“If we are peaceful, if we are happy,
we can smile, and everyone in our family,
our entire society, will benefit from our peace.”
Thich Nhat Hanh
Je legt een elektriciteitsnet aan
Een dagelijkse meditatie gewoonte legt de moeiteloze basis onder je geluk, gezondheid, relaties en persoonlijke groei.
Het maakt alles eenvoudiger.
Het ontwikkelen van een dagelijkse meditatie gewoonte is zo strategisch – het brengt je zóveel voordelen met zo weinig moeite – dat het installeren van deze gewoonte wat mij betreft je volgende project moet zijn.
Je meditatie gewoonte ontwikkelen is als het aanleggen van een elektriciteitsnet.
Als je een stad wilt bouwen, zorg je eerst dat er elektriciteit is. Je kúnt ook een stad bouwen zonder elektriciteit, maar dat maakt alles véél lastiger.
Dagelijkse meditatie legt moeiteloos de elektriciteitskabels aan in alle gebieden van je leven. Hierdoor hoef je je persoonlijke groei niet steeds op eigen kracht te doen. Je hoeft niet te zeulen met generators. Je drukt gewoon op de knop en het licht gaat aan.
Hoe kan dagelijkse meditatie je helpen?
Dagelijkse meditatie helpt bij het ontwikkelen van:
- Een gezond eetpatroon
- Een gewoonte om regelmatig te bewegen en te sporten
- Productiviteit en discipline
- Geluk en dankbaarheid
- Zelfliefde en zelfcompassie
- Vrijheid van verslavingen
- Betekenisvolle relaties
- Moed en innerlijke kracht
- Zelfvertrouwen
- Zelfredzaamheid en emotionele veerkracht
- Liefde en compassie voor alles dat leeft
- Mindfulness en leren genieten van het leven
- Acceptatie van jezelf, anderen en ‘dat wat is’
- Innerlijke rust en geduld
- Het vinden van betekenis en zingeving in je leven
- Etc.
Nee – veel van deze dingen gebeuren niet automatisch doordat je mediteert. Net zoals er niet automatisch lampen gaan branden wanneer je een huis aansluit op elektriciteit.
Je moet er nog steeds moeite in steken. Je moet nog steeds je best doen om relaties te ontwikkelen, gezonder te eten, geduld te beoefenen of compassie te tonen.
Maar het ontwikkelen van deze (en meer) eigenschappen gebeurt met veel minder moeite dan wanneer je niet dagelijks zou mediteren.
Een gewoonte van dagelijkse meditatie geeft je het gevoel van leven met wind mee. Alles loopt soepeler, dingen kosten minder moeite.
Wat ik heb gemerkt sinds ik dagelijks mediteer
Ergens eind 2017 besloot ik dat ik meditatie in 2018 serieus zou nemen. En dat heb ik gedaan. Zodra ik terug kwam uit India heb ik vrijwel dagelijks gemediteerd. Eerst één keer per dag in de ochtend, en later twee keer per dag (in de ochtend en voor het avondeten).
Vaak mediteer ik bij elkaar een uur per dag. Ik mediteerde in voorgaande jaren ook al regelmatig, vaak 20-30 minuten per keer. Maar dan zaten er weer drie dagen tussen of mediteerde ik een hele week niet.
Wat ik heel sterk heb gemerkt is dat meditatie cumulatieve effecten heeft. Je bouwt momentum op. Het gaat niet eens zozeer om de lengte van je meditatie, maar om de regelmaat.
Het is in mijn ervaring veel krachtiger om twee keer per dag 10 minuten te mediteren, dan één keer per dag 30. En het is beter om op een dag één keer 10 minuten te mediteren, dan een dag niet te mediteren.
Zodra ik me toelegde op dagelijkse meditatie begonnen de effecten langzaam maar zeker door te sijpelen in mijn leven:
- Ik voel me zelfverzekerder.
- Ik voel me rustiger.
- Ik merk steeds sterker dat ik gedachten denk en dat ik mijn gedachten niet ben.
- Ik ervaar m’n leven hierdoor meer vanuit de positie van ‘toeschouwer’. En hoewel dat misschien passief klinkt, is het juist een enorme bevrijding. De ‘drama’ van het leven voelt meer als een toneelstuk waarin we allemaal deelnemen, inclusief mezelf. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid, omdat het me helpt het leven minder serieus te nemen.
- Ik merk negatieve ‘self-talk’ sneller op, en kan het met liefde en compassie wegzetten als ‘onzin’.
