Artikel opslaan

Alleen met wilskracht kom je er niet

Heb jij regelmatig de neiging om de dingen die je zou moeten doen uit te stellen? Ben je bezig met je scriptie, maar lonkt die interessante iPad constant naar je? Of krijg je spontaan de neiging om iemand te bellen zodra je moet beginnen aan dat rapport? Of beloof je jezelf dat je nu écht aan de slag gaat maar ga je eerst even een bakkie doen?

Als je een uitstelprobleem hebt zul je het niet verslaan met pure wilskracht. Hoe graag je ook zou willen dat je je doelen bereikt hebt, je zult in zo’n bui waarschijnlijk hoe dan ook blijven uitstellen.

Je zult jezelf voorhouden dat je best nog wel even kan Googlen naar reviews van die nieuwe film, omdat je toch nog de hele middag hebt voor dat rapport. Helaas zal de realiteit je uiteindelijk inhalen, en kom je tot de conclusie dat je eerder had moeten beginnen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De boog kan niet altijd gespannen zijn

Hoe erg je ook je best doet om productief te zijn, het kan gewoon niet altijd. Soms ben je nu eenmaal niet in staat om je te concentreren op je werk en taken gedaan te krijgen. En hoe vervelender de taak is, des te aantrekkelijker de alternatieven worden.

Besef dan dat je met uitstellen uiteindelijk ook niets bereikt, en dat je er dus beter bewuster mee om kunt gaan. Zodra je voelt dat je echt graag wilt uitstellen, laat jezelf dan uitstellen op een beheerste manier.

Laat jezelf uitstellen als beloning

Sta jezelf toe om met mate uit te stellen. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld eerst de outline schrijft voor dat rapport, en dat je daarna even mag frutselen met je iPad.

Je geeft jezelf in dit geval dus een beloning. Je verricht werk, en daarvoor beloon je jezelf met datgene wat je het allerliefst zou willen doen. Dit werkt ook met andere beloningen, zoals een kop koffie halen, naar het toilet gaan (ga je na een tijdje erg snel van werken) of een pauze nemen.

Gelukkig kun je je uitstelgedrag in je voordeel gebruiken. Door jezelf op een beheerste manier uit te laten stellen, kun je je motivatie weer opladen en kun je je uitstelgedrag juist verminderen.

Uitstellen met duidelijke grenzen

Zodra je aan je welverdiende uitstelmoment begint is het belangrijk dat je duidelijke grenzen stelt. Het makkelijkst is om hierbij een timer te gebruiken, zoals een kookwekker. Je spreekt dan bijvoorbeeld met jezelf af dat je 20 minuten mag rondhangen op Facebook voordat je weer aan het werk gaat.

Doordat je een limiet stelt aan je uitstelgedrag voorkom je dat je de hele middag zult uitstellen. Je bevredigt je sterke uitsteldrang en kunt daarna weer aan het werk om de volgende taak op te pakken.

Je hebt nu als het ware met je ‘uitstellende zelf’ een deal gesloten. Je mag een beetje uitstellen, maar alleen als je het verdiend hebt, en in beperkte mate. Op die manier hoef je jezelf niet de hele middag te ‘martelen’ met die vervelende taak (je mag straks weer even iets leuks doen), en zul je dus met minder tegenzin aan de slag gaan.

Je zult uiteindelijk minder uitstellen

Door jezelf op een beheerste manier uit te laten stellen word je productiever. Bovendien beschadig je je zelfvertrouwen niet, in tegenstelling tot de keren dat je ongecontroleerd uitstelt. Je krijgt ten slotte iets gedaan dus je komt dichter bij je doelen.

Wanneer je merkt dat je jezelf echt niet in de hand kunt houden, en echt het liefst de hele dag nutteloze dingen wil doen, kun je op deze manier je behoefte vervullen terwijl je ook nog werk gedaan krijgt. Wellicht is het niet je meest productieve dag ooit, maar in ieder geval heb je niet je hele middag weggewerkt met social media.

Uitstelgedrag afleren in korte tijd

Wil je je dag afsluiten met een gevoel van succes en tevredenheid? Je kunt uitstelgedrag afleren in korte tijd met simpele technieken en praktische inzichten.

Met mijn online cursus hielp ik al duizenden lezers hun uitstelprobleem op te lossen. Wil je ook je takenlijst afronden iedere dag?

Schrijf je dan direct in…

De cursus kost je weinig extra tijd, omdat je de technieken direct toepast op je huidige taken. Daarnaast bevat de cursus een nood-stappenplan voor als je nu echt in de problemen komt door je uitstelgedrag.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test