Artikel opslaan

We willen alles onder controle houden

Ben jij een type die het liefst alles in eigen hand houdt? Dan heb je daar vast ook de nadelen van ondervonden. Door altijd te streven naar een gevoel van controle raak je uitgeput. Je wilt het leven naar je hand kunnen zetten maar dat lukt gewoon niet altijd.

Je kunt je druk maken om van alles. Je wilt dat alles op rolletjes loopt, en daarbij ben je verbaasd dat er mensen zijn die anders in het leven staan dan jij. Mensen die het gewoon niet zoveel kan schelen of dingen nu perfect verlopen of niet.

Wanneer je een controlfreak bent dan is het moeilijk om de controle af en toe los te laten, en gewoon te zeggen “Wat kan mij het eigenlijk schelen!”. Toch kan dit juist een heerlijk gevoel van vrijheid en ontspanning geven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Het leven laat zich niet controleren

Het leven laat zich nu eenmaal niet controleren. Je kunt streven naar een gevoel van controle, maar je hebt het nooit echt in de hand. Het kost daarom minder moeite om te accepteren dat je het leven niet volledig in de hand kunt hebben. Een gevoel van controle opbouwen, en alles naar je hand proberen te zetten kost enorm veel energie.

Stel jezelf de onderstaande vragen, en ontdek hoe je af en toe de touwtjes kunt laten vieren, en de controle op kunt geven.

1. Wat kan jou het schelen?

In het grote plaatje is uiteindelijk alles waar je je druk om maakt vrij doelloos. Het leven, en alles wat je erin aantreft, is per definitie tijdelijk. Alles is vergankelijk, en niet voor altijd. Dus, waar maak je je eigenlijk druk om?
En wat maakt het uit als het even niet perfect verloopt? Zullen mensen dat merken? Zou dat erg zijn? Wat zijn de consequenties als je er realistisch over nadenkt?

Stel dat er iets fout gaat of dat er een probleem ontstaat dat je misschien had kunnen voorkomen. Dan los je dit toch gewoon op? Dat is toch niet zo’n ramp? Durf gewoon eens nonchalant te zijn tegenover de dingen waar je je altijd druk maakt, en merk hoe fijn het is om je hier van los te kunnen maken.

2. Hoe belangrijk is het nou echt?

Relativeer de boel eens. Hoe belangrijk zijn de dingen waarover je je zo druk maakt nu echt? Zou je ze volgend jaar nog herinneren? Beïnvloeden ze je leven op de lange termijn?

Zie je leven eens voor je als een tijdlijn. De lijn loopt van je geboorte tot het moment dat je oud bent en sterft. Ergens daartussen bevind je je nu, en maak je je nu druk over deze situatie. Hoe belangrijk is deze situatie op deze tijdlijn? Hoe groot is dit probleem nu echt?

Vaak overschatten we de waarde van dingen die we nu meemaken. Problemen lijken veel erger dan ze in feite zijn. Probeer dus te relativeren, en vraag jezelf af hoe belangrijk dit nu echt is.

3. Van wie moet je dat?

Is het je weleens opgevallen dat mensen enorm regeltjes voor zichzelf bedenken? Iedereen heeft wel een stemmetje in zijn hoofd die hem vertelt wat hij moet doen. Je hebt het gevoel dat bepaalde dingen ‘moeten’ terwijl je dit in feite zelf hebt bedacht.

Luister naar jezelf als je praat, en merk hoe vaak je zegt dat je iets ‘moet’. Sta even stil, en vraag je af van wie je dat dan precies moet.

Je moet namelijk helemaal niets. En al helemaal niet als het dingen zijn die je eigenlijk belemmeren en die je bovendien jezelf hebt opgelegd. Jij kunt wel vinden dat je allerlei dingen zou moeten doen op een bepaalde manier, maar dat wil niet zeggen dat dat ook echt zo is. Wat moet jij allemaal van jezelf?

4. Wat maakt het uit wat anderen vinden?

Het is makkelijk om je druk te maken over wat anderen denken. Er zijn altijd wel mensen te vinden die het niet eens zijn met de manier waarop jij je leven leidt. En wanneer je je best gaat doen om al deze mensen te plezieren, dan loop je jezelf in de weg.

Dus wanneer je je druk maakt om iets, vraag jezelf dan af waarom je je hier nu zo druk om maakt. Maak je je druk omdat je bang bent voor wat anderen zouden denken als je het niet perfect zou doen? Bedenk dan direct dat jij voor jezelf leeft, en niet voor al die anderen.

Durf jezelf meer los te koppelen van wat anderen vinden, en ga uit van wat jij zelf vindt. Iedereen heeft een mening, dat wil niet zeggen dat jij je ook echt druk hoeft te maken over al die meningen. Laat de mensen maar lekker denken wat ze willen denken, het is niet jouw probleem!

Stop dus als je merkt dat je je druk maakt om iets vanwege de mogelijk reactie van iemand anders. Leef voor jezelf, maak je eigen keuzes op basis van wat jou goed lijkt. Wat anderen ook zeggen en vinden, en zijn meerdere wegen richting ieder doel en jij hebt het recht om je eigen fouten te maken.

Durf af en toe los te laten

Merk eens hoe lekker het is om je niet altijd maar druk te maken over alle kleine dingen in het leven. Stimuleer jezelf om regelmatig je gedachten en zorgen los te laten, en dingen te denken als “Weet je, we zien wel hoe het loopt!”, “Gebeurt dat niet, dan gebeurt het niet.” en “Hoe ik dat op ga lossen, dat zoek ik dan wel weer uit.”

Het lekker als iets waar je je normaal druk om maakt je gewoon even niets kan schelen. Maak je niet druk. Ontspan en neem het leven meer zoals het komt. Het maakt niet uit hoe druk jij je maakt, de wereld gaat zich er namelijk toch niet anders door gedragen!

Meer tips om vrijer te leven?

In het onderstaande boek lees je het inspirerende verhaal van vrijheid. De auteur ontdekte dat vrijheid niet draait om een leven zonder verplichtingen, maar dat echte vrijheid van binnen zit. Ontdek hoe je altijd vrij kunt zijn, en leer hoe je kunt leven op jouw eigen manier.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test