- Ik ervaar meer geduld en meer acceptatie.
- Emoties die me vroeger aanzetten tot minder constructief gedrag (zoals ongezond en teveel eten, alcohol, overmatig gamen, porno kijken, zeuren etc.) voelen nu milder en minder ‘acuut’. Soms geef ik er nog aan toe (vooral als ik moe ben), maar al met al merk ik dat ik me minder aangetrokken voel om te vluchten in deze zaken.
- Ik voel steeds sterker dat ik goed voor mezelf wil zorgen.
- Ik merk dat ik steeds sterker ga verlangen naar mijn meditaties.
- Ik merk dat ik meer behoefte heb aan rust, en FOMO steeds meer plaatsmaakt voor JOMO – joy of missing out.
- Eerst voelde het soms nutteloos om te mediteren. Dan dacht ik: ik kan een halfuur mediteren, maar dan kan ik niet een halfuur gamen. En dat voelde als een ‘verlies’. Nu voel ik dat mediteren me veel meer brengt dan gamen. En ook dat de drang naar gamen vermindert dankzij mediteren.
- Ik merk dat dagelijks mediteren m’n persoonlijke groei in een sneltreinvaart brengt. Waardoor ik er soms heel bewust voor kies om even een stapje terug te nemen.
- Soms loop ik over straat, en voel ik ineens een intens gevoel van liefde. Voor de mensen om me heen, de mensen op straat en de mensheid in het geheel. Dan zie ik heel sterk hoe wonderlijk onze samenleving is, en hoe bijzonder het is om te leven.
Dus ja – ik vind het best mooi spul. En het beste is: het wordt alleen maar leuker. Meer rust, meer liefde, meer compassie, meer acceptatie.
Zodra het elektriciteitsnet wordt aangelegd naar alle levensgebieden, beginnen overal de lampjes aan te gaan. En meer meditatie zorgt ervoor dat de kabels hogere voltage aankunnen, waardoor het licht steeds feller gaat schijnen.
En het enige wat ik ervoor hoef te doen is ‘niets’. Best een goeie deal.
Hoe leer je jezelf een dagelijkse meditatie gewoonte aan?
Dus ja – ik vind dat je dagelijks moet gaan mediteren. Voor jezelf – omdat je er veel voordelen mee kunt behalen. Maar ook voor je omgeving. Ook voor mij.
Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over het verschil tussen mindfulness & meditatie op YouTube.
Want hoe meer mensen vooruit komen op dit pad, des te liefdevoller we onze samenleving kunnen maken. Onze samenleving is opgebouwd uit individuen zoals jij en ik. En hoe meer van ons hun licht beginnen te schijnen, des te makkelijker het wordt om de duisternis uit de wereld te helpen.
Jij blij, wij blij. Dat is het idee.
Dus hoe ga je te werk? Hoe maak je van meditatie een dagelijkse gewoonte? Hieronder mijn tips.
1. Leer over wat meditatie precies is
Meditatie is niet wat je denkt. Veel mensen denken dat meditatie draait om ‘je hoofd leegmaken’. Wanneer ze dan gaan zitten blijkt dat onmogelijk, waardoor ze voelen dat ze iets verkeerd doen.
Mediteren draait om het trainen van je concentratie en je mindfulness (je vermogen om je aandacht in het hier en nu te houden). Je traint door – steeds als je opmerkt dat je wordt meegenomen door je gedachten – je aandacht keer op keer terug te brengen naar je meditatie object (bijvoorbeeld je ademhaling, een mantra of een sensatie in je lichaam).
Dat is alles. En dat is moeilijk genoeg.
- Je hoeft tijdens je meditatie niets anders te doen dan je aandacht steeds terugbrengen op je meditatie object.
- Je hoeft je hoofd niet leeg te maken.
- Je hoeft geen speciale sensaties te verwachten.
- Je hoeft niets te doen met de gedachten die langskomen.
- Je hoeft niet op te staan.
- Je hoeft je niet druk te maken om de verveling die je voelt.
- Je hoef je niet af te vragen of je het goed doet.
- Je hoeft je niet druk te maken om de lengte van de timer.
- Je hoeft je niet bezig te houden met de effecten, de voortgang, de resultaten.
Gewoon zitten en je aandacht keer op keer terug naar je ademhaling brengen tot de timer gaat. En als je dat vaak en lang genoeg doet, beginnen er allerlei subtiele dingen te veranderen.
