Artikel opslaan

“Unemployment is capitalism’s way
of getting you to plant a garden.” 

Orson Scott Card

Tja, je voelt je een loser

Een loser? Ja, want dat is hoe de maatschappij lijkt te denken over de ‘werklozen’. Je krijgt een uitkering, en dat maakt je afhankelijk. Je krijgt het geld dat andere ‘hardwerkende’ mensen hebben moeten verdienen.

Je voelt je misschien bezwaard. Je wilt aan de slag, maar de banen liggen niet voor het oprapen. Afwijzing na afwijzing. Je begint aan jezelf te twijfelen. Ben ik dan écht een loser?


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Je bent niet wat je doet

Het eerlijke antwoord? Nee, je bent geen loser. Dat ben je nooit geweest, en dat zul je nooit zijn. Je waardigheid als persoon is niet gekoppeld aan je bezigheden tijdens kantooruren. Je bent niet wat je doet.

Piet, de bakker op de hoek, denkt dat hij een bakker is. In werkelijkheid is Piet geen bakker. Hij is een persoon, zoals jij en ik. Een persoon die in dit geval het bakkersvak uitvoert. Met veel toewijding en passie.

Veel mensen ontlenen hun identiteit volledig aan het beroep dat ze uitvoeren. Dat is logisch, aangezien we uit een periode komen waarin mensen zich hun hele leven voornamelijk hebben beziggehouden met hun werk. Maar de tijden veranderen. En in een wereld waarin je gedurende langere tijd zonder werk komt te zitten, kun je de situatie maar beter zien voor wat hij is.

Jij bent jij. En jij doet dingen. Eerst deed je de dingen die een programmeur deed, of die een ontwerper deed (of wat je ook voor werk deed). Nu doe je andere dingen, omdat je deze rol niet meer vervult. Je hebt geen baan, maar je hebt nog wel een identiteit. Jij bent jij. En dat is helemaal goed zoals het is.

2. Werkloos zijn betekent niet ‘niet werken’

Werklozen hebben een slecht imago, te danken aan mensen die worden gezien als lui. Die geen actie ondernemen, en ondertussen leven van een uitkering. Als je jezelf niet wilt zien als lui, is het belangrijk dat je beseft dat werkloos zijn niet betekent dat je niet werkt.

Werk is simpelweg het uitvoeren van taken die nog niet uitgevoerd zijn. Er zijn talloze manieren om te ‘werken’, om bezig te zijn. Denk hierbij aan het ontwikkelen van jezelf, het aanpakken van problemen waar je eerder niet aan toe kwam, het helpen van vrienden en familie, het doen van vrijwilligerswerk.

Je kunt iets waardevols met je tijd doen als je dat wilt. Niet om ‘geld’ te verdienen, maar om betrokken te blijven. Om mensen te ontmoeten, om jezelf nuttig en waardevol te maken en te voelen. Je wordt momenteel niet betaald naar het werk dat je levert. Dat maakt je vrij om te experimenteren, om te helpen, om te delen.

3. Blijf groeien

Mensen nemen graag mensen aan die succesvol overkomen. Bedrijven kijken het eerst naar mensen die momenteel een baan hebben. Ze kijken naar mensen die het niet nodig hebben, die niet wanhopig zijn.

Neediness is een onaantrekkelijke eigenschap. We zien veel liever mensen die onafhankelijk en gelukkig zijn. Mensen die niets nodig hebben. Natuurlijk heb je een inkomen nodig, maar dat wil niet zeggen dat je wanhopig over moet komen.

Gebruik je ‘vrije’ tijd om jezelf te ontwikkelen. Om te groeien, om te studeren. Je hebt geen baan nodig om vooruit te komen. Sterker nog, het hebben van een baan zet je ontwikkeling soms op pauze. Bepaal waar je beter in wilt worden, waar je meer over wilt weten. Laat je leiden door je interesses, je nieuwsgierigheid. Ga lezen, kijk documentaires, ontmoet gelijkgestemden.

Wist je dat je in een paar weken kunt leren programmeren? Gewoon thuis, met een boek, YouTube en wat geGoogle? Wist je dat je binnen korte tijd een expert op elk gebied kunt worden, simpelweg door jezelf met een sterke focus op te leiden? Wist je dat je vanuit een uitkeringssituatie een eigen onderneming kunt opzetten?

