor heb ik het gevoel dat ik een deel van de informatie mis, in plaats van de artikelen zonder reclame van een jaar of vijf of acht geleden. Nogmaals, ik begrijp dat het je belangrijkste bron van inkomsten is, maar ik mis de gratis artikelen waarbij ik niet het gevoel had dat het een opstapje is naar een cursus of boek ofzo. Naja voor niets komt de zon op en ik ben verder al jaren fan hoor, en nog steeds zijn de artikelen fijn om te lezen. Maar dat wilde ik toch even melden, al kun je er weinig aan doen denk ik.
Groetjes
Hoi Anna,
Bedankt voor je eerlijke feedback! Goed om te horen dat je soChicken al zo lang volgt! 😁
In de basis schrijf ik altijd het artikel dat ik wil schrijven, zonder me bezig te houden met eventuele verwijzingen naar producten. Meestal pas bij het inplannen bekijk ik welke producten erbij passen en voeg ik verwijzingen toe.
Het verschil tussen nu en acht jaar geleden is dat ik nu veel meer eigen producten heb ontwikkeld. Vroeger linkte ik vooral naar producten van anderen (zoals boeken op bol.com). Nu heb ik een hele portfolio van cursussen waar ik naar kan linken.
Ik link naar deze producten omdat ik hier veel tijd en aandacht aan besteed heb, en ik daarom denk dat lezers er meer waarde uit halen. Ik kan bijvoorbeeld verwijzen naar een artikel over perfectionisme in plaats van de cursus. Maar de cursus die ik ontwikkelde is tien keer nuttiger dan een artikel, omdat het veel uitgebreider is én interactief.
Uiteraard zijn deze cursussen mijn voornaamste bron van inkomsten, maar een paar links in een artikel doen niet zoveel voor de omzet dat dit de voornaamste reden is. Zeker gezien de laagdrempelige prijs van het Broednest.
Dat gezegd hebbende, je bent natuurlijk niet de eerste die deze gevoelens met me deelt. Het is altijd zoeken naar de juiste balans, dus ik neem je feedback absoluut mee. 💛