Artikel opslaan

Zoeken naar een gevoel van controle

Een gevoel van controle zorgt voor een gevoel van rust. Het is fijn om grip op je leven te hebben, omdat je veel beter weet wat je kunt verwachten.

Het loslaten van deze controle is vaak moeilijk, maar kan soms toch heel waardevol zijn. Want wie de drang naar controle loslaat kan zich rustig laten meevoeren met het leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Het leven laat zich bijzonder slecht controleren

Doorgaans heeft het leven de vervelende eigenschap dat het zich bijzonder moeilijk onder controle laat houden. Hoe hard we ook ons best doen.

De eeuwige drang naar meer grip en meer controle is dus uiteindelijk zinloos. Het enige dat je voor elkaar kunt krijgen is een vals gevoel van controle.

Om dit gevoel te bereiken moet je echter wel je best doen. Je bent constant bezig met plannen, overzicht creëren en je todo lijsten bijwerken. Bezigheden die tijd kosten en vaak niet zo leuk zijn.

Laat jezelf meevoeren door het leven

Wanneer je stopt met het streven naar controle over het leven, houd je tijd en energie over voor andere dingen. Maar dan moet je wel het lef hebben om jezelf te laten meevoeren met de stroming van het leven.

Dat betekent dat je dingen niet altijd helemaal tot in de puntjes probeert te controleren, maar dat je het leven voor een deel over je heen laat komen. Je maakt je geen zorgen over ieder detail. Je laat je meestromen met de rivier, en stopt er tegenin te zwemmen.

Je besluit je simpelweg minder druk te maken, je perfectionisme los te laten, en jezelf af en toe in het diepe te gooien. Het kan eng zijn om de controle over je leven op bepaalde gebieden los te laten. Maar besef dan altijd dat dat gevoel van controle dat je opgeeft in de eerste plaats al een illusie was!

Voel hoe makkelijk je leven wordt

Het leven weet je vaak te verrassen wanneer je het vrij laat stromen. Door je zoektocht naar grip te staken kunnen er plotseling mooie dingen op je pad komen die je anders niet waren opgevallen.

Je geeft jezelf geen ruimte voor nieuwe projecten als je jezelf helemaal vastzet in een strakke planning. Wanneer je probeert een feestje helemaal te ‘regisseren’ dan zul je merken dat je teleurgesteld achterblijft. Je dochter kan zich niet vrij ontwikkelen als je altijd alles perfect wilt doen voor haar.

Durf dus de touwtjes eens te laten vieren. Laat de controle los, begeef jezelf eens op onbekend terrein en laat het leven gewoon over je heen komen. Je leven wordt luchtiger, leuker en vooral een stuk eenvoudiger.

Meer tips voor een go-with-the-flow leven!

Stop met vijf dingen tegelijk te doen, je hoeft niet rond te rennen om je leven ‘in stand’ te houden. Kom tot stilstand, bepaal wat je echt belangrijk vindt en ga rustig verder.

Het onderstaande boek begeleidt je bij het proces van vereenvoudigen en helpt je je leven in enkele weken te veranderen. Laat de controle los en begin het leven te ervaren!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test