Precies, genoeg mogelijkheden. Dus doe niet niets. Je leven bestaat niet uit sollicitaties versturen en afwijzingen verwerken. Er is meer. Zet een pad uit richting de toekomst, en leer jezelf er naartoe. Word beter in wat je kunt (of wilt kunnen). Maak jezelf waardevoller en voel je nuttig.

4. Je hebt niet alles geprobeerd

Precies. Je bent amper begonnen. Je hebt twintig sollicitaties verstuurd? Super. Wat nou als 2% van de bedrijven je uitnodigt voor een gesprek? Dan krijg je twee uitnodigingen per 100 verzonden sollicitaties. Genoeg te doen dus.

We denken vaak al snel dat we ‘alles’ hebben gedaan. Dat het simpelweg niet mogelijk is om meer te doen. Steeds als je dat denkt, heb je ontzettend ongelijk. Sterker nog, die manier van denken staat een betere toekomst in de weg. Je bent vast bekend met het verhaal van de gloeilamp. Pas na honderden versies had Edison een werkende gloeilamp ontwikkeld. Wat als hij na honderd pogingen het bijltje erbij neer had gegooid?

Hadden we dan in het donker gezeten? Nee. Dan had iemand anders de lamp verder ontwikkeld. Dan was er een andere naam in de geschiedenisboeken verschenen. Goed voor Thomas dus dat hij volhield. De vraag is nu, hoeveel mogelijkheden ga jij nog verkennen? De mogelijkheden zijn er altijd. Dat je ze nu niet ziet is een tweede. Houd je ogen open, blijf luisteren, blijf praten met mensen. Waar een wil is, is altijd een weg. Niet altijd een snelweg, maar altijd een weg.

5. Werk richting meer vrijheid

Who needs work? Dat is wat steeds meer mensen zich beginnen af te vragen. Waarom besteden we zoveel tijd aan werk? Waarom gebruiken we onze capaciteiten niet voor écht belangrijke zaken, zoals het oplossen van wereldwijde en lokale problemen, het verspreiden van liefde, het helpen van anderen. Aan rust, meditatie, creativiteit, gezonde voeding, delen, ontwikkelen en bewegen?

Een baan is geen vereiste. Een voortdurende inkomstenbron is een vereiste om in onze maatschappij te kunnen overleven. Maar wat als je hier nu eens kritisch naar zou kijken? Wat als je ervoor zou zorgen dat je minder nodig hebt, zodat je ook minder hoeft te werken om een leuk leven te hebben?

Precies, dat zou de situatie een stuk minder vervelend maken. Je zou vrijer zijn. Vrij om te doen wat je wilt. Je leven zou misschien minder ‘luxe’ zijn, maar je zou meer tijd hebben om jezelf te ontwikkelen. Om te werken aan je materialisme, om vaker tevreden te zijn met je leven zoals het is.

Meer tips lees je hier. De beste dingen in het leven zijn gratis. Dat is echt zo. Het is nu makkelijker dan ooit om vrij te zijn. Nieuwe technieken maken je leven rijker voor minder geld. Als je zou willen kun je nu zelfs (met een investering vooraf) voor altijd verlost zijn van je energiekosten (door drastisch energie te besparen en zonnepanelen aan te leggen). Gekke wereld. Tijd om vooruit te kijken, en opnieuw te bepalen wat mogelijk is.

Niet depressief worden

Als je je volledige identiteit laat afhangen van je werk, dan is het makkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen. Doe dat dus niet. Wees optimistisch, en zie jezelf als het waardevolle mens dat je bent.

Werk aan jezelf. Groei, kom vooruit. Gebruik deze periode in je leven om je prioriteiten op een rijtje te zetten. Blijf aan je geluk werken, en blijf je best doen om die baan te vinden. Dan komt die baan vanzelf. En tot die tijd, zit jij in ieder geval goed in je vel. Je komt vooruit, je gebruikt je leven waar het voor bedoeld is: om te groeien en om te leven.

Kun je wat extra motivatie gebruiken om jezelf aan het werk te krijgen en te houden? Daar hebben we een heleboel geweldige tips voor!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test