2. Zie het verschil tussen mediteren en ontspannen
Sommige mensen denken dat ik mediteer om tot rust te komen. Om lekker te ontspannen.
Dan moet ik uitleggen dat er een verschil is tussen mediteren en ontspanningsoefeningen. De meeste mensen zijn alleen bekend met het tweede. Vrijwel niemand mediteert.
Wat is het verschil tussen een ontspanningsoefening en meditatie? Simpel: een ontspanningsoefening is ontspannend, mediteren is hard werken.
- Een ontspanningsoefening heeft als doel om je ego te kalmeren.
- Meditatie heeft als doel om je ego op te ruimen. Een diepe, blijvende innerlijke rust is simpelweg wat er overblijft.
Een ontspanningsoefening is symptoombestrijding. Meditatie is het probleem met de wortels uit de grond rukken. Met ontspanning kun je stress onder controle houden. Met meditatie kun je leren vergeten waarom je überhaupt stress ervaarde.
Meditatie is een actieve bezigheid. Een vaardigheid waar je steeds beter in wordt. Een avontuurlijke ontdekkingsreis naar datgene dat schuilt onder al je gedachten, overtuigingen, trauma’s, verwachtingen, emoties en angsten.
Meditatie heeft de potentie om je hele wereld op z’n kop te zetten op allerlei heerlijke manieren. En alles wat de moeite waard is kost moeite – je moet er dus wel wat voor doen.
3. Je moet meditatie serieus nemen
Als je van meditatie een dagelijkse gewoonte wilt maken is het belangrijk dat je het serieus neemt. Maar gelukkig kost dat met meditatie minder moeite dan je zou verwachten.
Waarom? Omdat je verlangen om te mediteren wordt gevoed door te mediteren.
De eerste weken moet je jezelf wellicht pushen om te gaan zitten. Je merkt dat je meditatiesessies je ontevreden en onrustig maken. Je ervaart geen voordelen en voelt weinig motivatie om door te gaan.
Maar dan – na een paar dagen of weken – voel je je ineens onverklaarbaar kalm. Ineens merk je dat die opmerking van die collega je weinig doet. Je voelt ineens dat je je impulsen beter onder controle hebt. Je ervaart een plotseling gevoel van liefde voor vreemden in de trein.
En ineens kun je niet wachten tot je weer kunt gaan zitten. Om uit te zoeken hoever je hiermee kunt gaan. Want de dagen dat je mediteert lopen lekkerder. Ze hebben meer glans, meer eenvoud, meer liefde en rust. En plotseling zie je in dat mediteren je veel meer oplevert dan Netflix. Dat een kwartiertje mediteren een onwijs goede investering is.
De eerste periode moet je even doorzetten. Daarna krijg je vanzelf wind mee.
4. Je moet rustig beginnen
Ik mediteer nu meestal twee keer per dag een halfuur. Maar zo ben ik natuurlijk niet begonnen. En ik raad je aan om hier ook niet mee te beginnen.
Waarom? Het opbouwen van de gewoonte is het doel. Lengte komt later.
Als je van jezelf verlangt dat je lang mediteert, dan zul je het gaan uitstellen. Dan zul je denken: ”Oh ja, ik zou gaan mediteren. Pfff, saai. Misschien kan ik nu even die serie kijken, en dan doe ik morgen extra m’n best.”
Wat je wilt doen is jezelf de ruimte geven, lief voor jezelf zijn. Begin gewoon met 3-5 minuten per sessie. Bouw het rustig op naar 10 minuten. En kijk vanuit daar hoever je wilt gaan.
Als je de rest van je leven 10 minuten per dag mediteert, bereik je véél meer dan wanneer je een week 60 minuten per dag mediteert en daarna stopt omdat het teveel blijkt.
Merk je dat je met plezier en relatief weinig moeite aan het mediteren slaat? Dan wordt het tijd om je sessies te verlengen.
Als een maatstaf zou ik zeggen dat je wilt toewerken naar twee sessies van 10-20 minuten. Als je die gewoonte vast kunt houden, zal je leven voor altijd veranderen.
Tip: Ik gebruik de gratis app Insight Timer – alleen de klok functie. Niet de geleide meditaties.
5. Maak het niet moeilijker dan het is
Weet je – zo ingewikkeld is het allemaal niet.
In de ochtend: Zet de timer, ga zitten, breng je aandacht naar je ademhaling. Als je afdwaalt, breng je aandacht naar je ademhaling. Keer op keer. Tot de timer gaat.
