Artikel opslaan

“The way to come to tolerate and then
enjoy being involved in the world
is by being in the world.”

Elaine N. Aron

Minder prikkels – simpeler leven

Een gevoel van overzicht, controle en rust. Dat is waar de meeste mensen goed op gedijen. Een druk en divers leven is leuk – maar je constant overprikkeld en overweldigd voelen niet.

Soms voelt het alsof het leven standaard druk is. Dat je – als je niets doet – constant wordt overladen door teveel keuzes, mogelijkheden en prikkels. En het ironische is dat de oplossingen voor deze prikkels zélf soms behoorlijk overweldigend zijn.

Je zou niet de eerste zijn die, in een dappere poging om de zolder op te ruimen, overweldigd achterblijft met méér chaos dan daarvoor.

Wil je bewegen richting een simpeler leven met minder prikkels en minder chaos? Wil je loskomen van die staat van je constant overweldigd voelen? Verander dan in kleine stappen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

18 kleine tips voor minder prikkels

Hier vind je 18 kleine manieren om je leven te versimpelen zodat je minder prikkels ervaart. Kies er een of twee uit en ga ermee aan de slag. Kom daarna gerust terug voor meer. Succes!

 1. Pak een notitieboek en beantwoord voor jezelf deze vraag: ”Op welke manieren creëer ik zelf meer prikkels en chaos in mijn leven?” Het zal je verbazen hoeveel je zélf doet om je leven complexer te maken.
 2. Gooi nieuws apps van je smartphone. Als je dat niet kunt, zet dan op zijn minst de breaking news notificaties uit.
 3. Introduceer een kalmerende ochtendroutine waarin je op zijn minst 1-2 minuten bewust ontspant en ademhaalt.
 4. Stop twee uur voordat je gaat slapen met je smartphone. Check hem een laatste keer en leg hem aan de lader. Morgen weer een dag.
 5. Stop een halfuur voordat je naar bed gaat met alle schermen, waaronder televisie.
 6. Gebruik dat laatste moment van je dag voor wat yoga, bewuste ontspanning of wat zelfzorg.
 7. Doe altijd je best om minder te plannen dan je weet dat je aankunt. Op die manier ontstaat er speelruimte.
 8. Doseer je nieuwsconsumptie. Je hoeft niet altijd van alles op de hoogte te zijn om goed te functioneren. Eén keer per dag of een paar keer per week is voldoende.
 9. Doe iets praktisch en nuttigs met je handen. En doe het zo bewust als je kunt. Zoals schoonmaken, koken, opruimen of een hobby zoals tuinieren of muziek maken.
 10. Gun jezelf elke dag minimaal een uur zonder smartphone. Zet hem op stil en leg hem aan de kant, of ga de deur uit en laat hem thuis.
 11. Ben je lid van het Broednest? Doorloop dan de praktische stappen in de Bundel over smartphone verslaving. Hiermee richt je je smartphone zo in dat hij minder verslavend wordt.
 12. Doseer of schrap social media gebruik. Vraag je af waarom je op social media zit en wat het je brengt.
 13. Maak een lijst van alle projecten die nu spelen in je leven. Onderzoek of je een deel van deze projecten kunt schrappen of uitstellen. Probeer altijd te werken aan maximaal 1-3 projecten om het overzicht te bewaren.
 14. Mediteer elke dag minimaal 3 minuten. Dit helpt je perspectief te bewaren over je leven waardoor je je minder overweldigd en geprikkeld voelt.
 15. Houd je leefomgeving opgeruimd. Zet kleine stappen om je omgeving kalmer en schoner te maken. Rust in je huis betekent vaak rust in je hoofd.
 16. Doseer sociaal contact als je merkt dat het teveel energie kost. Breng meer tijd door met mensen die je energie geven en minder met mensen die je energie kosten. In het Broednest kun je aan de slag met de Bundel liefdevol omgaan met moeilijke mensen.
 17. Doe zoveel mogelijk één ding tegelijk. En neem een kort moment wanneer je wisselt tussen taken om even adem te halen en te ontspannen. Zo voorkom je dat je brein overweldigd raakt.
 18. Integreer kleine, kalme momenten door je dag heen. Deze helpen je ontladen én opladen. Waardoor zelfs een drukke omgeving je veel minder prikkelt. Op die manier kun je meer aan en voel je je minder overweldigd.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test