Artikel opslaan

“If we are peaceful, if we are happy,
we can smile, and everyone in our family,
our entire society, will benefit from our peace.”

Thich Nhat Hanh

Je legt een elektriciteitsnet aan

Een dagelijkse meditatie gewoonte legt de moeiteloze basis onder je geluk, gezondheid, relaties en persoonlijke groei.

Het maakt alles eenvoudiger.

Het ontwikkelen van een dagelijkse meditatie gewoonte is zo strategisch – het brengt je zóveel voordelen met zo weinig moeite – dat het installeren van deze gewoonte wat mij betreft je volgende project moet zijn.

Je meditatie gewoonte ontwikkelen is als het aanleggen van een elektriciteitsnet.

Als je een stad wilt bouwen, zorg je eerst dat er elektriciteit is. Je kúnt ook een stad bouwen zonder elektriciteit, maar dat maakt alles véél lastiger.

Dagelijkse meditatie legt moeiteloos de elektriciteitskabels aan in alle gebieden van je leven. Hierdoor hoef je je persoonlijke groei niet steeds op eigen kracht te doen. Je hoeft niet te zeulen met generators. Je drukt gewoon op de knop en het licht gaat aan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hoe kan dagelijkse meditatie je helpen?

Dagelijkse meditatie helpt bij het ontwikkelen van:

 • Een gezond eetpatroon
 • Een gewoonte om regelmatig te bewegen en te sporten
 • Productiviteit en discipline
 • Geluk en dankbaarheid
 • Zelfliefde en zelfcompassie
 • Vrijheid van verslavingen
 • Betekenisvolle relaties
 • Moed en innerlijke kracht
 • Zelfvertrouwen
 • Zelfredzaamheid en emotionele veerkracht
 • Liefde en compassie voor alles dat leeft
 • Mindfulness en leren genieten van het leven
 • Acceptatie van jezelf, anderen en ‘dat wat is’
 • Innerlijke rust en geduld
 • Het vinden van betekenis en zingeving in je leven
 • Etc.

Nee – veel van deze dingen gebeuren niet automatisch doordat je mediteert. Net zoals er niet automatisch lampen gaan branden wanneer je een huis aansluit op elektriciteit.

Je moet er nog steeds moeite in steken. Je moet nog steeds je best doen om relaties te ontwikkelen, gezonder te eten, geduld te beoefenen of compassie te tonen.

Maar het ontwikkelen van deze (en meer) eigenschappen gebeurt met veel minder moeite dan wanneer je niet dagelijks zou mediteren.

Een gewoonte van dagelijkse meditatie geeft je het gevoel van leven met wind mee. Alles loopt soepeler, dingen kosten minder moeite.

Wat ik heb gemerkt sinds ik dagelijks mediteer

Ergens eind 2017 besloot ik dat ik meditatie in 2018 serieus zou nemen. En dat heb ik gedaan. Zodra ik terug kwam uit India heb ik vrijwel dagelijks gemediteerd. Eerst één keer per dag in de ochtend, en later twee keer per dag (in de ochtend en voor het avondeten).

Vaak mediteer ik bij elkaar een uur per dag. Ik mediteerde in voorgaande jaren ook al regelmatig, vaak 20-30 minuten per keer. Maar dan zaten er weer drie dagen tussen of mediteerde ik een hele week niet.

Wat ik heel sterk heb gemerkt is dat meditatie cumulatieve effecten heeft. Je bouwt momentum op. Het gaat niet eens zozeer om de lengte van je meditatie, maar om de regelmaat.

Het is in mijn ervaring veel krachtiger om twee keer per dag 10 minuten te mediteren, dan één keer per dag 30. En het is beter om op een dag één keer 10 minuten te mediteren, dan een dag niet te mediteren.

