Artikel opslaan

De kerktoren die alles in perspectief zet

Ik woon vlak naast het oude centrum van Delft. En als ik ga wandelen ik langs een prachtige gracht. Aan weerszijden gesierd door 19e-eeuwse panden en aan het einde de enorme Nieuwe Kerk van Delft – bekend van de Koninklijke grafkelders.

Die toren maakt me blij – elke dag opnieuw. Niet alleen omdat het gewoon een prachtig gezicht is, zo’n enorm gebouw boven het oude centrum. Maar ook omdat die kerktoren voor mij alles in perspectief zet.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Ik ben de zoveelste die hier loopt

Die kerktoren staat er al sinds 1496. Ja, hij zag er eerst anders uit. Een blikseminslag in 1536 verwoestte een groot deel van de toren, waarna hij in 1872 werd gerenoveerd volgens het huidige ontwerp.

Maar denk er eens over na – 1496. Al 520 jaar lopen er mensen op deze plek. En al 520 jaar zien zij diezelfde kerktoren aan de horizon.

Ik loop hier te piekeren over problemen met de webserver. Er liepen hier mensen die bang waren om de pest te krijgen, mensen die piekerden over de bezetting van de Spanjaarden en mensen die in rep en roer waren nadat ze hoorden dat Willem van Oranje was vermoord.

En ik vind dat een rustgevende gedachte. Het zet alles weer even in perspectief.

Ik ben maar tijdelijk op deze Aarde. Ik kan niets bezitten – enkel beheren. Mijn problemen zijn niet nieuw. Mijn verlangens zijn niet nieuw. Mijn leven is niet bijzonder. Er is al zoveel gebeurd toen ik er nog niet was, en en er zal nog zoveel meer gebeuren als ik weer weg ben.

Relativeren houdt alles in perspectief

Het is één van de redenen dat ik zo gek ben op leven in een oude stad. Je hebt continu het gevoel verbonden te zijn met je ‘voorouders’.

En dankzij dat gevoel lukt het me om mijn eigen leven minder serieus te nemen. Om mijn problemen te laten varen en me weer te richten op de dingen die echt belangrijk voor me zijn: kalm leven, liefdevol zijn en bewust bijdragen aan een mooiere wereld.

Je kunt dit gevoel ook krijgen als je kijkt naar de zee, een rivier of een berg (maar probeer die maar eens te vinden in de lage landen). Objecten die er al miljoenen, soms zelfs miljarden jaren zijn.

Of kijk eens omhoog als je buiten de grote stad bent. En laat je verbazen door de oneindigheid van het heelal. Van de enorme hoeveelheid sterren, die op zichzelf een zon kunnen vormen in een compleet planetenstelsel zoals de onze.

Laat je opvrolijken door je vergankelijkheid

Relativeer en sta eens stil bij de tijdelijkheid van alles, de vergankelijkheid van je leven. En laat je er door opvrolijken.

Je draagt geen enorme verantwoordelijkheid – je bent gewoon een persoon in de geschiedenis van de mensheid op onze kleine blauwe planeet. Eén van de zovelen tussen de zeven miljard.

Zorg ervoor dat je dit kwetsbare leven niet weggeeft aan zaken die uiteindelijk geen waarde hebben voor jou en voor anderen. Koester het. Richt je op dat wat telt. Bouw aan een leven dat je echt voldoening geeft. Niet aan een leven dat anderen van jou verlangen.

Gebruik je tijd hier op Aarde om te leven. Een laat je zorgen los – met of zonder kerktoren.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test