Artikel opslaan

“It is not enough to be busy. So are the ants.
The question is: What are we busy about?”

Henry David Thoreau

Levensvragen die je vooruit helpen

Goede levensvragen zijn een beetje oncomfortabel. Ze gaan over zaken waar we normaal gesproken misschien (liever niet) over nadenken. Toch zijn levensvragen ook onwijs waardevol om jezelf beter te leren kennen én je ideale leven vorm te geven.

Want je groeit sneller en met meer richting als je jezelf af en toe bezighoudt met grote levensvragen.

Ik ben zelf dol op levensvragen, en meestal beginnen ze bij mij vanzelf op te borrelen. Zo vraag ik mezelf bijvoorbeeld regelmatig af: ”Draagt mijn werk echt iets bij?”, ”Ben ik gelukkig met mijn leven?” of ”Leef ik volgens de waarden die ik belangrijk zeg te vinden?”

Zulke levensvragen helpen me reflecteren en bijsturen waar nodig. Ze houden me scherp en zorgen ervoor dat ik blijf groeien.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

11 confronterende levensvragen

Hieronder heb ik 11 confronterende levensvragen on elkaar gezet. Je kunt door het lijstje lopen en elke levensvraag voor jezelf beantwoorden. Bijvoorbeeld in een notitieboekje.

Je kunt ook samen met iemand door de levensvragen lopen en ze aan elkaar beantwoorden. Zo leer je niet alleen jezelf maar ook elkaar iets beter kennen.

 1. Lees de levensvraag
 2. Neem een moment om het antwoord te vinden in jezelf
 3. Wees echt eerlijk tegen jezelf en/of de ander

Laten we beginnen!

1. Leven volgens je waarden

Ik word niet graag gezien als hypocriet, dus ik stel deze levensvraag regelmatig aan mezelf. Soms is het antwoord ‘nee’, en vraag ik mezelf af: ”is dat erg, of moet ik iets aanpassen?”

Soms laat ik het rusten, soms pas ik het aan. Probeer het eens.

Levensvraag:
”Leef ik daadwerkelijk volgens de waarden die ik belangrijk zeg te vinden?”

2. Het beeld van jezelf

Hoe we over onszelf denken is vaak compleet anders dan hoe anderen ons zien. Met deze vraag daag je jezelf uit om eens in de schoenen van iemand in jouw leven te staan.

Hoe ziet die ander jou eigenlijk? Wat komt er in je op, en hoezeer verschilt dit van hoe jij jezelf ziet? Als je de vraag beantwoordt met een partner kun je je antwoord direct peilen bij de ander.

Levensvraag:
”Hoe verschilt mijn beeld van mezelf met hoe anderen mijn zien?”

3. Jouw bijdrage aan de wereld

Veel van ons hebben als doel om de wereld een stukje mooier te maken, op wat voor manier dan ook. Via ons werk, door liefdevolle kinderen groot te brengen, met vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld door onze impact op de planeet te verkleinen.

Soms is het waardevol om even stil te staan en ons af te vragen of we slagen in dit doel. Heeft onze inspanning effect? Of kunnen we meer doen?

Levensvraag:
”Draag ik daadwerkelijk bij aan een mooiere wereld?”

4. Je grootste droom

Vaak dragen we dromen in ons hart die we nooit de liefde en aandacht geven om uit te bloeien tot iets moois. Misschien omdat we bang zijn, of misschien omdat we geloven dat we nog genoeg tijd hebben.

Maar niemand weet hoeveel tijd we echt hebben. Deze confronterende vraag helpt je in beweging te komen op je grootste dromen.

Levensvraag:
”Wat zou ik ervan vinden als mijn grootste droom aan het eind van mijn leven niet gerealiseerd is?”

5. Dromen opgeven

Kijk eens terug in je leven, naar dromen die je hebt opgegeven omdat het niet gelukt is ze te realiseren.

Vaak is het heel gezond om je dromen los te laten. Bijvoorbeeld omdat je nieuwe informatie hebt, en het gewoon niet meer wilt.

Maar soms blijven deze dromen in ons leven. We durven het niet te erkennen, omdat we niet nogmaals willen worden geconfronteerd met falen. Maar wees eens eerlijk:

Levensvraag:
”Welke dromen heb ik opgegeven terwijl ik ze eigenlijk nog koester?”

