Artikel opslaan

“As beautiful as simplicity is,
it can become a tradition that stands
in the way of exploration.”

Laura Nyro

Meer flessen en een beter leven

Oké, dus ik ben net vader geworden. En iedereen weet: baby’s komen met een hoop bende. Daar wilde ik eerst niet aan. Want mijn idee was dat de meeste babyspullen overbodig zijn en dat wij best wel met wat minder spullen toekunnen.

“Want wij zijn minimalisten, en wij weten wel hoe het werkt.”

Maar naarmate de weken verstreken begon ik steeds beter te begrijpen waar al die spullen voor dienen: om het leven van de ouders makkelijker te maken. En nu we zelf een kleine hebben zien we ineens het belang daarvan in. Want blije pappa’s betekent een blije baby.

Omdat we zo plotseling ouders werden hadden we weinig tijd om ons helemaal in te lezen. Daarom gingen we – vrij naïef – op pad naar Florida met één fles. Want ja – een fles kan gewassen worden. Waarom zou je er meer dan één kopen?

Tja – dat werd natuurlijk al snel duidelijk. Iedere 2-3 uur vroeg Jake om voeding, wat dus betekende dat we iedere paar uur een fles stonden af te wassen of uit te koken. En ineens zagen we het licht: met méér flessen wordt het leven daadwerkelijk beter. Veel beter.

Dus? Dus we sloegen direct een berg flessen in. We kunnen alles in één keer klaarzetten en één keer per dag gaat alles de vaatwasser in. Logisch natuurlijk – maar het is een goed voorbeeld van omgekeerd minimalisme. Hoe het leven soms beter wordt met meer bende.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Het is maar net waarvoor je optimaliseert

Ik heb minimalisme altijd gebruikt als uitgangspunt of gereedschap om mijn leven beter te maken. Niet als doel op zichzelf. Super tof als je kunt leven in een appartement met een kleinere inboedel dan de gemiddelde hamsterkooi. Maar als je daarvoor de hele dag bezig bent met het schoonlikken van je enige vork – dan is het leven wat mij betreft niet zo geweldig.

De zoektocht is wat mij betreft altijd naar die sweet spotde middenweg waarop je de maximale hoeveelheid levenskwaliteit perst uit de kleinste hoeveelheid spullen.

Ik optimaliseer op levenskwaliteit. En als mijn leven eenvoudiger aanvoelt, zie ik dat als een toename in levenskwaliteit. Eén keer per dag flessen schoonmaken is beter dan drie keer per dag boenen. Tijd is kostbaar, zeker als kersverse ouder. Dus hoe efficiënter ik kan werken, des te blijer ik ben. Als dat betekent dat ik een plank in de keuken moet aanwenden voor babyflesadministratie – dan is dat maar zo.

Hoe meer bende soms zorgt voor minder ellende

Een strategische toename in het aantal spullen in je leven kan zorgen voor meer comfort, meer veerkracht en een leven van hogere kwaliteit. Het sleutelwoord hier is strategisch. Wat inhoudt dat je goed nadenkt over de spullen waarin je investeert, en echt afweegt of deze spullen helpen je leven beter te maken of alleen voller.

