Artikel opslaan

“Failing to plan is planning to fail.”
Alan Lakein

Uitstelgedrag is soms heel simpel

Uitstelgedrag kan allerlei oorzaken hebben. Van perfectionisme en faalangst tot de manier waarop je je taken formuleert.

Maar er is één veelvoorkomende valkuil die ervoor kan zorgen dat je een hele dag weinig uit je handen krijgt, terwijl je het vrij eenvoudig kunt oplossen.

Deze kleine oplossing kan het verschil maken tussen een waardeloze dag en een lekker productieve dag.

Kom maar op

Pre-order mijn nieuwe boek 🎉

Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Pre-order jouw exemplaar

Last van uitstelgedrag

Uitstelgedrag kan ontstaan doordat je je overweldigd voelt en door de bomen het bos niet meer ziet. Maar het kan ook andersom zijn. Bijvoorbeeld wanneer je aan de slag gaat zonder plan, waardoor je gewoon niet weet wat je te doen staat.

Je weet dat je van alles te doen hebt dus het lijkt duidelijk. Maar omdat deze taken te vaag zijn, en je geen duidelijk doel voor jezelf hebt gesteld, vertoon je uitstelgedrag.

Het is je niet duidelijk met welke specifieke bezigheid je op dit moment het best aan de slag kunt gaan.

Het is een valkuil waar ik regelmatig in trap. Dan weet ik dat ik een artikel wil schrijven, maar ik weet nog niet waarover. In plaats van even de tijd te nemen om hier goed over na te denken, wil mijn brein liever iets simpels doen. Want plannen voelt moeilijk. Dus open ik YouTube.

Dat klinkt onschuldig. Maar dit gedrag leidt tot een spiraal van neerwaartse emoties. Want ik vind van mezelf dat ik zou moeten schrijven, maar ik doe het niet. Dus voel ik me slecht. En slechte gevoelens zijn vervolgens een enorme trigger voor uitstelgedrag.

Want wat doe je als je je slecht voelt? Precies: je wilt iets leuks doen om je beter te voelen. Zoals nóg een video kijken op YouTube.

Als we niet precies weten wat ons te doen staat, zijn we veel vatbaarder voor uitstelgedrag. Simpelweg omdat we geen houvast hebben, geen plan.

En soms wil het gewoon niet lukken

Er zijn ook dagen waarop we vinden dat we een bepaalde taak moeten afronden, maar simpelweg niet vooruit te branden zijn. Dit is heel natuurlijk en normaal. Want hoewel we soms willen geloven dat we kunnen werken als een machine, een mens is geen machine.

Soms ‘voel’ je het gewoon niet, en zijn bepaalde taken ineens ontzettend lastig.

Ik merk het heel sterk op sommige dagen. Dat vind ik van mezelf dat ik moet schrijven. Schrijven staat op de planning, dus dat is wat ik hoor te doen. Als het dan niet lukt ontstaat er opnieuw die neerwaartse spiraal. Ik voel me slecht, waarna ik vatbaar ben voor uitstelgedrag.

De oplossing is natuurlijk simpel: ik bedenk een nuttige taak waar ik wél zin in heb en ga die taak afronden.

Soms komt de zin om te schrijven vanzelf terug. Soms niet, en dat is prima. Dan heb ik in ieder geval ander nuttig werk verricht in plaats van mezelf laten verleiden tot uitstelgedrag.

Maak een plan en wees flexibel

Hoe voorkom je dat je in deze uitstel-valkuil trapt? Simpel: maak een plan.

  • Bepaal welke paar taken je vandaag wilt uitvoeren, en denk deze taken even door. Zorg dat je precies weet wat je te doen staat zodat je gewoon kunt beginnen.
  • Doe dit de dag ervoor, zodat je je werkdag direct productief kunt beginnen. Geen social media, geen email, geen YouTube of koffieleuten – gewoon direct aan de slag met die eerste taak.
  • Als een taak op de lijst staat is hij belangrijk, dus je hoeft er verder niet over na te denken. Je hoeft het alleen nog te doen.

In het Broednest kun je aan de slag met de eierdoostheorie. Een methode om elke dag je eieren te leggen en ze stap voor stap uit te broeden.

En merk je dat het echt niet lukt? Vraag jezelf dan af waar je wél zin in hebt, voordat je grijpt naar je favoriete vormen van uitstelgedrag. Dat kan van alles zijn. Wat simpele administratie die nog moet gebeuren, je bureau opruimen, de mail beantwoorden of een uurtje gaan sporten.

  1. Weet wat je plan is en maak het helder.
  2. Wees flexibel als het niet lukt en zorg dat je in ieder geval iets nuttigs doet.

Zo voorkomen je dat je wegglijdt richting uitstelgedrag, waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht komt die leidt tot nóg meer uitstelgedrag.

Wil je meer begeleiding bij het verminderen van uitstelgedrag? Ga dan aan de slag met mijn populaire online cursus.

Je dag plannen voor minder stress

Je dag plannen met de eierdoostheorie Bundel

Zijn ingewikkelde time-management systemen niets voor jou? De eierdoostheorie helpt je je doelen realiseren met minder moeite - in slechts 3 minuten per dag.

In deze Bundel ontdek je de kracht van de eierdoostheorie en ervaar je al snel hoe deze methode je een stuk productiever maakt.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test