Minder post voor meer voldoening?

Als ik post ontvang, dan vraag ik mezelf direct af: ”Wil ik dit soort post in de toekomst nog ontvangen?” Zo nee, dan gaat het poststuk in mijn papieren inbox, om me eraan te herinneren dat ik mezelf afmeld. Een beetje zoals ik ook mijn e-mail behandel.

Om die reden ontvangen we tegenwoordig nauwelijks nog post. We hebben sowieso een nee/nee sticker op de deur, sta ingeschreven bij Postfilter, ik ontvang bankafschriften digitaal, en we melden ons actief af voor spammers die eigenwijs adresseren.

Het is een klein voorbeeld van hoe een beetje moeite je op de lange termijn ontzettend veel moeite bespaart. Tijd, aandacht en energie die vrijkomt voor dingen die me echt voldoening geven.

Het is het perfecte voorbeeld van hoe je je wilskracht kunt investeren.

Onbenullige taken tikken aan

Soms kom ik dan bij mensen die nog geen enkele optimalisatie hebben uitgevoerd op hun poststroom. En dan sta ik er altijd weer van te kijken hoeveel onnodig werk erbij komt kijken.

 • Post oprapen. Nooit leuk, zeker niet als je spierpijn hebt van het sporten.
 • Post sorteren. Of het laten sorteren door de buren wanneer je op reis bent.
 • Post openen.
 • Post doornemen. Zoals folders lezen, uitvinden wat belangrijk is en wat niet. En ondertussen jezelf steeds blootstellen aan berichten die zijn ontworpen om je snel te ontdoen van je geld.
 • Te weinig tijd nemen om alles te lezen (zoals het blaadje van de WNF, dat leuke tijdschrift waar je lid van bent of de lokale weekkrant), en hierdoor steeds een soort schuldgevoel ervaren omdat je dingen ongelezen weg moet doen.
 • Post verzamelen bij het oud papier.
 • Oud papier eens in de zoveel tijd naar de oud papierbak sjouwen.

Het lijken een paar onbenullige taken. Maar het zijn grotendeels ook overbodige taken. En het tikt aardig aan. Als het verwerken van overbodige post en reclamedrukwerk je nu zo’n 20 minuten per week kost, dan levert het elimineren hiervan je 17 uur per jaar op. Koekoek!

Genoeg tijd om 2-3 levensveranderende boeken te lezen bijvoorbeeld.

Ik zou niet zeggen dat het leven moet draaien om efficiëntie. Maar je hebt maar één leven. En de meesten van ons vinden al dat er te weinig tijd is om te doen wat we willen doen.

Stel je eens voor dat je je op meerdere plekken in je leven kunt bevrijden van dit soort bezigheden. Dan houd je automatisch meer tijd, energie en aandacht over voor de dingen die je echt voldoening geven. En hoe beter je hierin wordt, des te meer voldoening je kunt ervaren.

Wat ga je doen met al die vrijheid?

Zodra je begint met het optimaliseren voor voldoening, ontdek je al snel hoeveel dingen compleet overbodig zijn. Dingen die je elke dag doet, maar die vaak nauwelijks iets bijdragen aan je levensgeluk.

 • Meer dan een halfuur per dag besteden aan Facebook. Voor veel mensen heel leuk, voor veel anderen juist een verslaving die ze minder gelukkig maakt.
 • Elke dag televisie kijken, ook al is er niet perse elke dag iets wat je wilt zien dat iets toevoegt aan je dag. Je avond wegzappen omdat je je moeilijk kunt losmaken van de televisie.
 • Winkelen terwijl je niets nodig hebt.
 • Op de hoogte blijven van nieuws dat niets toevoegt aan je leven, en je eigenlijk vooral bang en negatief maakt.
 • Folders doorbladeren om uit te zoeken wat anderen aan je willen verkopen – terwijl je perfect tevreden was.
 • Elke dag boodschappen halen waardoor je steeds wordt blootgesteld aan ongezonde verleidingen. Waardoor je ongezonder eet en meer geld uitgeeft.

Wanneer je begint met optimaliseren voor voldoening, dan ontdek je hoeveel tijd je vrij kunt maken. Stel je eens voor dat je niet een uur per dag op Facebook rondhangt. Waar ga je die 365 (!) vrijgekomen uren (of 45 achturige werkdagen) voor gebruiken? En wat gebeurt er als je niet de dag begint met het ontbijtnieuws? Wat zou je doen met deze 60-70 jaarlijkse waardevolle ochtenduren?

Je zou die tijd kunnen gebruiken om meer face-to-face contact te hebben met een handjevol echte vrienden. Hoe zou dat de kwaliteit van je leven beïnvloeden?

Of je zou de tijd kunnen gebruiken om een nieuwe vaardigheid te leren. Om te mediteren, te bewegen, schrijven, gezond te koken, een moestuin te onderhouden, vrijwilligerswerk te doen of tijd investeren in het vereenvoudigen van je leven.

Waar haal jij je voldoening uit?

Optimaliseren voor voldoening houdt in dat je de dingen doet waar je gelukkig van wordt. En dat je alle andere processen in je leven zoveel mogelijk vereenvoudigt of elimineert.

Dat is een continu proces. Een onderdeel van je leven dat je stap voor stap verfijnt. Het zijn vaak kleine aanpassingen. En vele kleine aanpassingen zorgen samen voor een enorm resultaat, zo heb ik zelf ondervonden de afgelopen jaren.

Het is een makkelijke manier om de kwaliteit van je leven te verhogen. En je hoeft ook nog eens minder vaak langs de papierbak. Scheelt weer sjouwen.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test