Artikel opslaan

1. Geld lost je geldproblemen vaak niet op

Nee – en weet je waarom? Omdat geld je gedrag en gewoontes versterkt. Als je niet goed met geld om kunt gaan dan zal een paar miljoen je niet ineens verstandig en verantwoordelijk maken. Sterker nog, je wordt er waarschijnlijk juist nog onverstandiger van.

Je geldproblemen worden meestal niet veroorzaakt door te weinig geld, maar doordat je teveel geld uitgeeft aan de verkeerde dingen. De meeste mensen met geldproblemen leven simpelweg boven hun stand.

Ze hebben geen cent te makken maar vinden het normaal dat ze met de nieuwste iPhone rondlopen, elk jaar naar de Efteling gaan, een uitgebreid zenderpakket hebben op tv, met drie loterijen meedoen en shoppen gebruiken als entertainment.

Hoe meer geld je in zo’n geval hebt, des te meer je zult uitgeven. Dat betekent dus dat je een paar rijke maanden of jaren tegemoet zult gaan. Maar vervolgens wordt het minder, en is alles weer bij het oude.

Meh.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Een paar miljoen lost je leegte niet op

Nee. En ook hier geldt: geld versterkt dat wat er al is. Als je je nu een beetje eenzaam voelt, zal dat waarschijnlijk sterker worden. En als je nu niet weet wat je wilt met je leven, zal een paar miljoen die vragen niet voor je beantwoorden.

Ja, je kunt misschien minder gaan werken of helemaal stoppen. En je kunt een paar flinke reizen maken. En dat is leuk – maar geen oplossing voor de meeste problemen in je leven.

Met veel geld heb je meer middelen om jezelf af te leiden van de leegte die je van binnen voelt. En dat maakt je problemen op termijn niet per definitie kleiner.

Er is veel onderzoek gedaan naar loterij winnaars. En wat blijkt? De eerste blijdschap van de winst slijt er na een tijdje af – waarna ze zich weer net zo gelukkig voelen als daarvoor.

Tja – blijkbaar lost geld toch niet al je problemen op.

3. Een mooie toekomst draait niet alleen om geluk hebben

Sterker nog – als je aan allerlei loterijen meedoet kun je er vrijwel zeker van zijn dat je toekomst er financieel niet zo rooskleurig uit zal zien.

Als je bijvoorbeeld meespeelt met de Postcode Loterij met twee loten en de Staatsloterij met één lot, dan kost dit je zo’n € 40 per maand. Dat is € 480 op jaarbasis.

Als je deze gewoonte tot in je pensioen zou willen volhouden, dan moet je grofweg € 16.000 tot € 20.000 extra sparen in je pensioenpotje om maandelijks deze € 40 te ontvangen.

En daarnaast maakt een loterij veel mensen lui. Ze zien het ontvangen van een grote soms geld als de oplossing voor al hun problemen. Terwijl de meeste mensen genoeg geld verdienen om hun leven nu ontzettend leuk te maken.

Je geld wordt niet fantastisch als je meer geld hebt. Je leven wordt fantastisch als jij je best gaat doen om het leuker te maken. Als je elke dag kleine stapjes zet om te verbeteren.

Ja – soms heb je geluk en soms heb je pech. Maar er is daartussen een heel breed gebied waarbinnen jij invloed kunt uitoefenen. Je hoeft niet te wachten tot je de loterij wint om je dromen waar te maken. Je moet vooral aan de slag gaan.

4. Uit hard werk haal je meer voldoening

Als je vroeger De Sims hebt gespeeld dan weet je precies wat ik bedoel. Zodra je een cheatcode gebruikt om oneindig veel geld te hebben dan wordt het spelletje een beetje saai.

Ja, je kunt alles kopen wat je wilt kopen. Een enorm huis met talloze kamers die je niet gebruikt. Een boekenkast in elke kamer die niet geopend wordt omdat je Sims zich toch niet hoeven te ontwikkelen omdat ze steenrijk zijn.

En als je alles hebt gekocht wat er te kopen valt dan ben je er klaar mee, en ga je weer een nieuw huis bouwen.

Wat gebeurt er als je geen cheats gebruikt? Tja – dan wordt het veel meer zoals het echte leven. Je moet moeite doen en hard werken om vooruit te komen. Maar als dat dan lukt, dan ervaar je veel meer voldoening. Dan heeft je vooruitgang veel meer betekenis.

Wachten tot je de loterij wint is onzin omdat we allemaal meer voldoening willen ervaren. En voldoening ervaar je niet als je ineens van alles kunt kopen en niet meer gepusht wordt om jezelf te ontwikkelen. Keuzestress – dat wel (welke jacuzzi zal ik nemen?). Maar voldoening, dat is een ander verhaal.

Werk met het geld dat je wél hebt

Wil je werken aan een betere financiële toekomst? Goed plan. Begin met het afwerken van onze bespaar checklist, zodat je eindelijk beneden je stand gaat leven. En duik dieper met ons praktische eBoek Financieel Onbezorgd Leven.

Nooit meer geldzorgen – daar heb je echt geen miljoen voor nodig. Met een beetje planning kom je al een heel eind.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test