Rust een minuutje uit. Sta op, en begin aan je dag.
In de namiddag: hetzelfde. Sta op, en geniet van je avond.
Leef je leven zoals je dat altijd al deed. Maar ruil een beetje tv, YouTube, Instagram, Netflix of snooze-tijd in voor deze gewoonte. Meer is het niet.
Je doet dit voor de lange termijn. Kleine, consistente stappen hebben vandaag weinig impact. Maar ze stapelen op en na verloop van tijd wordt het resultaat steeds indrukwekkender.
Als je de lengte rustig opbouwt dan groei je er vanzelf in. Wees niet bang, zie het als een avontuur. Je zult jezelf behoorlijk tegenkomen. Je zult goede dagen hebben en mindere dagen. Je zult terugvallen en de draad weer op moeten pakken. Het zal vaak nutteloos voelen, waarna je ineens in je dagelijks leven verschil merkt.
Blijf opschonen, blijf poetsen, blijf die elektriciteitskabels aanleggen zodat er steeds meer lichtjes gaan branden. Meer hoef je niet te doen – je lichaam doet de rest.
Zitten en leven. Zitten en leven.
En voor je het weet beginnen de twee in elkaar over te lopen, en wordt zowel het zitten als het leven steeds leuker en leuker.
Succes! 🧘🏼♂️
Meer tips om te starten met mediteren
Ik heb al een hoop geschreven over meditatie. En ik moedig je aan om je research te doen zodat je beter begrijpt wat meditatie is, wat het niet is, en wat het voor jou en je omgeving kan doen.
Hieronder mijn tips:
- 4 meditatie oefeningen voor beginners (+ app tip)
- Mediteren voor beginners – 7 meditatie tips
- 4 veelgemaakte meditatie fouten (en hoe je ze oplost)
- Hoe ik meditatie gebruik om innerlijke onrust te verminderen
- Omgaan met verveling tijdens meditatie (+ video)
- Wat is het doel van meditatie? (het is niet wat je denkt)
Dagelijks leren mediteren
Dagelijks mediteren wordt al snel je fundering onder een rustiger en gelukkiger leven. Een dagelijkse meditatie gewoonte is een onwijs strategische toevoeging aan je ochtend- of avondroutine.
In deze Bundel laat ik zien op welke manieren je meditatie eenvoudig in je leven verweeft. Zodat het ook jou lukt om dagelijks te mediteren.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,0 door duizenden deelnemers.
Reacties
Mooi artikel, Jelle!
Als iemand die al zo’n vier jaar regelmatig mediteert, kan ik wat je hier zegt beamen. Ik was vroeger een nerveuse, angstige stresskip, en nu sta ik bij velen bekend als kalm, bedachtzaam en niet gek te krijgen. De veranderingen waren bij mij pas na een paar maanden merkbaar. Voor sommigen zal dat minder zijn, voor anderen wat langer.
Je advies om te beginnen met een paar minuten per dag, zo was ik ook begonnen. Ik dacht, als ik te hard begin, kunnen er emoties naar boven komen waar ik nog niet klaar voor was. Dus ik bouwde het langzaam op, en daardoor werd ik nooit overweldigd maar trainde ik mijn geest wel.
Het leuke ook is dat je met mediteren je eigen geest leert kennen. Je gaat bewuster om met je gedachten, met wat je voelt in je lichaam, in je emoties en met je impulsen. Je hele leven, alle indrukken die je opdoet, elke keuze die je maakt, spelen zich af in je geest. Mediteren is een onwijs goede manier om vaardig te worden in het omgaan met je eigen geest.
So yeah, mediteren is echt de beste gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd. Ik wou dat meer mensen daarin doorzetten.
Tot slot een YouTube filmpje van een Tibetaanse Rinpoche die het bondig en met humor kan brengen: https://youtu.be/OOHH6pxYi8A .
Groetjes,
W.
Een andere meditatie-app om aan te raden is de gratis app Calm!
Wat een mooi artikel weer.
Ik ben het ook helemaal eens met je verhaal. Mijn teller staat momenteel op 389 dagen achter elkaar. Ik hou het dus al een jaar vol. Soms maar 5 minuten per dag, soms zelf 2x 20 minuten. Zelfs tijdens mijn vakantie in Thailand is het gelukt om dagelijks even tijd voor mezelf te nemen en ik merkte het verschil in het drukke reisschema dat we hadden.
