Maak het jezelf minder moeilijk

We maken ons vaak druk. Druk over ons eigen leven, druk over wat andere mensen met hun leven doen. Druk over de gebeurtenissen in het nieuws, over de dingen die op straat gebeuren.

Ons druk maken is het standaard uitgangspunt. Maar het is niet de enige manier om de wereld te benaderen.

We maken ons zo druk omdat we ons hechten aan een bepaalde uitkomst. We willen graag dat dingen op een bepaalde manier zijn, en als dat niet zo is dan maken we ons druk.

Door een mildere kijk op de wereld te ontwikkelen maak je je minder druk. Je leert om meer waardering te hebben voor ieder moment, en je ontdekt hoe het leven ook mooi kan zijn als het niet loopt zoals je wenst.

Zie gebeurtenissen als gebeurtenissen

Ik heb het vaker geschreven en ik schrijf het opnieuw: een gebeurtenis heeft geen betekenis totdat jij die er zelf aan toekent. Jij bepaalt of je iets ‘goed’ of ‘slecht’ vindt, de gebeurtenis is gewoon een gebeurtenis.

Zodra je de wereld meer benadert vanuit dit concept, zie je ineens hoeveel problemen simpelweg ophouden te bestaan. Je gaat inzien hoe het leven een keten van gebeurtenissen is, en dat het vaak onzinnig is om er een label ‘goed’ of ‘slecht’ aan te hangen. Simpelweg omdat elke gebeurtenis meerdere kanten heeft, en omdat je niet weet hoe een ogenschijnlijk ‘vervelende’ gebeurtenis kan leiden tot een ‘fijne’ gebeurtenis.

Je kent het wel: “Als ik toen niet was ontslagen, had ik nooit deze droombaan gevonden” of “Als ik toen niet was gevallen met mijn fiets had ik mijn beste vriendin nooit ontmoet”.

Ga er vanuit dat alles schoonheid heeft

We krijgen van huis uit een zeer beperkt beeld mee over wat mooi is en wat niet. Zodra je er vanuit gaat dat alles schoonheid heeft, wordt de wereld een hele andere plek.

Vroeger was ik bang voor de meeste insecten. Pootjes, vleugeltjes, onvoorspelbaar kruipgedrag. Bah.

Toen ik een tijdje terug begon te leren over permacultuur en ecosystemen in het algemeen, begon ik waardering te krijgen voor al die bijzondere beestjes. Als ik nu een beestje zie lopen in mijn tuin, zie ik schoonheid. Dan zie ik hoe dit wonderlijke beestje deel uitmaakt van een groter ecosysteem. Dan voel ik liefde, geen angst.

Nee, ik laat geen dikke kruisspinnen op m’n hand lopen. Maar ik vind het wel gezellig dat ze er zijn.

En breder genomen, levensgebeurtenissen bevatten schoonheid ook als je dat eerst niet ziet. Neem een dierbare die te horen krijgt dat hij nog een jaar te leven heeft, en in dit laatste jaar van zijn leven de hele familie samenbrengt en een sfeer van liefde en dankbaarheid bouwt. Nee, je wilt niet dat mensen dood gaan. Maar de dood en de weg er naartoe zijn niet alleen maar slecht.

Schoonheid is overal. Houd je ogen open en voel je dankbaar en verbaasd.

Geniet van normale dingen en ‘lelijke’ dingen

Leven in het moment maakt je milder. Als je in het moment leeft leer je namelijk tevreden te zijn. Je leert het moment te accepteren zoals het is, en je leert het zelfs te waarderen zoals het is.

Dat betekent dat je niets wilt veranderen. Dat alles mag zijn zoals het is. En dat je kunt genieten van dingen die ‘normaal’ en zelfs ‘lelijk’ zijn.

Met volle aandacht in een heel lelijk en fout restaurantje zitten is bijvoorbeeld geweldig. Sterker nog, hoe lelijker hoe leuker. Ik heb een hernieuwde waardering ontdekt voor foeilelijke jaren ’80 gebouwen. Omdat ik het zo bijzonder vind dat ik heb leren genieten van dingen die ik eigenlijk zo lelijk vind. Heerlijk hoe dingen een beetje vertrapt en verwassen zijn, hoe dingen slecht ontworpen zijn, het maakt me vrolijk.

Het geeft een gevoel van vrijheid als je weet dat je altijd kunt rondlopen met een bepaalde fascinatie en waardering voor de plek waar je je bevindt en voor de dingen die je meemaakt. Je bekijkt de wereld door andere ogen, zonder erover te oordelen, terwijl je met volle teugen geniet van het moment.

Word milder voor de wereld

Door milder naar de wereld te kijken word je niet alleen een leuker persoon, je voelt je ook veel kalmer en liefdevoller. Je bent niet meer zo hard aan het schoppen en slaan. Je bent gewoon wie je bent, waar je bent, terwijl de wereld mag zijn wie en wat het wil zijn.

Dat maakt je leven leuker en moeitelozer. En niet te vergeten een stuk interessanter.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test