  • Spullen die tijd besparen zijn doorgaans een goede investering. Maar vergeet niet dat alle tijdbesparende spullen op zichzelf ook om een (tijds)investering vragen. Dus het is belangrijk om het goed af te wegen. Een vaatwasser ruimt zichzelf niet uit en een kraan met kokend water jaagt je energierekening omhoog.
  • Om efficiënt te werken heb je soms meer spullen nodig. Denk aan lakens, kledingstukken, servies, glazen, pannen, messen en ja – babyflessen. Ik stond bijvoorbeeld te popelen om extra groentemessen in te slaan nadat ik voor de dertigste keer ons enige goede mes uit de vuile vaatwasser moest vissen en afwassen.
  • Het inslaan van voorraad kan je leven veel beter maken. Niet alleen kun je zo veel geld besparen (1+1 gratis aanbiedingen tikken behoorlijk aan!) – je hoeft ook minder vaak te sjouwen en je reguliere boodschappen worden eenvoudiger als je niet steeds hoeft te sjouwen met zware of grote pakken wasmiddel, kaarsen of toiletpapier en niet constant basale zaken op je boodschappenlijst hoeft te zetten.
  • Verlagen van risico’s is ook levenskwaliteit. Sommige spullen helpen bij het veiliger maken van je leven door risico’s te verkleinen waardoor je zorgeloos kunt leven. Zo ben ik op zoek naar een nachtlampje voor de gang, omdat ik al zie gebeuren dat ik een keer ergens tegen stoot als ik ‘s nachts met een duffe kop op expeditie ben om Jake te verschonen. Op deze manier kan investeren in een goede verbanddoos, een blusdeken of een rookmelder je helpen beter te slapen.
  • Sommige activiteiten vereisen een hoop spullen. Je gebruikt ze misschien niet wekelijks, maar wel vaak genoeg om ze zelf in huis te hebben. Wij hebben bijvoorbeeld een aantal extra klapstoelen voor als er visite komt. Ik wil niet steeds stoelen moeten huren voor ieder feestje of onze bezoekers op leeftijd op de grond laten zitten. Lenen en huren is leuk, maar niet altijd efficiënt omdat het extra tijd en geld kost. Het is slim om te bekijken hoe je 80% van de situaties kunt ondervangen, zodat je eventueel meer kunt lenen of huren voor unieke situaties die minder vaak voorkomen. We krijgen vaak genoeg visite om deze spullen te rechtvaardigen, maar als we een keer met kerst twintig man aan tafel moeten zetten dan zullen we spullen huren.
  • Spullen die je weinig gebruikt zijn niet altijd compleet overbodig. En soms is het efficiënter om ze te bewaren. Sinds we een luxe all-round keukenmachine hebben gebruiken we de blender bijna niet meer. Ik zou hem kunnen verkopen, maar dat levert weinig op. En soms komt hij toch van pas, als ik grotere smoothies wil maken. En ik weet nu al dat ik in de toekomst vast weer een smoothie-fase krijg. Om te voorkomen dat ik dan opnieuw een dure blender ga aanschaffen, bewaar ik liever deze blender nog een tijdje. Zelfde geldt voor kampeerspullen. Misschien kampeer je niet ieder jaar, maar het feit dat je ieder moment kunt inpakken verbetert mogelijk je levenskwaliteit.
  • Spullen uitlenen heeft ook waarde. Als je buren een goede boormachine hebben, en bereid zijn deze uit te lenen, hoef je er zelf geen te hebben. Best fijn, en dit werkt natuurlijk twee kanten op. Jouw strategische verzameling spullen kan ook erg handig zijn voor de mensen in je omgeving. En het feit dat je anderen kunt helpen en ondersteunen heeft ook waarde. Ik word blij als ik iemand kan helpen met mijn zooi, net zoals ik blij ben als ik iets kan lenen van een ander.

Het is allemaal gereedschap

Spullen inslaan, spullen wegdoen – het is allemaal onderdeel van één simpel proces: je levenskwaliteit verhogen. In de basis denk ik dat het goed is om te bewegen richting eenvoud. Want hoe minder complex onze levens zijn, des te gelukkiger we ons doorgaans voelen. Maar dat wil niet zeggen dat het dogmatisch hoeft te worden.

Het doel is een goed leven. Spullen vormen daarin een gereedschap. En in verschillende fases in je leven heb je verschillende behoeften. Wat overbodig is op het ene moment voelt essentieel op het andere moment. Want soms is meer meuk gewoon extra leuk. Omgekeerd minimalisme is best interessant.

Wil je leren hoe je je leven versimpelt en optimaliseert op levenskwaliteit op alle fronten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus Minder meuk, meer leuk. Hierin neem ik je stap voor stap mee naar ene leven met meer vrije tijd, rust en aandacht.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test