Het mooie is dat je ook het verschil in jezelf merkt per dag en op de verschillende momenten van de dag. ‘s Ochtends ben ik bijvoorbeeld veel onrustiger dan ‘s avonds.
En de Insight App is echt ideaal hiervoor! Ik ben er grote fan van!
Een mooie article Jelle Dankuwel
Ik mediteer een of twee keer per week maar is niet genoeg om goed te voelen . Jou article heeft min geïnspireerde in elke dag te mediteren en vandaag ga ik begonnen
Dankuwel voor alle wat jij doet Jelle
Dag Jelle. Ik zou dolgraag je artikel willen delen met een Engelstalige vriendin. Wanneer denk je jou artikels naar het Engels te laten vertalen?
Waarom geef je als tip om de klok-functie te gebruiken en niet de geleide meditaties van de app Insight Timer?
Veel geleide meditaties zijn meer geleide ontspanningsoefeningen. Dat is prima, maar is een ander pad. Er zijn ook hele goede geleide meditaties. Maar ik denk dat het op de lange termijn effectiever is om jezelf aan te leren te mediteren zonder begeleiding, zodat je niet afhankelijk bent van apps en externe omstandigheden.
Hi Jelle,
Zojuist dit motiverende meditatie artikel gelezen en bij deze, mijn complimenten, je had het niet
beter kunnen verwoorden. Meditatie is werkelijk een Godsgeschenk.
Zelf mediteer ik nu ongeveer 20 jaar en volgde na de basiscurus TM ook de gevorderde
technieken. Leerde bij Innertechnology ook in theta en delta mediteren waarbij je ook met
energieën gaat werken. Mijn meditatie leraar zei altijd, 1maal per dag mediteren is 40% effect
en 2 maal per dag is 100% effect. Kan dit ook echt onderkennen.
Veel succes met je fantastische werk .
Groet,
Gerard.
Valt Qi-gong ook onder meditatie?
Het is een vorm van lichamelijke meditatie, zoals yoga asana’s en loopmeditatie. Gecombineerd met zittende meditatie zullen ze elkaar versterken. Maar ze zijn niet hetzelfde in wat ze bewerkstelligen.
Misschien een tip voor de vergeetachtigen onder ons: zet in je digitale agenda elke dag een afspraak om te mediteren. Zo wordt je er toch aan herinnerd. Ik doe dit bijv. met mijn dagelijkse schouderoefeningen. Elke ochtend na het opstaan lees ik mijn telefoon en de reminder en ga ik meteen 5 min. aan de slag.
Nadat ik TM volgde(na een auto ongeval) en de regelmaat van 2 maal p/d ongeveer een 15′ mediteer durf ik zeggen dat dit de beste medicatie is die ik op 8 jaar gekregen heb om mijn pijnen onder kontrole te houden zelfs na 2jaar ourevoir medicatie die mij zo vergiftigden!!!
Waarom leren ze dit niet aan op scholen?!
Mimi
Goed artikel Jelle! Bedankt
Meditatie heb ik opgepakt na Jelles cursus Plop: gewoon eerst een paar minuten zitten, volkomen fysieke ontspanning en de focus op ademhaling leggen. Na de 2e keer mediteren, liep ik de woonkamer in. En mijn vrouw zei: “wat kijk jij vrolijk, wat heb jij gedaan?!”. Verrek, ik had het nog niet door! Ja, mediteren werkte al en ik besefte dat voorgaande onwenselijke gevoelens uit mijn geheugen waren verwijderd. Het inpassen van mediteren in het dagelijks leven vind ik lastig. Dat komt vooral doordat de meeste Nederlanders, en ik, op tijd naar kantoor moeten gaan en daarvoor ook nog eens hun kleine kinderen moeten voorbereiden/wegbrengen naar school of de opvang. Daarnaast is mediteren net als de sportschool: het is enorm lastig om het ritme te vinden (vooral als je fitness niet leuk vind), maar wanneer je het ritme hebt gevonden dan ga je het effect merken. Daarna wordt het pas echt leuk en dan wacht je met volle teugen op de volgende sessie! Tijdens het werken kun je mindfullness oefeningen doen om de dag beter te gaan beleven, wanneer het werk dat niet toelaat. Mindfullness heeft daarbij op mij meer het effect van ontspanning, zoals Jelle ontspanning beschrijft in bovenstaande artikel. Maar ik denk dat meditatie en momenten van mindfullness bijdragen aan een blijer leven. En niet al te onbelangrijk: deze twee technieken zijn gratis en op elke plek is één van de twee uitvoerbaar :D :D
