Artikel opslaan

Je krijgt het niet uit je hoofd

De wereld schudt, en je kunt je er niet van losmaken. Verdriet, angst, woede. Je ziet de beelden op het nieuws, je leest de achtergronden in de krant, je hoort de verhalen op straat. Iedereen is ermee bezig, iedereen is aan het verwerken wat er gebeurd is.

Het gebeurde op 11 september 2001, op 26 december 2004 toen Azië werd overvallen door een muur van water, het gebeurde toen het Malaysia Airlines toestel vol met landgenoten uit de lucht werd gehaald, het gebeurde toen corona uitbrak en natuurlijk toen Rusland Oekraïne binnenviel.

Je draagt het met je mee als een bal in je maag. Je voelt de pijn, het verlies, je ervaart werkelijk medeleven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De pijn verwerken

Grote rampen, nare aanslagen, oorlogen, conflicten en natuurrampen komen voor van tijd tot tijd. Het is een aspect van onze moderne, geglobaliseerde samenleving. Dingen gaan meestal goed. Maar als het mis gaat, dan zijn de gevolgen groot. En dankzij het internet voelen we ons meer betrokken dan ooit.

Dat is mooi, want door deze betrokkenheid ervaren we onze menselijkheid. We voelen ons betrokken bij mensen die we niet kennen, dat brengt ons dichter bij elkaar. Het is ook naar, omdat we het gevoel krijgen dat we het verdriet van de wereld met ons meedragen.

Hoe ga je hier goed mee om? Hieronder heb ik mijn tips op een rijtje gezet. Ze werken niet voor iedereen en ze werken niet voor iedere ramp. Maar hopelijk biedt het je steun op momenten dat de wereld je overweldigt met verdriet.

1. Wees dankbaar

Ja, dankbaar. Voel je dankbaar voor het feit dat je zo geraakt wordt door het verdriet en het verlies van andere mensen. Je medeleven is geen probleem dat moet worden opgelost, het is een gave. Empathie is een prachtige eigenschap en je mag dankbaar zijn dat je het zo sterk voelt.

En tegelijkertijd, wees dankbaar voor het feit dat jij en de mensen van wie je houdt gespaard zijn. Dat je nog langer mag genieten van dit leven. Zie de gebeurtenis als een herinnering niets vanzelfsprekend is. En zie het als je verantwoordelijkheid om je leven zo goed mogelijk te gebruiken. Om jezelf te leren kennen als een persoon die zijn best doet om lief te hebben, werkt om anderen te helpen, zijn talenten ontplooit en zijn grootste dromen najaagt.

2. Haal jezelf terug naar het hier en nu

Destijds, met het nieuws van Malaysia Airlines in gedachten, keek ik naar mijn kippen (ik had toen 3 kippen). Ze liepen vrolijk rond in hun ren, eentje was aan het genieten van een stofbad. Ze werden hysterisch toen ik wat sla in hun hok legde. Ze maakten zich niet druk om wat er gaande was in de wereld, ze maakten zich druk om sla.

Dieren zijn altijd mindful. Altijd in het moment. Ze maken zich niet druk over het verleden of over de toekomst. Ze houden zich bezig met wat zich hier afspeelt.

Als de wereld te overweldigend wordt kijk ik graag naar dieren. Ze herinneren me eraan dat het leven doorgaat. En dat wat er elders in de wereld gebeurt niet echt relevant is voor het hier en nu.

Mindfulness is een gezonde en aangename afwisseling op onze verbonden samenleving. Het helpt je tot rust te komen, je hoofd leeg te maken en je leven even volledig te ervaren. Ongeacht wat er zich buiten je omgeving afspeelt. Neem de tijd om in het hier en nu te zijn, om iets te doen met volle aandacht.

3. Overweldig jezelf niet

Zodra er iets ergs gebeurt kun je er bijna 24 uur per dag mee bezig zijn. Ik weet nog hoe ik na 11 september 2001 letterlijk verslaafd raakte aan het nieuws. CNN, RTLZ, internet, kranten, het ging maar door. Daar kunnen we tegenwoordig allerlei social media kanalen aan toevoegen. Er is een eindeloze stroom van feiten, verhalen, geruchten en meningen te vinden.

Je leven gaat door, de ramp is gebeurd. Die dingen veranderen niet. Ook niet als je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Je bent niet respectloos als je stopt met het volgen van alle ontwikkelingen. Blijven hangen in het verdriet, het verlies, de angst en de woede helpt je niet om zelf liefdevol te leven.

Je grootste verantwoordelijkheid is niet het volgen van alle ontwikkelingen. Je grootste verantwoordelijkheid is ervoor zorgen dat je liefde deelt met de mensen om je heen. Nogmaals, wees dankbaar dat je er bent, dat je voelt wat je voelt, dat je in staat bent om je leven en de wereld mooier te maken. Niemand heeft er iets aan als jij je een week neerslachtig voelt om wat er gebeurd is. Heel veel mensen hebben er iets aan als je liefdevol en vrolijk bent.

Het is niet oppervlakkig of respectloos om positief te zijn nadat er iets ergs is gebeurd. Het getuigt van wijsheid. Je kunt niet veranderen aan wat er gebeurd is, je kunt wel iets veranderen aan wat er gaat gebeuren. En door positief en liefdevol te zijn maak je de toekomst waarschijnlijk mooier.

4. Durf te relativeren

Rampen raken ons harder dan structurele problemen. We voelen ons gegrepen door de willekeurigheid, door het feit dat het zo plotseling gebeurt, doordat het vaak zo dichtbij komt en zo herkenbaar is. Een ramp is nieuwswaardig, en wordt breed uitgemeten in de media. Zodra er iets gebeurt lijkt het alsof deze ramp de belangrijkste gebeurtenis op aarde is.

Maar dat is het niet. Dat is het nooit. De kans is groot dat er alleen al tijdens het 8 uur journaal meer mensen overlijden aan honger dan het aantal slachtoffers dat de ramp heeft veroorzaakt.

Is een leven dat genomen wordt door een grote ramp belangrijker dan een leven dat genomen wordt door onnodige honger? Is een kind uit de EU belangrijker dan een kind uit Congo? Volgens onze grondwet niet. En volgens mij ook niet.

Hoe erg een ramp ook is, we hebben meestal belangrijkere zaken om ons druk over te maken. De wereld is groot, en er gaan veel dingen mis. Deze ramp is daar slechts een klein onderdeel van. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar dit besef zet alles iets meer in perspectief.

5. Beweeg richting liefde

Kijk vooruit, voel je dankbaar voor de fijne dingen in het leven, voel je dankbaar voor de lessen die vervelende gebeurtenissen je leren. Besef dat alles is zoals het is, en dat je enkel nog invloed hebt op de toekomst. En dat de toekomst beter kan worden als je er op een positieve manier mee aan de slag gaat.

Vervelende dingen gebeuren. Maar zodra jij er nog bent, kun je je best doen om je leven en de levens van de mensen om je heen mooier te maken. Dat maakt je leven waardevol, dat geeft je voldoening en geluk.

Grote rampen moeten verwerkt worden. Door jou, door mij en door de rest van de samenleving. Dat is soms niet makkelijk en dat hoeft ook niet. Je staat er niet alleen voor, en ik hoop dat deze tips je steun en hoop geven in moeilijke tijden.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test