Artikel opslaan

“Only you can take inner freedom
away from yourself, or give it to yourself.
Nobody else can.”

Michael A. Singer

Je bent nooit helemaal vrij

Vrijheid is onwijs relatief. Je kunt nog zo ongebonden zijn, zo veel opties hebben en er van de buitenkant zo ‘vrij’ uitzien – nog steeds hoef je je niet vrij te voelen.

Ik zou stellen dat mijn ‘twenties’ voor een groot deel draaiden om de zoektocht naar vrijheid en autonomie. Dat is normaal voor die leeftijd, en de zoektocht heeft me veel mooie dingen gebracht. En het heeft me ook een hoop geleerd.

Want zelfs toen ik in vrijwel alle opzichten ‘vrij’ was (vrij om mijn eigen tijd in te delen, om te reizen, om zonder geldzorgen te zijn, om me te ontwikkelen) voelde ik me niet perse vrij.

Waarom niet? Omdat echte vrijheid niet schuilt in je externe omgeving. Echte vrijheid is innerlijke vrijheid. Het maakt niet uit hoeveel cocktails je drinkt tussen de palmbomen. Als je je vanbinnen niet vrij voelt is het niets anders dan symptoombestrijding.

Door je innerlijke vrijheid te vergroten kun je je altijd vrij voelen – ook in een onvrije wereld. Dan voel je je vrij terwijl je de huur betaalt, naar je werk gaat of gebonden bent aan de beperkte mogelijkheden van een jong gezin.

Dit zijn vier dingen die ik leerde over innerlijke vrijheid, misschien helpt het jou ook vooruit.


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Waar je ook gaat, daar ben je

Het is de titel van een populair boek van Jon Kabat Zinn, en het is ook onmiskenbaar waar. Waar je ook gaat, je neemt jezelf overal mee naartoe. Als je nu de neiging hebt om je onrustig, ontevreden en onvrij te voelen dan zal dat niet veranderen door je omgeving te veranderen.

En ja – verandering van omgeving doet heus wel iets. Ik ben doorgaans wel iets vrolijker tussen de palmbomen. Vooral omdat ik dan meestal minder werk en meer avonturen beleef. Op de lange termijn wennen zelfs de palmbomen en beginnen ook witte stranden normaal te worden. En dan kom je gewoon terug bij wie je altijd al was.

Er is maar één manier om echt vrijheid te ervaren, en dat is door aan jezelf te werken.

2. Geluk = liefde = vrijheid = acceptatie

Het is allemaal hetzelfde spul. En het is ook heel logisch: wanneer je omarmt wat is, dan is alles goed.

Acceptatie is je sleutel tot innerlijke vrijheid. Tot tevredenheid, blijdschap en een eindeloze bron van liefde. Wanneer je constant rondloopt met het idee dat je leven anders zou moeten zijn – beter, succesvoller, spannender – dan voel je je constant ontevreden. Alsof je gevangen zit in een leven waar je niet in wilt zitten.

Maar dat is het ding met het leven – het is precies zoals het is, en niet anders. Op de momenten dat het je lukt om je over te geven, te omarmen en te accepteren maak je jezelf helemaal vrij.

Dingen zijn zoals ze nu zijn, en niet anders. Wensen dat het anders was is gebruikelijk en voelt misschien logisch. Maar erg effectief is het niet als je je gelukkig en vrij wilt voelen.

3. Het zijn de verhalen in je hoofd die je onvrij maken

Als je een rotklusje moet doen – zoals een overdreven en overbodig formulier invullen en opsturen naar je bank – dan voel je je direct minder blij en minder vrij.

”Wat irritant dit zeg. Eerst een halfuur aan de telefoon gezeten, en nu ook nog eens dat formulier invullen. Daar heb ik écht geen zin in.”

Een logische gedachte, en een gedachte die ook mij zeker niet vreemd is. Maar het interessante is dat het vooral de gedachten zijn die je gevangen zetten. Je denkt: ik moet iets doen wat ik niet wil doen. En dat geeft een beklemmend gevoel.

Maar wat als je die gedachte niet zou geloven? Wat blijft er over als je deze gedachten niet serieus neemt? Bijzonder weinig: een persoon vult een formulier in, zittend op een stoel.

Wanneer je niet constant verlangt dat het leven op een bepaalde manier uitpakt, blijkt er ineens niets meer aan de hand. Je pakt de pen, doet wat je moet doen en voelt je perfect gelukkig.

4. Het komt allemaal terug bij gedachten

Er worden onvrije gedachten gedacht. Die gedachten ervaren we allemaal. Maar pas wanneer je deze gedachten echt serieus neemt wordt het een probleem.

Als je je gedachten niet zo serieus neemt kun je je zelfs vrij voelen in de gevangenis. Er zijn genoeg gevallen bekend van mensen die wanhoop inruilen voor meditatie, en zo zelfs in de naarste omstandigheden vrede en rust vinden.

En jij zit niet in een fysieke kooi. We zitten allemaal in een mentale kooi die we zelf hebben gecreëerd. En dat is niet eens zo erg als het klinkt – want het betekent dat we hem zelf ook weer kunnen afbreken.

Meditatie is daarbij een onmisbaar gereedschap. In mijn boek Leven met wind mee leg ik je precies uit hoe dat zit, en hoe je een leven kunt vormgeven met minder drama en meer rust in je hoofd.

Vrijheid is relatief. En hoe meer je aan jezelf werkt, des te vrijer je je kunt voelen. Zelfs als je niets verandert in je omgeving. Best fijn hoe dat werkt. 😊

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test