Zodra ik me toelegde op dagelijkse meditatie begonnen de effecten langzaam maar zeker door te sijpelen in mijn leven:

 • Ik voel me zelfverzekerder.
 • Ik voel me rustiger.
 • Ik merk steeds sterker dat ik gedachten denk en dat ik mijn gedachten niet ben.
 • Ik ervaar m’n leven hierdoor meer vanuit de positie van ‘toeschouwer’. En hoewel dat misschien passief klinkt, is het juist een enorme bevrijding. De ‘drama’ van het leven voelt meer als een toneelstuk waarin we allemaal deelnemen, inclusief mezelf. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid, omdat het me helpt het leven minder serieus te nemen.
 • Ik merk negatieve ‘self-talk’ sneller op, en kan het met liefde en compassie wegzetten als ‘onzin’.
 • Ik ervaar meer geduld en meer acceptatie.
 • Emoties die me vroeger aanzetten tot minder constructief gedrag (zoals ongezond en teveel eten, alcohol, overmatig gamen, porno kijken, zeuren etc.) voelen nu milder en minder ‘acuut’. Soms geef ik er nog aan toe (vooral als ik moe ben), maar al met al merk ik dat ik me minder aangetrokken voel om te vluchten in deze zaken.
 • Ik voel steeds sterker dat ik goed voor mezelf wil zorgen.
 • Ik merk dat ik steeds sterker ga verlangen naar mijn meditaties.
 • Ik merk dat ik meer behoefte heb aan rust, en FOMO steeds meer plaatsmaakt voor JOMO – joy of missing out.
 • Eerst voelde het soms nutteloos om te mediteren. Dan dacht ik: ik kan een halfuur mediteren, maar dan kan ik niet een halfuur gamen. En dat voelde als een ‘verlies’. Nu voel ik dat mediteren me veel meer brengt dan gamen. En ook dat de drang naar gamen vermindert dankzij mediteren.
 • Ik merk dat dagelijks mediteren m’n persoonlijke groei in een sneltreinvaart brengt. Waardoor ik er soms heel bewust voor kies om even een stapje terug te nemen.
 • Soms loop ik over straat, en voel ik ineens een intens gevoel van liefde. Voor de mensen om me heen, de mensen op straat en de mensheid in het geheel. Dan zie ik heel sterk hoe wonderlijk onze samenleving is, en hoe bijzonder het is om te leven.

Dus ja – ik vind het best mooi spul. En het beste is: het wordt alleen maar leuker. Meer rust, meer liefde, meer compassie, meer acceptatie.

Zodra het elektriciteitsnet wordt aangelegd naar alle levensgebieden, beginnen overal de lampjes aan te gaan. En meer meditatie zorgt ervoor dat de kabels hogere voltage aankunnen, waardoor het licht steeds feller gaat schijnen.

En het enige wat ik ervoor hoef te doen is ‘niets’. Best een goeie deal.

Hoe leer je jezelf een dagelijkse meditatie gewoonte aan?

Dus ja – ik vind dat je dagelijks moet gaan mediteren. Voor jezelf – omdat je er veel voordelen mee kunt behalen. Maar ook voor je omgeving. Ook voor mij.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over het verschil tussen mindfulness & meditatie op YouTube.

Want hoe meer mensen vooruit komen op dit pad, des te liefdevoller we onze samenleving kunnen maken. Onze samenleving is opgebouwd uit individuen zoals jij en ik. En hoe meer van ons hun licht beginnen te schijnen, des te makkelijker het wordt om de duisternis uit de wereld te helpen.

Jij blij, wij blij. Dat is het idee.

Dus hoe ga je te werk? Hoe maak je van meditatie een dagelijkse gewoonte? Hieronder mijn tips.

1. Leer over wat meditatie precies is

Meditatie is niet wat je denkt. Veel mensen denken dat meditatie draait om ‘je hoofd leegmaken’. Wanneer ze dan gaan zitten blijkt dat onmogelijk, waardoor ze voelen dat ze iets verkeerd doen.