Lieve Jelle,
Bedankt voor dit heldere en motiverende artikel. Eindelijk snap ik wat de bedoeling is! Tot nu toe deed is af en toe ontspannings meditatie, en dat was best fijn, maar ik had niet het idee dat het me verder hielp. Het is overigens wel een goeie oplossing bij acute stress. Maar na dit artikel ben ik elke dag 10 minuten gaan mediteren, niet ontspannen, en nu merk ik echt verschil! Het is nog niet makkelijk, en ik mis nog vaak een dag, maar het feit dat ik effect merk is onwijs motiverend! Dus bedankt, ik blijf lekker oefenen 😊
Fijn om te horen Marjolein! Mediteren is ook niet makkelijk. Je zult er beter in worden, maar als je verder door blijft groeien blijft het steeds een ‘uitdagende’ bezigheid. Wat best gek is, als je er over nadenkt. Maar alle drempels die je overwint tijdens je meditaties, maken de obstakels in je dagelijks leven een stuk makkelijker om te overwinnen. 😊
Wat een mooi en inspirerend artikel Jelle, zoals altijd eigenlijk!😉
Wat een prachtige metaforen gebruik je ook, die visualisatie van het elektriciteitsnet, de snoeren, de lampjes; ik zie het allemaal voor me, het is prachtig en zó waar!
Heerlijk en herkenbaar vind ik ook je kijk op de wereld en de lichtjes die aangaan, hoe we samen de wereld een betere plek maken; prachtig!!!❤️🙏🏼
Dankjewel lieve Jelle, voor je liefde voor de mensheid en onze wereld, ik voel het altijd als ik je artikelen lees en het raakt me elke keer weer, dankjewel!!!❤️🙏🏼
Dag Jelle! Nadat je steeds leuker uitbracht ben ik actief gaan mediteren, en je laatste boek droeg daar nog extra aan bij. Dit betekent dat ik nu zon 1,5 jaar actief mediteer. Eerst richtte ik mijn aandacht alleen op de ademhaling, maar na je 2e boek ben ik de mantra Iam gaan gebruiken, waarbij ik Iam met gesloten ogen voor mij zie bij elke herhaling. Nu loop ik echter tegen een groot probleem in mijn beleving.. Het effect neemt af, de meditaties lopen minder lekker en ik voel niet de rust die ik eerder ervaarde. Hierdoor raak ik mijn motivatie kwijt en de zie de meerwaarde steeds minder in.
Is dit een bekend probleem/opstakel? Moet ik hier doorheen zetten? Of houdt het hier op. Wat zijn jouw ervaringen hierin? Ik ben erg benieuwd.
Ik hoop dat je me kunt helpen.
Iedere ochtend na het opstaan mediteer ik 20 minuten en daarna noteer ik mijn dankbaarheid. Altijd op de zelfde manier.
Groeten,
Dit is een herkenbaar probleem Dik. Je zit op een plateau. Hier houdt het zeker niet op, maar hier wordt het wel iets uitdagender.
De uitdaging is om meditatie niet te doen vanwege de positieve effecten, en je heel best te zijn van de verwachtingen die je koestert. Bekijk deze verwachtingen, observeer de teleurstelling en kom weer terug naar je mantra of ademhaling.
Je kunt experimenteren met andere vormen van meditatie, met langere sessies, met meer sessies op een dag. Maar met name is het belangrijk om geduld te beoefenen en goed te kijken naar je verwachtingen. Dit zijn allemaal gedachten, gewoon scheten in je hoofd. Wat blijft er over als je die gedachten weglaat?
Succes! 💛
Hallo Jelle, ik hoop dat je mijn vraag kan beantwoorden: ik mediteer momenteel elke dag maar ik zet geen timer. Ik mediteer op gevoel net zolang ik het wil. De ene keer is dat dus 2 minuten de, andere keer 6 of langer. Is dit een goede manier van mediteren of kan ik beter een timer zetten?
Hoi Femke! Dat is prima hoor. De timer is voor de meeste mensen een gereedschap om lang genoeg te mediteren. In meditatie raak je soms je tijdsbesef kwijt, en denk je na twee minuten al dat je tien minuten hebt gezeten. Als je voelt dat je een natuurlijke balans hebt gevonden zo, dan is dat helemaal perfect. Vóór de moderne tijd gebruikte niemand een meditatie timer, hooguit zoiets als rozenkrans om het aantal ademhalingen te tellen. 😊