Artikel opslaan

1. Blijf in het moment

Het overkomt ons allemaal. Je ligt te zonnen op een droomplek. Wit strand, palmbomen, cocktail. Iedereen gelukkig, alles perfect. Je hebt alles waar je nu al weken naar verlangt. Je bent in het paradijs.

En in plaats van met volle teugen te genieten van dit moment, ben je met gedachten bij vanavond. Bij waar je eens zal gaan eten. En je denkt aan welk uitstapje je morgen eens zal boeken. Je pakt je telefoon, checkt Facebook (jawel, wifi op het strand). Je pakt je tijdschrift, leest een verhaal over een vrouw met een ernstige ziekte. Zielig. Je moet plassen.

Als je terug komt besluit je dat het tijd is voor een tweede cocktail. Praatje met je reisgezelschap. Praatje over de dingen die je morgen wil ondernemen. De planning wordt doorgenomen, de cocktail is inmiddels op. De zon gaat onder.

En jij hebt geen moment genoten van het paradijs. Geen moment de tijd genomen om eens te beseffen waar je bent. Om de geluiden van de zee en de lachende kinderen te horen. Om bewust te genieten van je heerlijke cocktail. Je hebt het moment meegemaakt, maar eigenlijk niet. Je hebt er nauwelijks voldoening uit gehaald. En op zoek naar het gevoel van voldoening, ga je verder. Op naar de planning.

Als je niet bewust geniet van de geweldige plekken die je bezoekt, dan doe je jezelf tekort. Dus blijf wat vaker in het moment, en geniet van een heerlijke vakantie.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Laat de vakantie over je heen komen

Over de planning gesproken: houd een beetje ruimte voor spontaniteit. En probeer niet al te veel verwachtingen te hebben. De wereld kan tegenvallen, dingen kunnen anders lopen dan verwacht. Dat kan je dag verpesten als je allerlei verwachtingen koestert. Het kan je dag verrijken als je het leven lekker over je heen laat komen.

Als je meer in het moment leeft, kun je je verwachtingen makkelijker loslaten. Dan kom je al snel tot de conclusie dat het leven best leuk kan zijn, ook al voldoet het niet aan je verwachtingen. Dan kun je misschien de humor van de situatie inzien, lachen om de dingen die mis gaan.

Ontspan, en laat het een beetje over je heen komen. Neem het allemaal niet zo serieus.

3. Vergroot je comfort-zone

Steeds als je buiten je comfort-zone stapt vindt er persoonlijke groei plaats. Dat, en je krijgt sterk het gevoel ‘dat je leeft’.

Wanneer je op reis bent is het vaak makkelijker om buiten je comfort-zone te komen. Aan de ene kant omdat je toch al wordt blootgesteld aan nieuwe indrukken, en aan de andere kant omdat je niemand kent.

Stap de dansvloer op als je dat normaal niet durft. Boek een excursie die je een beetje spannend lijkt, zoals duiken, raften, bungee jumpen etc. Of stel jezelf bloot aan de lokale cultuur door te CouchSurfen, nieuwe vrienden te maken en nieuwe plekken te ontdekken.

4. Werk aan je relaties

Op vakantie kun je prima investeren in de mensen van je het meeste houdt. Maak ruimte voor je reisgezelschap en doe leuke dingen samen. Neem ook de tijd om eens wat goede gesprekken te voeren, om te praten over wat iedereen bezighoudt. Op vakantie ben je dichter bij elkaar. Maak gebruik van deze intimiteit om de banden aan te halen.

5. Denk na over hoe je je leven wilt veranderen

Je hebt eindelijk tijd om eens na te denken over hoe je je leven zou willen veranderen. Neem een notitieboekje mee, en zet eens op papier welke zaken momenteel je geluk in de weg staan. Onderzoek hoe je deze dingen kunt veranderen als je weer thuis komt.

Wanneer je even afstand neemt van je dagelijkse leven ontwikkel je vaak een frisse blik. Je ziet ineens mogelijkheden die je eerder niet zag. En je kunt je iets meer bezighouden met de ‘grote lijnen’, in plaats van de taken van alledag en het uitruimen van de vaatwasser.

Lees een goed boek, schrijf wat problemen van je af en filosofeer over hoe je je leven leuker kunt maken. Voor je het weet voel je je super geïnspireerd en krijg je alweer zin om aan de slag te gaan.

6. Voel je dankbaar voor de ervaringen

Besef dat het leven, jouw leven en deze vakantie niet vanzelfsprekend zijn. Voel je dankbaar voor de fijne momenten die je ervaart, en voel je dankbaar voor de fijne mensen die je om je heen hebt.

Het is makkelijk om de ervaringen die je opdoet als ‘normaal’ te bestempelen. Maar al die momenten zijn niet normaal, ze zijn uitzonderlijk. Vergeet dat niet.

Begin en eindig de dag met dankbaarheid. Dit kun je doen door een lijstje te schrijven, door een dagboek app te gebruiken, door de mooie momenten in je hoofd door te nemen tijdens je ochtend- en avondritueel, of door het te bespreken met je reispartners.

Door een dankbare houding aan te nemen maak je je vakantie magisch. En zo moeilijk is het niet. Richt je op de fijne dingen, en merk hoe je vakantie leuker en leuker wordt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test