Mediteren draait om het trainen van je concentratie en je mindfulness (je vermogen om je aandacht in het hier en nu te houden). Je traint door – steeds als je opmerkt dat je wordt meegenomen door je gedachten – je aandacht keer op keer terug te brengen naar je meditatie object (bijvoorbeeld je ademhaling, een mantra of een sensatie in je lichaam).

Dat is alles. En dat is moeilijk genoeg.

 • Je hoeft tijdens je meditatie niets anders te doen dan je aandacht steeds terugbrengen op je meditatie object.
 • Je hoeft je hoofd niet leeg te maken.
 • Je hoeft geen speciale sensaties te verwachten.
 • Je hoeft niets te doen met de gedachten die langskomen.
 • Je hoeft niet op te staan.
 • Je hoeft je niet druk te maken om de verveling die je voelt.
 • Je hoef je niet af te vragen of je het goed doet.
 • Je hoeft je niet druk te maken om de lengte van de timer.
 • Je hoeft je niet bezig te houden met de effecten, de voortgang, de resultaten.

Gewoon zitten en je aandacht keer op keer terug naar je ademhaling brengen tot de timer gaat. En als je dat vaak en lang genoeg doet, beginnen er allerlei subtiele dingen te veranderen.

2. Zie het verschil tussen mediteren en ontspannen

Sommige mensen denken dat ik mediteer om tot rust te komen. Om lekker te ontspannen.

Dan moet ik uitleggen dat er een verschil is tussen mediteren en ontspanningsoefeningen. De meeste mensen zijn alleen bekend met het tweede. Vrijwel niemand mediteert.

Wat is het verschil tussen een ontspanningsoefening en meditatie? Simpel: een ontspanningsoefening is ontspannend, mediteren is hard werken.

 • Een ontspanningsoefening heeft als doel om je ego te kalmeren.
 • Meditatie heeft als doel om je ego op te ruimen. Een diepe, blijvende innerlijke rust is simpelweg wat er overblijft.

Een ontspanningsoefening is symptoombestrijding. Meditatie is het probleem met de wortels uit de grond rukken. Met ontspanning kun je stress onder controle houden. Met meditatie kun je leren vergeten waarom je überhaupt stress ervaarde.

Meditatie is een actieve bezigheid. Een vaardigheid waar je steeds beter in wordt. Een avontuurlijke ontdekkingsreis naar datgene dat schuilt onder al je gedachten, overtuigingen, trauma’s, verwachtingen, emoties en angsten.

Meditatie heeft de potentie om je hele wereld op z’n kop te zetten op allerlei heerlijke manieren. En alles wat de moeite waard is kost moeite – je moet er dus wel wat voor doen.

3. Je moet meditatie serieus nemen

Als je van meditatie een dagelijkse gewoonte wilt maken is het belangrijk dat je het serieus neemt. Maar gelukkig kost dat met meditatie minder moeite dan je zou verwachten.

Waarom? Omdat je verlangen om te mediteren wordt gevoed door te mediteren.

De eerste weken moet je jezelf wellicht pushen om te gaan zitten. Je merkt dat je meditatiesessies je ontevreden en onrustig maken. Je ervaart geen voordelen en voelt weinig motivatie om door te gaan.

Maar dan – na een paar dagen of weken – voel je je ineens onverklaarbaar kalm. Ineens merk je dat die opmerking van die collega je weinig doet. Je voelt ineens dat je je impulsen beter onder controle hebt. Je ervaart een plotseling gevoel van liefde voor vreemden in de trein.

En ineens kun je niet wachten tot je weer kunt gaan zitten. Om uit te zoeken hoever je hiermee kunt gaan. Want de dagen dat je mediteert lopen lekkerder. Ze hebben meer glans, meer eenvoud, meer liefde en rust. En plotseling zie je in dat mediteren je veel meer oplevert dan Netflix. Dat een kwartiertje mediteren een onwijs goede investering is.

