Artikel opslaan

1. Leef met één doel

Chaos is moeilijk, overzicht is moeiteloos. We kunnen maar één ding tegelijk. Eén, dus niet tien. Als je je leven moeilijk wilt maken, stel dan tien doelen voor jezelf, en zie hoe je jezelf de burnout in moet werken om vooruit te komen. Stel echter maar één doel als je een moeiteloos leven wilt hebben.

Eén doel, wat zou dat mogen zijn? Zou je met slechts één doel ambitieus kunnen zijn? Ik denk het wel. Wat dacht je van:

 • “Ik wil me opwerken tot manager van de afdeling.”
 • “Ik wil mijn eigen bedrijf zo succesvol maken dat ik er volgend jaar fulltime van kan leven.”
 • “Ik wil de beste designer van Nederland zijn.”

Geen ambitie hebben is niet per definitie moeiteloos. Want als jij nu eenmaal een ambitieus persoon bent dan is het juist ontzettend moeilijk om stil te zitten en niets uit je handen te krijgen. Dus wees ambitieus, maar doe één ding. Dat maakt je een stuk effectiever. En wanneer jij erg effectief bent, is je leven een stuk minder moeilijk.

Als je één doel stelt betekent dit niet dat je voor de rest niets bereikt. Het betekent vooral dat je op alle andere gebieden in je leven geen concrete doelen nastreeft. Je wilt dus niet tegelijkertijd de beste designer Nederland én de beste vader van het schoolplein én de beste yoga leerling in de yogaschool zijn.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Verwacht niet veel van mensen

Verwachtingen maken je leven moeilijk. Vooral de verwachtingen die jij hebt van mensen. Als iemand niet aan je verwachtingen voldoet, dan kom je namelijk al snel in de problemen. Wanneer je echter geen verwachtingen hebt, dan kun je ook niet teleurgesteld worden.

Dus, niet:

 • “Waarschijnlijk zal m’n vriend(in) vanavond wel seks met me willen.”
 • “Ik ga er vanuit dat mijn collega dit probleem al heeft opgelost.”
 • “M’n moeder zou eens over iets anders moeten praten dan zichzelf.”

Want wat als je vriend(in) vanavond geen zin heeft in seks? Wat als die collega het werk niet heeft gedaan? Wat als je moeder voor altijd over zichzelf blijft praten? Precies, wat dan? Dan raak jij geïrriteerd, boos en teleurgesteld.

En dat is nergens voor nodig. Want jij hebt deze verwachtingen zelf in het leven geroepen, zonder het met deze mensen te communiceren. Als je je leven moeilijk wilt maken dan werkt het prima om torenhoge verwachtingen te hebben van de mensen om je heen. Als je het tegenovergestelde wilt bereiken, verwacht dan minder.

Of (en dat is nog veel effectiever), spreek je verwachtingen uit. Dan maak je namelijk een afspraak met iemand, en dan kun je iemand aanspreken op het al dan niet nakomen van de afspraak.

Dus:

 • “Schat, zullen we vanavond eens een stevige vrijpartij in het leven roepen?”
 • “Laten we afspreken dat, wanneer dergelijke problemen op ons pad komen, jij het direct oppakt. Mocht het je niet lukken, dan bel je mij. Afgesproken?”
 • “Mam, we hebben het nu een tijdje over jou gehad. Ik zou het zo leuk vinden om je meer te vertellen over hoe ik me voel. Het is belangrijk voor me om mijn leven met je te delen.”

Super. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Geen teleurstellingen, geen onrealistische verwachtingen. Geen gedoe.

3. Eet gezonder, beweeg meer

Obsessief met eten bezig zijn is niet moeiteloos. Net als een lichaam dat wordt geplaagd door gezondheidsklachten. Uitersten zijn zelden moeiteloos. Daarom hangen we allemaal in het midden, niemand vindt het fijn om onnodig veel moeite te doen.

Hoe ga jij om met je gezondheid? Maak je je druk om je gewicht, om je uiterlijk? Ben je bang voor enge ziektes? Of denk je er nauwelijks over na? Een goede gezondheid legt een belangrijk fundament onder een moeiteloos leven. Want hoe minder goed je gezondheid is, des te moeilijker je leven vaak gevoelsmatig wordt.

Voor een moeiteloos leven op de lange termijn is het dus belangrijk dat je een bewust omgaat met je gezondheid. Maar niet te bewust. Dus wel iedere dag groente en fruit eten, en niet iedere dag calorieën tellen. Wel lekker bewegen in de buitenlucht en niet twee keer per dag naar de sportschool. Wel letten op je inname van suiker en jezelf niet verbieden om ooit nog een roze koek te eten.

Het idee is dat je je gezondheid naar een zo hoog mogelijk niveau tilt, met zo weinig mogelijk moeite. En dat is niet zo moeilijk als het klinkt:

 • Eet meer gezonde voeding;
 • Eet minder ongezonde voeding;
 • Beweeg vaker;
 • Voel je tevreden.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test