Artikel opslaan

“With mindfulness, you can establish yourself
in the present in order to touch the wonders of
life that are available in that moment.”

Nhat Hanh

Meer dan dit is er niet

De ervaring dat je wakker wordt, klaar voor een nieuwe dag. Warm water op je rug, de tandenborstel in je handen. De geur van koffie, de smaak van je ontbijt.

Het moment dat je je verwondert over een prachtig landschap. Dat je met een warm gevoel van binnen geniet van dobberende eendjes. Het moment dat je afscheid moet nemen van een dierbare, of juist een nieuwe dierbare vriendschap ontwikkelt.

Die keren dat je een geweldig succes behaalt op je werk. Of die keren dat je faalt, en je je helemaal onderuit geslagen voelt. De problemen die je nog niet hebt opgelost. De dingen waar je je trots over voelt. De pijn die je voelt als je naar het journaal kijkt en de liefde die je voelt als je ziet hoe mensen elkaar helpen.

De routine. De saaiheid. Of de uitdaging en de opwinding. Het glas water, die heerlijke maaltijd.

Het verdriet, het plezier, het mooie en het lelijke. De wind, de regen en de zonneschijn.

Dit is het leven. Dit is wat het is. Terwijl ons brein druk is met het verleden en de toekomst, is het de kunst om nu te ervaren wat er te ervaren valt. Meer is er niet te doen. Meer is er nooit te doen geweest.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Ervaar je leven met meer aandacht

Het leven is geen aaneenschakeling van straksen, het is een serie van nu’s.

Je weet hoe wijze mensen zeggen dat de reis – niet de bestemming – het doel is. Ik denk dat dat niet alleen geldt voor een tripje richting de bergen, maar voor je hele leven.

Het leven, jouw bewustzijn, is een wonder. Het is niet normaal, logisch of verklaarbaar dat het mogelijk is dat je er bent – dat het hele universum er is – en dat je het bewustzijn hebt om deze tekst tot je te nemen. We weten niet wat bewustzijn precies is, we weten vooral dat het wonderlijk is.

En het waarderen van dat wonder is het doel. Als je dat kan, dan haal je alles uit je leven, uit ieder moment. Of je nu de wereld rondreist of de kamerplanten verzorgt. Als je het met volle aandacht kunt doen, dan wordt het een moment van betekenis.

Leuk, en hoe werkt dat in de praktijk?

Goede vraag. Het houdt vooral in dat je meer bewust (of mindful) door het leven gaat. Dat je momenten, ideeën en gevoelens ervaart, en ze kunt observeren.

Wanneer je je bijvoorbeeld verdrietig voelt, dan kun je je laten meeslepen in het drama. Je kunt ook een stapje terug doen en beseffen hoe bijzonder het is dat je verdriet kunt ervaren. Dat daar niets mis mee is. Dat het – net als blijdschap – een prachtige emotie is die je gewoon mag voelen.

Je kunt vaker stil zijn, en ontdekken hoe je gedachten als wolken aan de lucht zijn. Ze komen en gaan. Ze ontstaan en lossen op. Soms is er een dik pak bewolking. En als je vaker stil bent, zul je opklaringen ervaren. Dan kun je in het moment zijn met volledige aandacht.

Besef vaker dat het leven niet vanzelfsprekend is. Want dat is het niet. Het is een wonder.

Leef met meer aandacht en ontdek dat je helemaal niets hoeft te doen om je goed te voelen. Het is vooral de kunst om dat wat er al is met volledige aandacht te ervaren. Dan volgen kalmte, tevredenheid en liefde vanzelf.

Praktische tips:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test