De eerste periode moet je even doorzetten. Daarna krijg je vanzelf wind mee.

4. Je moet rustig beginnen

Ik mediteer nu meestal twee keer per dag een halfuur. Maar zo ben ik natuurlijk niet begonnen. En ik raad je aan om hier ook niet mee te beginnen.

Waarom? Het opbouwen van de gewoonte is het doel. Lengte komt later.

Als je van jezelf verlangt dat je lang mediteert, dan zul je het gaan uitstellen. Dan zul je denken: ”Oh ja, ik zou gaan mediteren. Pfff, saai. Misschien kan ik nu even die serie kijken, en dan doe ik morgen extra m’n best.”

Wat je wilt doen is jezelf de ruimte geven, lief voor jezelf zijn. Begin gewoon met 3-5 minuten per sessie. Bouw het rustig op naar 10 minuten. En kijk vanuit daar hoever je wilt gaan.

Als je de rest van je leven 10 minuten per dag mediteert, bereik je véél meer dan wanneer je een week 60 minuten per dag mediteert en daarna stopt omdat het teveel blijkt.

Merk je dat je met plezier en relatief weinig moeite aan het mediteren slaat? Dan wordt het tijd om je sessies te verlengen.

Als een maatstaf zou ik zeggen dat je wilt toewerken naar twee sessies van 10-20 minuten. Als je die gewoonte vast kunt houden, zal je leven voor altijd veranderen.

Tip: Ik gebruik de gratis app Insight Timer – alleen de klok functie. Niet de geleide meditaties.

5. Maak het niet moeilijker dan het is

Weet je – zo ingewikkeld is het allemaal niet.

In de ochtend: Zet de timer, ga zitten, breng je aandacht naar je ademhaling. Als je afdwaalt, breng je aandacht naar je ademhaling. Keer op keer. Tot de timer gaat.

Rust een minuutje uit. Sta op, en begin aan je dag.

In de namiddag: hetzelfde. Sta op, en geniet van je avond.

Leef je leven zoals je dat altijd al deed. Maar ruil een beetje tv, YouTube, Instagram, Netflix of snooze-tijd in voor deze gewoonte. Meer is het niet.

Je doet dit voor de lange termijn. Kleine, consistente stappen hebben vandaag weinig impact. Maar ze stapelen op en na verloop van tijd wordt het resultaat steeds indrukwekkender.

Als je de lengte rustig opbouwt dan groei je er vanzelf in. Wees niet bang, zie het als een avontuur. Je zult jezelf behoorlijk tegenkomen. Je zult goede dagen hebben en mindere dagen. Je zult terugvallen en de draad weer op moeten pakken. Het zal vaak nutteloos voelen, waarna je ineens in je dagelijks leven verschil merkt.

Blijf opschonen, blijf poetsen, blijf die elektriciteitskabels aanleggen zodat er steeds meer lichtjes gaan branden. Meer hoef je niet te doen – je lichaam doet de rest.

Zitten en leven. Zitten en leven.

En voor je het weet beginnen de twee in elkaar over te lopen, en wordt zowel het zitten als het leven steeds leuker en leuker.

Succes! 🧘🏼‍♂️

Meer tips om te starten met mediteren

Ik heb al een hoop geschreven over meditatie. En ik moedig je aan om je research te doen zodat je beter begrijpt wat meditatie is, wat het niet is, en wat het voor jou en je omgeving kan doen.

Hieronder mijn tips:

Dagelijks leren mediteren

Beginnen met dagelijks mediteren Bundel

Dagelijks mediteren wordt al snel je fundering onder een rustiger en gelukkiger leven. Een dagelijkse meditatie gewoonte is een onwijs strategische toevoeging aan je ochtend- of avondroutine.

In deze Bundel laat ik zien op welke manieren je meditatie eenvoudig in je leven verweeft. Zodat het ook jou lukt om dagelijks te mediteren.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,0 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test