Artikel opslaan

Ontspullen – het blijft maar kriebelen

Precies – en ik blijf die jeuk gewoon weg krabben. Met steeds weer nieuwe stappen richting een leven met nóg minder ballast.

Want je weet inmiddels hoe ik erover denk – ballast houdt je naar beneden terwijl je juist opwaarts wilt. Jij bent als een heliumballon die omhoog wil, en al die meuk houdt je aan de grond.

Niet fijn.

En waarschijnlijk ben je net als ik druk bezig met ontspullen en minimaliseren. Zoals ik eerder schreef: minimaliseren gebeurt in golven. Het ene moment denk je dat je nu écht alle overbodige spullen hebt losgelaten. En dan kijk je een halfjaar later in die kast en besef je: ”wauw, ik heb een derde van deze spullen helemaal niet gebruikt!”

Steeds wanneer je de bewuste keuze maakt om iets te bewaren, valt het extra op als je beseft dat je het toch niet gebruikt. En kun je het dus alsnog loslaten.

Ik merk ook dat ik het heerlijk vind om te ontspullen, maar dat ik niet altijd zin heb in bende. Dus ik besloot de afgelopen weken te ontspullen op een dagelijkse basis.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Ontspullen op een dagelijkse basis

Elke dag een klein beetje ballast overboord gooien – dat is wat ik heb gedaan. En het pakte veel beter uit dan ik dacht.

Nu moet ik eerlijk zeggen: ik ben al een heel eind. Ik heb boven twee lege kasten staan (er staan gezellige planten op), het opberghok op zolder is voor de helft gevuld en ook de schuur is lekker leeg.

Ik heb minder ballast dan ooit. Maar het interessante is: hoe minder ik heb, des te meer de overbodige meuk opvalt. En dus ging ik aan de slag. Ook op plekken die ik tot nu toe had genegeerd.

En het is grappig hoe snel het gaat. Want als je elke dag een stapje zet, kom je vooruit zonder dat het veel moeite kost. Ik laat elke dag wat zaken los, en dat maakt me steeds vrijer. Maar ondertussen kost het nauwelijks moeite omdat de stappen zo simpel zijn.

Welke stappen heb ik gezet de afgelopen tijd?

Kleine stappen die ik zette de afgelopen weken

Sowieso ben ik nog eens door het opberghok op zolder gegaan. Ik zette één krat klaar voor de kringloop, en vulde er uiteindelijk vier! Kerstspullen, een stapel fotolijstjes die ik bewaar maar niet gebruik en andere onzinnige bewaarsels. En ik versnipperde een enorme stapel administratie uit 2007.

Heerlijk.

En verder? Een hele stapel oude notitieboekjes die ik al jaren niet weg wilde doen. Want ja – wie weet ga ik nog iets doen met al die ideeën die ik de afgelopen jaren heb opgeschreven.

Hoe eerlijker ik tegen mezelf werd, des te duidelijker het werd dat ik nooit ideeën haal uit oude notitieboekjes. Sterker nog, ik kijk zelden achterom. Niet alleen kwam ik tot de conclusie dat die oude notitieboekjes ballast vormen (ze houden me vast in het verleden), maar dat dat ook geldt voor een heleboel andere zaken die ik bewaar.

Zo werk ik al jaren met een TODO programma vól met ideeën, projecten en taken. En ik keek er eens kritisch naar, en besefte dat ik enkel taken toevoeg maar zelden afvink in dit programma. Het fungeert eerder als een wensenlijst die me tegenhoudt om gewoon te doen wat goed voelt.

Dus? Weg ermee.

En zo ging ik verder. Rotzooi uit de auto, kabels van gadgets die ik niet meer heb, iPad op marktplaats (een iPhone en MacBook zijn voldoende), een enorme collectie notities op m’n iPhone en Google Drive.

Ik schoonde de webserver op, want die stond bezaaid met oude pagina’s, bestanden en half afgemaakte projecten. Ik kwam een logge oude harde schijf tegen vol met oude bestanden die weg konden, waarna de schijf ook weg kon. Ik verwijderde overbodige software en apps. Ik versimpelde het badkamerkastje en de voorraadkast. Ik ben flink door mijn kleding gegaan en heb weer een flinke zak weggebracht. Ik heb zelfs de moeite genomen om mijn Spotify bibliotheek op te schonen.

Het punt is: al die kleine stappen kostten me nauwelijks moeite. Het was zelfs leuk. Even tussen de bedrijven door iets opruimen. Iets overboord gooien. En met iedere kleine stap maakte ik m’n leven weer iets eenvoudiger.

Hup, hup, hup. Alsof ik een enorme zandzak leeg schep. Stap voor stap is er minder ballast in m’n leven. Heerlijk.

Drastisch ontspullen is fijn en nuttig. En als je dat eenmaal hebt gedaan is het heerlijk om gewoon bezig te blijven. Om je te richten op kleine stappen vooruit. En zo je leven steeds simpeler maken zodat je meer tijd, geld, ruimte en energie overhoudt voor de dingen die je het meest gelukkig maken.

Vraag jezelf een af: “welke kleine stap kan ik vandaag zetten om m’n leven iets simpeler te maken?”

Ga dat doen. En stel jezelf die vraag morgen opnieuw. Hup, hup, hup – weg met de ballast!

Je huis ontspullen en je leven versimpelen

Zoals je misschien weet heb ik alles wat ik de afgelopen jaren leerde verzameld in een super praktische online cursus: Minder meuk, meer leuk.

In deze cursus leer je niet alleen te leven met minder spullen. Je ontdekt ook hoe je stap voor stap de rest van je leven kunt versimpelen. Minder moeten, meer genieten van je leven.

Klinkt fijn toch?

Ontdek waarom andere lezers zich inschreven…

Lekker ontspullen en opruimen

Slim ontspullen en opruimen Bundel

Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan innerlijke rust en een gevoel van controle. Hierdoor voel je je krachtiger op andere fronten in je leven.

Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit snel en blijvend te verhogen.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je slim en snel kunt ontspullen en opruimen. Tijd om aan de slag te gaan, doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test