Artikel opslaan

“Simplicity is the glory of expression.”
Walt Whitman

Overbodigheidsloosheid is wat je zoekt

Een leven zonder overbodigheid, zonder ballast, zonder ellende die je aan de grond houdt. Dat is wat je wilt – toch? Het is in ieder geval waar ik ook altijd aan werk.

Een lichter, simpeler en luchtiger leven. Een leven waarin je kunt opstijgen naar grote hoogtes met minder moeite. Waarin je helemaal jezelf kunt zijn zonder constant belemmerd te worden door de ballast uit het verleden.

Dat is wat overbodigheidsloosheid inhoudt. Een goed leven. Een leven dat draait om vrijheid, blijheid en betekenis. Om succes, kalmte en liefde. Om voluit leven zonder belemmeringen.

Leven met zaken die je blij maken – en zonder de rest.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Goed plan – maar hoe doe ik dat?

Door te schrappen. Door de overbodige zaken uit je leven te gooien. Door te bepalen welke dingen je vooruit helpen richting vrijheid, blijheid en betekenis, en de rest overboord te kieperen.

Simpel eigenlijk.

Maar het voelt niet altijd zo simpel. Waarom niet?

Om te beginnen hebben we allemaal gewoon ontzettend veel dingen in ons leven. Veel spullen, kleding, verplichtingen, verantwoordelijkheden, slechte gewoontes, sociale netwerken, emails, relaties, plannen en stapels vage tijdschriften die we eindeloos bewaren.

Een harde schijf vol met bestanden. Een doos vol met tierelantijntjes. Dingen die je hebt opgepikt tijdens vakanties, tijdens middagjes winkelen, tijdens een rondje door de kringloopwinkel.

Overbodigheden. Dingen die ons niet vooruit helpen, maar die wel in ons leven zijn. Stapels oude CD’s. Een boekenkast met boeken die je nooit gaat lezen. Een kledingkast vol met kleding, waarvan je slechts een derde daadwerkelijk draagt.

En het schrappen van die dingen kost gewoon tijd en moeite. Het gaat niet vanzelf. Ballast verzamelen gaat vrijwel vanzelf – ballast overboord gooien is een bewuste bezigheid.

Maar goed, het is wat het is. Schrappen is een investering in een betere toekomst – dus schrappen is wat je wilt doen.

En waarom ook alweer?

Omdat je leven niet eindeloos is – daarom. En je krijgt slechts een beperkte hoeveelheid tijd en energie om alles te ervaren wat je wilt ervaren in dit leven.

En elk stukje overbodigheid vreet aan dit beperkte budget. Het vreet een beetje tijd, een beetje energie, een beetje geld. En door al die overbodigheden te schrappen maak je die zaken weer vrij.

Vrij om ze te gebruiken op nieuwe manieren.

De tijd die je bespaart aan shoppen, overbodige emails beantwoorden, troosteloze programma’s kijken, overbodige spullen opruimen en die stapel tijdschriften sorteren kun je besteden aan dingen die je vooruit helpen.

Door te schrappen bespaar je tijd. En die tijd stapelt snel op.

Voor iedere 10 minuten die je per dag kunt besparen, maak je de komende 5 jaar ruim 38 volledige werkdagen vrij.

Stel je voor dat je je dagelijkse soap of Instagram gewoonte van 30 minuten inruilt voor een bezigheid die je vooruit helpt. Zoals sporten, lezen en je dromen waarmaken. Dan heb je hier de komende vijf jaar 114 werkdagen voor vrijgemaakt.

Dat – en ik kan het mis hebben – is best een hoop tijd.

Al zou je maar een fractie van die tijd inzetten om je leven beter te maken – dan zal het al een enorme impact hebben op je leven.

Logisch. Een leven met minder overbodigheid is een beter leven.

Maar wordt het dan niet ongezellig?

Hangt er vanaf. Ik zie gezelligheid als een essentieel onderdeel van mijn leven. Dus ik zorg dat er altijd meer dan voldoende gezelligheid aanwezig is. In de vorm van gezelschap en door de manier waarop ik mijn huis inricht.

Overbodigheid is alles wat je niet vooruit helpt richting vrijheid, blijheid en betekenis. En ik word niet blij van kale ruimtes. En relaties geven blijdschap en betekenis aan mijn leven. Dus daar maak ik ruimte voor.

Maar mijn huis is wel wat kaler dan gemiddeld. Maar niet zo kaal als het zou kunnen zijn. Ik heb bijvoorbeeld een paar kasten staan die helemaal of bijna helemaal leeg zijn. Die kasten staan er voor de gezelligheid. Maar ik zet er vervolgens geen overbodige spullen in.

En ik heb veel planten. Want planten zijn nooit overbodig als je het mij vraagt.

En waarom zo’n lang woord?

Waarom overbodigheidsloosheid? Nou, dat zal ik je vertellen. Omdat ik zoveel overbodigheid heb geschrapt heb ik tegenwoordig een heleboel tijd over. En die tijd kan ik besteden aan waardevolle dingen – zoals het bedenken van overbodige woorden.

Moet je eens voorstellen wat we samen allemaal voor elkaar kunnen krijgen als we de ballast uit ons leven schrappen! We kunnen een volledig nieuw woordenboek samenstellen!

Dat – of we worden allemaal gezonder, kalmer, liefdevoller, succesvoller, vrijer, blijer en meer voldaan.

Hoe dan ook – er zal niet veel onwenselijks uit voortkomen. Voornamelijk fijne dingen – dat is wat overbodigheidsloosheid veroorzaakt. Een goed leven – dat is wat het mogelijk maakt.

Daar heb je zeker weer een cursus over?

Klopt. Een hele leuke cursus zelfs. De cursus heet Minder meuk, meer leuk, en het is een praktisch stappenplan waarmee je elk gebied van je leven kunt versimpelen.

We kijken niet alleen naar je spullen, maar ook naar de rest van je leven. Want een simpeler leven gaat ook over het vrijmaken van tijd en energie.

Ben je benieuwd of deze online cursus iets voor jou is?

Lees meer en ontdek wat anderen erover zeggen…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test