“A good head and a good heart
are always a formidable combination.”

Nelson Mandela

Hart of hoofd – pindakaas of hagelslag?

Je hart volgen of je verstand – het is als kiezen tussen pindakaas en hagelslag: als je één van de twee kiest heb je altijd het gevoel dat je jezelf tekort doet.

Neem je alleen pindakaas dan mis je duidelijk de crunch. Kies je enkel voor hagelslag dan mis je het romige mondgevoel.

Het wordt je al snel duidelijk dat je wilt kiezen voor zowel pindakaas als hagelslag. Crunch én mondgevoel – dat is het beste.

De vraag tussen hoofd en hart – gevoel en verstand – is niet zozeer welke van de twee je moet kiezen. Het is – net als bij pindakaas en hagelslag – vooral belangrijk in welke volgorde je ze aanbrengt.

Want als je de hagelslag eenmaal op je boterham hebt gestrooid, wordt het érg lastig om pindakaas aan te brengen. Laten we eens kijken hoe dat zit.

Je hart volgen – het begint allemaal bij pindakaas

Precies. Pindakaas staat voor je intuïtie, voor je hart, je gevoel – je roeping of je passie. Het is dat stemmetje dat zachtjes fluistert dat je – ondanks je succes op je werk – beter ander werk kunt zoeken. Het gevoel dat zegt dat je iets moet doen, ook al vind je het eng en moeilijk.

Je hart vertelt je welke kant je op moet in je leven. Welke richting je op wilt bewegen, welke keuzes je moet maken.

In een wereld met oneindige mogelijkheden is het belangrijk dat je begint met luisteren naar je hart. Je gevoel komt eerst, daarna je verstand.

Waarom? Omdat je verstand is als hagelslag. Je kunt je verstand toepassen op alles wat er in je leven komt, net zoals je hagelslag overal overheen kunt strooien. Je kunt je hoofd gebruiken bij kinderen opvoeden, beleggen op de beurs, evenementen organiseren of een nieuw vliegtuig ontwerpen.

En dat is ook het lastige van je hoofd volgen. Want hoewel je hagelslag kunt strooien over je lasagne, is het de vraag of dit de beste manier is om je hagelslag te gebruiken. Je kunt je verstand overal op loslaten. Maar het is veel effectiever om je hoofd te gebruiken om je hart sneller en slimmer te kunnen volgen.

Hagelslag alleen strooien waar het nodig is

Je hart volgen is belangrijker. Je moet éérst pindakaas smeren, dán pas strooi je er hagelslag overheen. Je wilt je verstand toepassen op dingen die je brengen waar je wilt zijn.

Als jij graag naar Parijs wilt, dan heeft het geen zin om na te denken over fietsroutes richting Berlijn. Toch is dat precies wat de meeste mensen doen.

De meeste mensen leven de hele dag in hun hoofd. Ze wegen voordelen en nadelen tegen elkaar af. Ze voelen dat ze dolgraag een eigen koffiezaak willen openen. Maar de voors en tegens wegen niet tegen elkaar op. Het klinkt als een slecht idee, en dus wordt het plan op de lange baan geschoven. Ze maken het verstand belangrijker dan het hart.

Maar als je hart je influistert dat het tijd is om die koffiezaak te openen dan kun je het ook zo benaderen:

”Oké – ik ga een koffiezaak openen. Het klinkt als een slecht idee, maar ik voel dat het moet gebeuren. Nu ga ik mijn hoofd gebruiken om het plan goed door te denken. Dit gaat gebeuren – ik moet alleen nog even uitzoeken hoe ik het precies wil aanpakken.”

En vervolgens stel je een veel betere vraag. Niet ”moet ik mijn hart of mijn verstand volgen?” maar ”wat is de volgende stap?”.

Je kiest de route die je hart je influistert. En vervolgens gebruik je je verstand om die route slim, veilig en effectief stap voor stap te bewandelen. Je strooit de hagelslag op de plek waar het nodig is.

Je hart volgen maakt je leven eenvoudig

Je kunt je gevoel zien als een innerlijk kompas. In een wereld van miljoenen mogelijkheden geeft je hart je een stukje eenvoud. Je hoeft je niet af te vragen welke kant je op moet – je weet het al. Het enige wat je vervolgens te doen staat is je hoofd inzetten om dit voor elkaar te krijgen. Niet om je hart te belemmeren.

Ik heb je hart volgen ook wel omschreven als lifestyle minimalisme. Zodra je beter wordt in luisteren naar je gevoel, hoef je veel minder te wikken en wegen. Je maakt gebruik van een diepere, grotere intelligentie die je normaal gesproken ongebruikt laat.

Je brein kan veel meer dan je denkt als je stopt met denken.

En hoe kan ik mijn hart volgen?

Ben je klaar voor de pindakaas en hagelslag? De romigheid én de crunch? Groot gelijk. In dit artikel en de onderstaande video praat ik over hoe je je hart kunt volgen.

En in mijn boek Steeds leuker schrijf ik over hoe je stap voor stap actie kunt ondernemen om je leven leuker te maken, je hart te volgen en je dromen waar te maken.

Fijn is dat. 😊

Ontwikkel meer zelfliefde

Je hart volgen wordt eenvoudiger naarmate je meer zelfcompassie, zelfvertrouwen en zelfliefde ontwikkelt. Als dit een gebied is waar je mee worstelt, dan kan mijn online cursus je flink vooruit helpen. Hier lees je meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test