Meer tijd overhouden voor leuke dingen

Als je alles even belangrijk maakt, is uiteindelijk helemaal niets belangrijk. Je besteedt je tijd aan taken die je nergens brengen, terwijl je het bereiken van je doel steeds verder uitstelt.

De onderstaande oefeningen dwingen je deze situatie om te draaien. Schrap de overbodige taken en focus je op de stappen richting je belangrijkste doel. Zo kun je meer tijd overhouden, werk je productiever, effectiever en voel je rustiger en gelukkiger.

Wil je echt resultaat boeken? Schrijf de oefeningen dan over op papier en schrijf je antwoorden echt op. Neem er gerust even de tijd voor. Dan zul je merken hoe deze oefeningen je echt meer focus en duidelijkheid brengen.

1. Slechts twee uur per dag werken

“Stel dat je een hartaanval zou krijgen, en de dokter vertelt je dat je nog maar twee uur per dag mag werken. Als je meer werkt zul je waarschijnlijk nog een hartaanval krijgen. Aan welke taken zou je deze twee uur dan besteden?

Deze vraag dwingt je om de juiste prioriteiten te stellen in je werk. Want stel dat je maar twee uur per dag zou mogen werken, welke taken zou je dan behouden om zoveel mogelijk resultaat te boeken? Welke taken zorgen er bijvoorbeeld voor dat jij kunt rondkomen?

Kortom: Welke taken vormen de kern van jouw werk? Vaak zijn dit de taken waarvoor je bent aangenomen, of op basis waarvan je je bedrijf bent gestart. We laten ons vaak meeslepen door allerlei taken die weinig toevoegen aan ons leven. Zoals status vergaren, overbodige administratieve handelingen of werk doen dat versimpeld kan worden.

2. Stoppen met 80% van je tijdrovende taken

“Stel je voor dat je een wapen tegen je hoofd krijgt gedrukt, en je wordt gedwongen om 80% van je tijdrovende taken te schrappen. Welke taken zou je dan uit je leven gooien?”

Welke taken gebruik jij om je dag te vullen? Wat zou je schrappen op het moment dat je niet anders kon?

Een goede plek om te beginnen is het schrappen van alle momenten waarop je iets ‘checkt’. Denk hierbij aan het checken van social media, E-Mail, statistieken, nieuwssites en ga zo maar door.

Steeds wanneer je iets checkt voel je je even fijn. Je ervaart direct bevrediging en je kunt jezelf afleiden met iets makkelijks dat toch nuttig voelt. Vervolgens kost het veel energie om je aandacht terug te brengen bij je taak en weer productief aan de slag te gaan.

Hoeveel tijd zou jij overhouden als je niet zoveel dingen zou ‘checken’? En hoeveel andere tijdrovende en overbodige taken kun jij uit je werkdag verwijderen?

3. Houd jezelf niet voor de gek

“Wat zijn de drie belangrijkste taken die je gebruikt om het gevoel te krijgen dat je productief bent geweest, terwijl je dat in werkelijkheid helemaal niet bent?”

Wij mensen zijn gekke wezens. We weten dat we niet bezig zijn met het bereiken van onze doelen, maar doen toch alsof het wel zo is.

Je gaat dertig recensies lezen over een boek dat je misschien wilt kopen, dat misschien een positieve invloed zou kunnen hebben op je werk in de toekomst. En omdat dit misschien goed kan uitpakken richt je nu je aandacht op dat boek in plaats van je werk. Veel leuker, en het voelt soort van nuttig.

Vertel jij jezelf dat je je doelen kunt bereiken door ‘up to date’ te blijven van het laatste nieuws? Weet dan dat je aan het einde van de dag vooral goed op de hoogte zult zijn, maar geen stap dichterbij je doelen bent gekomen.

Hoe houd jij jezelf voor de gek? Leg deze gedachtekronkels voor jezelf bloot zodat je ze kunt herkennen zodra ze weer opduiken. Het is makkelijk om jezelf voor de gek te houden, maar het voelt uiteindelijk fijner om gewoon je doelen te bereiken.

Nog meer tijd overhouden?

Gooi alle overbodige zaken uit je leven en ontdek hoe je meer tijd kunt overhouden voor leuke dingen. Minimaliseer je spullen, versimpel je verplichtingen en leef een kalmer en luchtiger leven dat draait om voldoening.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door aan de slag te gaan met mijn praktische stappenplan Minder meuk, meer leuk. Mijn online minimalisme cursus voor een simpeler leven. Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test