Artikel opslaan

Meer dan trend

Sla een willekeurig woon- of lifestyle magazine open en je leest over de nieuwste woontrend Cluttercore. Denk aan een Pippi Langkous-huis met veel kleur, persoonlijke spullen, diverse verzamelingen en accessoires.

Je kunt deze trend zien als tegenreactie op het minimalisme. Zelfs opruimgoeroe Marie Kondo schijnt na de geboorte van haar derde kind haar eigen methode te hebben opgegeven.

Nu heb ik zelf geen kinderen, maar ik kan me voorstellen dat minimalisme met kinderen een uitdaging is. Kinderen brengen nu eenmaal een heleboel spullen en troep met zich mee.

Toch is het te gemakkelijk om minimalisme af te doen als een trend die zijn beste tijd heeft gehad.

Minimalisme is namelijk zoveel meer dan een trend. Het maakt je leven letterlijk en figuurlijk lichter. Met meer ruimte voor de spullen, mensen en activiteiten die er echt toe doen. Het resultaat? Een opgeruimd huis en minder stress in je leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Rommel veroorzaakt stress

In een omgeving met uitpuilende kasten en rondslingerende spullen krijg je veel prikkels binnen. Waar je ook kijkt of wat je ook doet, er is altijd wel iets wat de aandacht trekt. Dit geeft een onrustig en gestrest gevoel.

Dit heeft een aantal oorzaken:

 • Het is wetenschappelijk onderzocht dat in een drukke, rommelige omgeving het stresshormoon cortisol stijgt. Hierdoor voel je je opgejaagd.
 • Rommel leidt af. Dit maakt het lastig om je te focussen op de dingen die er echt toe doen.
 • Je bent eerder geneigd ongezonde of onverstandige keuzes te maken. Je beoordelingsvermogen gaat namelijk achteruit als je constant omringd bent door een wirwar aan spullen.
 • Je raakt het overzicht kwijt. De kans dat je iets kwijt raakt in een chaotische omgeving is een stuk groter. En zelfs als je in een huis vol spullen niks kwijtraakt, dan ervaren de meeste mensen een gebrek aan controle. Ons brein houdt nu eenmaal van orde.
 • Een rommelig huis zorgt voor een schuldgevoel. Er is altijd wel iets wat je aandacht nodig heeft: lege koffiekopjes, belastingbrieven, rondslingerende aantekeningen, ongelezen tijdschriften, een lamp die vervangen moet worden, noem maar op.
 • Hoe meer spullen je hebt, hoe meer tijd je kwijt bent aan opruimen, schoonmaken, repareren, zoeken en aan de kant schuiven.
 • Rommel remt de creativiteit. Hoewel creatieve mensen van nature meestal chaotischer zijn, hebben zij ook ruimte nodig om de creativiteit te laten stromen.

Minimalistisch is niet hetzelfde als kil en saai

Denk jij bij minimalisme aan een saaie, witte en steriele omgeving? Dat hoeft helemaal niet. Het doel van minimalisme is niet om een strak ingericht huis met zo min mogelijk spullen te hebben.

Het is een middel om jezelf te bevrijden van overbodige ballast. Zodat je vrijer, lichter en wendbaarder bent – en je kunt richten op de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Voor de inrichting van je huis betekent dit dat je kiest voor een fijne sfeer met voldoende licht en ruimte. Je hoeft dus niet meteen die knusse bank met heerlijke kussens of al je schilderijen op Marktplaats te zetten.

Focus liever op het opruimen van negatieve prikkels en energie. Denk aan:

 • Spullen die kapot zijn of die je niet meer gebruikt.
 • Voedingsmiddelen die over de datum zijn.
 • Cosmeticaproducten die over de datum zijn of die je nooit gebruikt.
 • Oude documenten en papieren.
 • Versleten kleding of kledingstukken die je niet meer past.
 • Overbodige spullen. Heb je al die snoeren, opladers, pennen, knopen, schroefjes, elastiekjes, paperclips, magneetjes, stressballen, mokken, souvenirs en afhaalmenu’s echt nodig?
 • Oude cd’s en dvd’s. Digitaliseer zoveel mogelijk.
 • Speelgoed dat niet meer gebruikt wordt of boeken die je nooit meer gaat lezen. Maak er een ander blij mee.

Het gaat erom dat je van de juiste spullen er precies genoeg hebt. Dingen waar jij blij van wordt en die iets toevoegen aan je leven. Een extra waterkoker is misschien overdreven, maar meer dan 1 pan is wel handig.

Bovendien kan ook bij minimalisme jouw huis een afspiegeling zijn van je persoonlijkheid.

Houd je van kleur? Kies dan gerust voor kleur op je muur of houd de basis rustig en ga voor een knallende accentkleur. Word je blij van planten? Waarom zou je dan geen groene oase in huis mogen hebben?

Balans is het toverwoord. Heb je veel accessoires, schilderijen of verzamelingen waar je blij van wordt? Overweeg dan om ze af te wisselen.

Zorg er daarnaast voor dat je genoeg ruimte hebt voor quality time met je partner, gezin, vrienden en familie. Een huis is om in geleefd te worden. Spullen zijn leuk, maar ervaringen zijn leuker.

Minder gedoe, meer leven

Door minimalisme te omarmen kun je uiteindelijk je levenskwaliteit verhogen. En daarmee bedoel ik niet alleen het ontspullen van je huis , maar ook:

 • Het opruimen van je digitale bestanden en virtuele troep op je computer, telefoon en in de cloud.
 • Het creëren van helderheid en rust in je hoofd.
 • Met de bezem door je dagelijkse bezigheden en verplichtingen gaan.

Op die manier zorg je voor meer kalmte en overzicht. Jij bent voortaan in controle over jouw rijke leven. Een leven zonder gedoe en met precies die dingen die jou gelukkig maken. Daar is niets ongezelligs aan.

Lekker ontspullen en opruimen

Slim ontspullen en opruimen Bundel

Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan innerlijke rust en een gevoel van controle. Hierdoor voel je je krachtiger op andere fronten in je leven.

Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit snel en blijvend te verhogen.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je slim en snel kunt ontspullen en opruimen. Tijd om aan de slag te gaan, doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test