6. Je grootste angst

We hebben allemaal angsten. En vaak vormen ze ons leven meer dan we beseffen, omdat onze angsten zich verschuilen in ‘de schaduw’.

Je kunt een angst pas overwinnen als je erkent dat je ermee worstelt. Eén manier om dat te doen is door mijn angst-loslaten-stappenplan te gebruiken – beschikbaar in het Broednest. Wat is jouw grootste angst?

Levensvraag:
”Wat is mijn grootste angst en waarom?”

7. Zorgen om de toekomst

Als je vooruit kijkt naar de komende 20-30 jaar, waar maak jij je dan het meeste zorgen over?

En reflecteer ook eens op je antwoord. Wat zegt dit over jou? Wat zegt het over jouw prioriteiten in het leven? En wat zou je kunnen of moeten doen om deze zorg voor de toekomst weg te nemen?

Levensvraag:
”Waar maak ik me de meeste zorgen om voor de toekomst?”

8. Je vriendschappen

De kwaliteit van je relaties bepaalt de kwaliteit van je leven. Toch zien we de mensen om ons heen vaak als vanzelfsprekend. Sta er eens bij stil – hoe goed ben jij voor je omgeving? Kun jij jezelf bestempelen als een goede vriend? Zo niet, wat zou je willen veranderen?

Levensvraag:
”Ben ik een goede vriend?”

9. Jaloezie in je leven

We zien jaloezie vaak als een onwenselijke emotie, maar dat hoeft het niet te zijn. Door jaloezie op te merken kun je erachter komen welke zaken jij in jouw eigen leven zou willen ontwikkelen.

Jaloezie is niet hetzelfde als afgunst. Het is niet wenselijk om te blijven hangen bij gevoelens van jaloezie, maar je kunt deze gevoelens wel gebruiken als inspiratiebron.

Levensvraag:
”Op wie ben ik het meest jaloers en waarom?”

10. Dankbaarheid voelen

Hoe dankbaarder je door het leven gaat, des te gelukkiger je je voelt. Het is slim om regelmatig stil te staan bij zaken waar je dankbaar voor bent. Maar ook in het grote plaatje kan het fijn zijn om je eens af te vragen of je je dankbaar voelt voor je leven in het algemeen.

Zo ja, geweldig! Zo niet, misschien is het tijd om een en ander aan te passen.

Levensvraag:
”Leef ik nu een leven waar ik me dankbaar voor voel?”

Mijn dankbaarheid cursus kan je helpen om snel dankbaarder door het leven te gaan, zodat je meer blijdschap en vreugde ervaart.

11. Je nalatenschap

Je belangrijkste nalatenschap zijn de herinneringen die anderen hebben over jouw leven. En die herinneringen worden gemaakt tijdens je leven, niet aan het einde.

Door jezelf af te vragen hoe je herinnerd wilt worden, kun je erachter komen hoe je dus nu je leven nu zou willen leven.

Levensvraag:
”Waarvoor wil ik dat anderen mij onthouden als ik er niet meer ben?”

Je persoonlijke groei versnellen

Levensvragen helpen je je persoonlijke groei te versnellen. Dat is fijn, want door te groeien maak je ruimte voor meer innerlijke vrijheid, rust, richting en compassie.

Om je sneller te helpen ontwikkelde ik diverse interactieve stappenplannen die je kunt doorlopen om je leven te verbeteren.

Bijvoorbeeld stappenplannen om:

 • Angsten te overwinnen
 • Geweldige doelen te stellen
 • Effectief te plannen
 • Je problemen te doorgronden
 • Meer tijd te maken voor je persoonlijke groei
 • Je zorgen los te laten
 • De realiteit te leren accepteren
 • Je ideale leven vorm te geven
 • En nog veel meer!

Wil je aan de slag met deze stappenplannen? Je kunt ze – samen met tientallen cursussen, diverse checklists en meer – onbeperkt gebruiken in het soChicken Broednest.

Hier vind je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om je persoonlijke groei te versnellen met weinig moeite.

Lees meer en start direct

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test