Artikel opslaan

“Amateurs sit and wait for inspiration,
the rest of us just get up and go to work.”

Stephen King

“Much of the stress that people feel doesn’t
come from having too much to do. It comes from not
finishing what they’ve started.”

David Allen

Zo kun je je uitstelgedrag afleren

Productiviteit is belangrijk. Hoe meer je gedaan kunt krijgen in je werkuren, des te meer je bereikt. Des te sneller je je doelen kunt bereiken en des te makkelijker het wordt om het leven van je dromen vorm te geven.

Maar productiviteit komt niet automatisch. Het vereist discipline – een zekere mate van zelfbeheersing. En dat wordt constant op de proef gesteld door leuke dingen als je smartphone, Netflix of de laatste nieuwtjes op Facebook.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

11 gedachten die je uitstelgedrag verminderen

Hoe vergroot je je discipline en je productiviteit? Hieronder vind je 11 gedachten die je uitstelgedrag verminderen. Herinner jezelf aan deze gedachten als je niet vooruit te branden bent. Voor je het vlieg je door de taken heen en voel je je geweldig.

 1. Hoe sneller je iets belangrijks afrondt, des te langer je kunt genieten van een leven waarin die belangrijke taak voltooid is. En hoe langer je kunt profiteren van de rust en de voordelen die dat je biedt.
 2. Kleine taken heb je snel afgerond. Een enorm project afronden is moeilijk en uitdagend. Breek het project daarom op in kleine taken, en begin met een van deze kleine stukjes. Rond het af, en begin aan het volgende stukje.
 3. Als je eerst de dingen doet waar je tegenop ziet, wordt alles makkelijker en leuker. Je ontwikkelt jezelf veel sneller als je er een gewoonte van maakt om ‘vervelende’ dingen eerst te doen. Vaak zijn dit niet alleen de dingen die het meest belangrijk zijn voor je vooruitgang, het afronden van deze taken geeft je ook een heleboel energie.
 4. Gedraag je zoals je je wilt voelen. Jezelf gedragen zoals je je eigenlijk zou willen voelen werkt in veel gevallen. Voel je je lui, onproductief en krijg je jezelf niet aan het werk? Doe dan net alsof je in een productieve bui bent. Hoe zou je je dan gedragen? Wat zou je nu doen?
 5. Creatieve taken kun je altijd uitvoeren. Inspiratie is leuk, maar niet vereist. Wat vereist is dat je gaat zitten, en iets gaat doen. Je eerste pogingen zijn verschrikkelijk, maar meestal komt de inspiratie daarna vanzelf.
 6. Als je iets gedaan wilt krijgen, moet je even alle andere zaken die je nog moet doen loslaten. Houd je alleen bezig met de taak die je voor je hebt. Multi-tasken is niet productief. Het maakt je vooral druk, overweldigd en gestrest.
 7. Als je geen overzicht hebt van het werk dat je moet doen, ga je meestal iets doen dat niet nuttig is. Zorg dat je weet wat je op je bord hebt, houd overzicht. Op die manier houd je je hoofd leeg en wordt het makkelijker om de juiste keuzes te maken over welke taak je nu moet uitvoeren.
 8. Als je werkomgeving een zooitje is, ben je sneller afgeleid dan wanneer je werkomgeving opgeruimd en schoon is. Soms is een kwartiertje opruimen de beste manier om productiever te worden.
 9. Spring niet zomaar in een ingewikkeld project. Ieder kwartier dat je besteedt aan planning, scheelt je gemiddeld drie kwartier in de uitvoering.
 10. Een taak is een taak. Jij bent degene die hem de stempel ‘vervelend’ of ‘leuk’ geeft. Laat deze oordelen los, en ga gewoon aan de slag. Houd je niet bezig met of het werk ‘leuk’ is of ‘vervelend’. Werk de taak af en ga naar de volgende taak. Maak je liever druk over hoeveel tijd het je kost om de taak te voltooien. Houd jezelf voor dat je bijvoorbeeld binnen een uur van die ‘vervelende’ taak af bent. Een uurtje iets minder leuk werk doen, dat kun je wel toch?
 11. Onthoud dat je leven niet altijd comfortabel hoeft te zijn. Houd je focus op je doelen. Een avond ontspannen op de bank is nu fijn. Je doel bereiken over twee maanden is de rest van je leven fijn. Het leven mag moeilijk en uitdagend zijn, daar is niets mis mee.

En onthoud: tijd is waardevol. Als je efficiënt werkt, kun je met je tijd meer waarde creëren voor jezelf, voor je werkgever, de mensen in je leven en de wereld in het algemeen. Dus stop met treuzelen, en gebruik je tijd om waarde te creëren.

Meer tips!

Pak je uitstelgedrag aan met mijn populaire online cursus Kies eieren voor je tijd.

Je volgt de cursus vervolgens in je eigen soChicken leeromgeving waarin alle soChicken cursussen worden ondergebracht. Een plek waar je eindeloos kunt broeden op een leuker leven, met behulp van praktische tips en prikkelende opdrachten.

Lees meer en schrijf je direct in!

Super leuk dus. Doe je gezellig mee? :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test