Artikel opslaan

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die โ€“ in overleg met Jelle โ€“ hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Joyce. โ˜€๏ธ

Een afslag missen is geen ramp

Als je wel eens verdwaald bent – in een vreemde stad, dichtbegroeid bos of rijdend over afgelegen bergweggetjes – dan herken je vast de lichte paniek. Een gevoel dat langzaam verandert in angst en twijfel.

Eerst denk je nog: “ik heb ergens een afslag gemist – ik vind mijn weg zo weer terug”. Dan merk je dat je in cirkels beweegt en begin je aan jezelf te twijfelen. Ten slotte vraag je een willekeurige voorbijganger de weg om zo snel mogelijk weer op het vertrouwde pad te komen.

Als dit je bekend in de oren klinkt, dan weet je ook dat je uiteindelijk altijd weer je weg terug vindt. Hoe? Door om je heen te kijken en op jezelf te vertrouwen. Zo kom je er wel. Ook als je daarvoor eerst een omweg moet nemen. Juist die omweg brengt je vaak op onverwacht mooie plekken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Ook in je eigen leven kun je verdwalen

Dit geldt niet alleen voor wandelingen, fietstochten – of autoreizen waarbij je navigatie opeens geen bereik meer heeft. Ook in je eigen leven kun je verdwalen. Omdat je twijfelt aan je eigen talenten bijvoorbeeld. Of omdat je niet weet wat je wilt doen met de rest van je leven.

Kortom, je ziet door de bomen het bos niet meer. Hierdoor voelt het alsof je je richtingsgevoel bent verloren en in cirkeltjes loopt. Zoโ€™n 5 jaar geleden raakte ik door een reorganisatie op het werk overspannen en voelde ik mij ook verloren. Opeens klopte het pad niet meer wat ik voor mezelf had uitgestippeld.

Het resultaat? Ongemak en twijfel. Geen fijn gevoel. Daar wilde ik zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe? In elk geval niet door maar door te blijven gaan. Als je verdwaald bent, dan is het beste wat je kunt doen even stilstaan en om je heen kijken.

Zoek naar wegwijzers

Als je je verloren voelt dan ga je vaak piekeren. Of je hebt juist de neiging om weg te vluchten uit die warboel door eindeloos op je telefoon te scrollen. Best logisch, maar het helpt niet. Probeer liever in het hier en nu te blijven. Kom uit je hoofd. Haal een paar keer diep adem en vertrouw op je innerlijke kompas.

Ga op zoek naar de wegwijzers in je leven. Hoe je die herkent? Simpel, het zijn de dingen waar je blij van wordt en die je energie geven. Denk aan:

  • Kleine geluksmomentjes zoals de zon die schijnt, je hond die tevreden snurkt of versgebakken appeltaart.
  • De dingen die je het liefst doet in je vrije tijd. Sporten, lezen, films kijken, een strandwandeling maken, koken, creatief bezig zijn, muziek maken of luisteren, puzzelen, gamen, fotograferen of misschien wel iets totaal anders.
  • De mensen die je liefhebt: je partner, kinderen, familie, goede vrienden, dierbare buren. Sta stil bij wat zij voor je betekenen en laat ze dat ook weten.
  • Je eigen dromen, groot of klein. In je dromen ben jij de held en kan alles. Ben jij de dirigent van een groot orkest? Vaar je de wereld rond op je eigen schip? Help je zwerfdieren op een zonnig eiland? Of heb je een eigen boekwinkel?
  • De dingen die je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: vrijheid, liefde, gezondheid, succes, familie, vriendschap, persoonlijke ontwikkeling, rechtvaardigheid, sociale verbondenheid, comfort, avontuur of duurzaamheid.
  • Al deze dingen wijzen je de weg. Ze geven plezier en herinneren je eraan wie je bent en wat je belangrijk vindt.

Verdwalen kan leuk zijn!

Bedenk daarnaast wat de fijne kanten zijn van verdwalen en doelloos zwerven. De nieuwsgierigheid naar een nieuwe omgeving, de belofte van het onbekende en de verrassing van een onverwacht mooi uitzicht. Door te verdwalen kom je op plekken waar je anders nooit was gekomen.

Kijk nu eens of je het gevoel van angst en wanhoop kunt vervangen door hoop en nieuwsgierigheid. De situatie is nog steeds hetzelfde, maar jouw gevoel over de situatie verandert. Dat maakt een wereld van verschil. Met een positieve mindset zie je namelijk meer kansen en mogelijkheden.

Die enge steeg in die onbekende stad? Dat blijkt opeens een heel fotogeniek doorkijkje te zijn. En dat donkere bos? Een perfecte plek om bijzondere vogelsoorten, herten en andere dieren te ontdekken.

Zet je eerste stappen op een onbekend pad

Natuurlijk zijn hiermee niet meteen al je vragen beantwoord en al je problemen opgelost – maar er ontstaat wel meer ruimte in je hoofd. Ruimte die je kunt gebruiken om je weg te vervolgen. Vertrouw daarbij op de wegwijzers in je leven. Je hoeft nog niet meteen een heel plan uit te stippelen, een richting is genoeg.

Ben je een echt buitenmens en droom je van een betekenisvol leven in een warm land? Begin dan gewoon met een paar kleine acties. Zet de eerste stappen zonder dat je de rest van het pad ziet.

  • Onderneem meer buitenactiviteiten en ontdek wat bij je past. Een moestuin beginnen, honden uitlaten, historische stadswandelingen begeleiden, speurtochten uitzetten, kampeerreizen organiseren. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Zoek uit in welke landen jij wel zou willen leven en ga een tijdje proef-wonen op die plek.
  • Volg een taalcursus.
  • Zoek gelijkgestemden. Sluit je aan bij een online forum. Luister naar ervaringsverhalen en vraag tips.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar iedereen kan stappen zetten. Vertrouw op je eigen kracht en wijsheid om de juiste beslissingen te nemen. Bovendien weet nu veel beter wat je nodig hebt en kun je daar dus ook hulp bij vragen. Dit kan een coach of cursus zijn, maar ook financieel advies, praktische hulp in huis of bijvoorbeeld een sportmaatje.

En misschien ontdek je wel dat de bestemming die je altijd voor ogen had, helemaal niet bij je past. Dan mag je die gerust veranderen, want als het regent in Parijs dan ga je toch lekker door naar Barcelona?

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test