Artikel opslaan

“Let food be thy medicine and medicine be thy food”
Hippocrates

Ja dag, dan kan ik niets meer eten!

“Tegenwoordig krijg je overal kanker van, je kunt eigenlijk niets meer eten.” Dat zijn uitspraken die ik regelmatig naar mijn hoofd krijg wanneer ik mensen vertel over gezonde voeding.

We verliezen allemaal mensen aan kanker, het hoort momenteel tot de belangrijkste doodsoorzaken in onze samenleving. Soms is het overduidelijk waarom iemand kanker krijgt (in het geval van kettingrokers of bij een erfelijke variant van de ziekte). Soms is er echter geen duidelijke verklaring te geven.

Mensen die gezond leven krijgen kanker. Dat klopt. Mensen die leven op sigaretten en fast-food worden honderd. Dat komt voor. Dat alles neemt echter niet weg dat de kans op kanker toeneemt bij de ene levensstijl, en afneemt bij een andere levensstijl.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Laat je niet gek maken door de media

Laatst stuurde mijn moeder me een artikel door over anti-oxidanten. Mijn moeder is, ondanks mijn goedbedoelde adviezen, lichtelijk verward door alle tegenstrijdige berichten die ze leest.

Het artikel dat ze doorstuurde ging over een wetenschapper die van mening is dat het nemen van extra anti-oxidanten gedurende chemotherapie mogelijk de genezing tegenwerkt. Waarom? Omdat anti-oxidanten schadelijke stoffen in ons lichaam bestrijden. Wanneer kanker wordt behandeld krijgt het lichaam express schadelijke chemicaliën toegediend om de kankercellen te doden, en een deel hiervan wordt onschadelijk gemaakt door anti-oxidanten. Hierdoor vermindert mogelijk de werking van de kuur, dit is niet definitief bevestigd.

Dus? Dus trekken veel mensen de conclusie dat broccoli vanaf nu kankerverwekkend is. Want naast het artikel stond een grote afbeelding van een broccoli. En dus trekken sommige mensen de conclusie dat het niet meer uitmaakt wat je eet, omdat je tóch overal kanker van krijgt.

En dat is dus een probleem. Al deze verwarring zal er voornamelijk voor zorgen dat preventieve maatregelen worden genegeerd. Broccoli is een preventieve maatregel. Misschien dat blijkt dat het beter is om het niet te eten tijdens een chemokuur. Dat maakt broccoli niet kankerverwekkend, het zou juist de noodzaak van broccoli (en andere planten) moeten benadrukken. Het bevat sterke anti-oxidanten die je lichaam helpen schadelijke stoffen onschadelijk te maken.

Gezondheid is simpel, niet ingewikkeld

Dus hoe zit het? Krijg je nu overal kanker van of niet?

Nee. Je krijgt niet overal kanker van. Ja, sommige voeding verhoogt je risico op kanker een beetje. Bij sommige voeding zou je bijna een kanker-garantie-certificaat verwachten. Sommige voeding bevat kankerverwekkende stoffen, en tevens de stoffen om de slechte stoffen te neutraliseren (bijvoorbeeld een broccoli met resten pesticide).

Een bespoten broccoli is veel minder kankerverwekkend dan een kapsalon. Het is niet zwart-wit, het is een heleboel tinten grijs, misschien wel méér dan vijftig. Als een artikel praat over hoe slecht pesticiden voor je lichaam zijn, praten ze niet over hoe slecht een kapsalon voor je lichaam is. Dus je kunt denken: “Oh, bespoten groente gaat me kanker bezorgen, dus dat maakt niet meer uit, dan bestel ik wel een kapsalon.”

Mijn conclusie uit alles wat ik heb geleerd de afgelopen jaren: Beweeg je richting de natuur. Hoe minder bewerkt je voeding is, des te beter het voor je lichaam is. Ja, je moet op je hoede zijn. We hebben de wereld de afgelopen eeuwen dusdanig veranderd dat het soms genuanceerder ligt. Zo bestaan er nu genetisch gemanipuleerde gewassen. We weten nog niet precies wat ze doen, ze lijken natuurlijk maar zijn toch echt bewerkt. Dat geldt ook voor wilde vis uit onze vervuilde oceanen (kunnen vol zitten met kwik, niet zo natuurlijk).

Toch is dat geen reden om je handen in de lucht te gooien en gewoon te roepen: “Je krijgt overal kanker van”. Het is een reden om je te verdiepen, om dichter bij de waarheid te komen. Dat is niet alleen belangrijk voor je eigen gezondheid. Het is ook je plicht aan je kinderen, je kleinkinderen en alles wat daarna komt.

Een wereld zonder kanker is niet alleen de verantwoordelijkheid van de medische wetenschap. Het is ook jouw verantwoordelijkheid, mijn verantwoordelijkheid. Om meer gevallen van kanker te voorkomen zullen we namelijk onze volledige voedselketen op zijn kop moeten zetten. En dat werd hoog tijd. Dus zet vanavond broccoli op het menu. Broccoli met kurkuma. Een geweldige anti-kanker combinatie die de kans op kanker écht doet afnemen.

Begin goed, lees dit boek

Als dit onderwerp je aan het hart gaat, lees dan alsjeblieft het onderstaande boek. Het zal je een hele nieuwe kijk op de materie geven. Het boek baseert zich op tientallen wetenschappelijke studies die aantonen dat voeding een enorme rol kan spelen in het voorkomen én genezen van kanker. Het is het levenswerk van David Servan-Schreiber (bekend van de bestseller Uw brein als medicijn) begon te schrijven nadat bij hem kanker werd geconstateerd. Hij heeft de ziekte niet kunnen verslaan, maar zijn werk kan veel verdriet voorkomen.

Breng deze kennis in je omgeving, stuur het op naar dierbaren bij wie kanker is geconstateerd. Het is tijd om te stoppen met de onzin. We kunnen onze levens en de levens van onze dierbaren niet laten bepalen door iedere voedingshype die langs waait. Er zijn antwoorden te vinden. De antwoorden komen neer op ‘saai’ advies, advies zonder hype. Verdiep je in voeding, lees dit boek, geniet van je broccoli en verspreid het bewustzijn.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test