Grote projecten werken demotiverend

Wie wil er nu graag werken aan een groot, complex en moeilijk ogend project? Als je last hebt van uitstelgedrag doe je er goed aan om al je grote projecten te veranderen in kleine projecten. Want hoe makkelijker de te verrichten taak is, des te sneller je hem zult uitvoeren.

Hak je projecten in steeds kleinere stukjes

Merk je dat je begint uit te stellen op een bepaald project? Bekijk dan wat de volgende taak is die je op je bord hebt liggen. Heb je jezelf opgedragen om een hoofdstuk te schrijven voor je scriptie? Of moet je het hele huis schoonmaken van jezelf? Dan heb je hier de oorzaak van je gebrek aan motivatie te pakken.

Je hersenen willen niets te maken hebben met grote en ingewikkelde projecten. Ze willen na een actie direct resultaat zien. Als je na een uur typen nog niet eens op een kwart van hoofdstuk 1 bent werkt dat niet bepaald motiverend!

Je hersenen willen succes ervaren. Ze houden van een gevoel van afronding. Je hersenen genieten van het afvinken van TODO lijstjes. Zorg er dus voor dat je dit regelmatig kunt doen. Maak de stappen klein!

Zo breek je je taken op

Het opbreken van taken is de ene keer eenvoudiger dan de andere keer. In het geval van een hoofdstuk schrijven kun je de taken pas opbreken als je al een schrijfplan hebt gemaakt. Je kunt dan gewoon de verschillende paragrafen als afzonderlijke taken beschouwen.

Als je van jezelf het huis moet schoonmaken kun je de taak opbreken per kamer. Vervolgens kun je een taak als ‘huiskamer schoonmaken’ verder opbreken naar taken als ‘kasten afnemen’, ‘huiskamer stofzuigen’, ‘huiskamer dweilen’ etc.

Merk je dat er nog steeds weerstand bestaat om deze eenvoudige taken af te ronden? Ga dan nog een stapje verder. Breek ‘kasten afnemen’ bijvoorbeeld verder op naar: ’emmer pakken’, ‘soppie maken’, ‘tv-kast afnemen’, ‘bijzettafel afnemen’ etc.

Laat je hersenen kleine succesjes ervaren!

Als je dit soort eenvoudige taken ziet staan op je lijstje krijg je veel meer zin om ze af te ronden. Hoe erg is het nou om een emmer te pakken en een soppie te maken? Een tv-kast afnemen is bovendien zo gedaan.

En telkens wanneer je zo’n mini-taak afrondt ervaren je hersenen afronding. Je voelt dat je een succesje hebt behaald. Je kunt de taken van je lijstje schrappen waardoor je je goed over jezelf voelt. Je hebt namelijk al heel veel bereikt! En dat terwijl het grote doel (het hele huis opruimen) nog lang niet behaald is.

Merk je dat je vast komt te zitten? Breek dan je taken zover op als nodig is om jezelf weer aan de slag te krijgen. Je zult merken dat je, als je eenmaal aan het werk bent, vanzelf verder werkt en zo stapje voor stapje je doelen bereikt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test