Hoeveel gourmetstellen heeft een mens nodig?
Minder dan ik er had in ieder geval. Voordat ik begon met minimaliseren een paar jaar geleden, bewaarde ik van alles. Ik kocht ook van alles.
- Ik kocht kleding die ik ‘oké’ vond, maar niet echt geweldig. En eindigde daarom met een kast vol kleding die ik nooit droeg. Met van die ‘wollen’ truien die na één keer dragen op mijn knieën hingen, en bij nadere inspectie niets met wol te maken hadden.
- Ik kwam nooit met lege handen bij IKEA vandaan. Waardoor de zolder vol stond met decoratie-meuk. Nu kom ik er nooit met lege maag vandaan – want de gratis koffie kan ik moeilijk afslaan.
- Ik had meerdere computers, waardoor ik soms avonden kwijt was aan systeembeheer. Hoe meer apparatuur, hoe meer problemen.
- Ik had een televisie met allerlei randapparatuur, zoals een Apple TV, een recorder en een home-cinema set met vijf speakers. Hoe ik het ook organiseerde – dit eindigde altijd in een rommelige, stoffige kabel-kluwe. Die hele zooi is vervangen door één draadloze speaker – heerlijk.
- Ik had luiheids-zones in de schuur en op zolder. Dingen waarvan ik niet wist wat ik ermee moest verdwenen in één van deze zones. Zoals dozen die ik had gevuld met meuk toen ik het huis uit ging.
- Ik had zoveel zooi dat de zolder en de schuur vrijwel nooit opgeruimd waren. En als we een middag investeerden in opruimen, dan was het binnen een week of twee alweer een rommel. Als in: je kon er niet meer lopen zonder er een expeditie van te maken.
- We hadden meerdere gourmetstellen, terwijl we letterlijk nooit gourmetten. En bovendien prima een gourmetstel kunnen lenen van zo’n beetje iedereen in dit land die ook nooit gourmet.
Terugdenkend aan mijn oude rommelige leven krijg ik een ongemakkelijk gevoel. Bedrukkend en chaotisch.
Na het minimaliseren voelt alles lichter en leuker. En ik zou voor geen goud terug willen naar de expeditie-schuur – waar je soms uren aan het zoeken was naar een simpel stuk gereedschap. Waarna ik hem niet vond en het gewoon nog een keer kocht.
Ik heb inmiddels drie golven van minimaliseren achter de rug, en ik merk dat de vierde golf eraan zit te komen. Het kriebelt weer, en het valt me op dat ik steeds interessantere vragen stel.
Zal ik mijn auto wegdoen?
Laat ik voorop stellen dat ik persoonlijk liever geen auto bezit. Een auto kost veel geld, vergt veel onderhoud, stoot rommel en CO2 uit en staat meestal stil op een parkeerplaats – pure verspilling. Maar toch, we hebben een auto.
Waarom? Omdat we veel vrienden en familieleden hebben wonen op ‘onpraktische’ plaatsen wanneer we met het OV of de fiets zouden moeten. En omdat we minstens één keer per jaar naar Frankrijk afreisden voor Billy’s werk.
De situatie is echter veranderd:
- Billy heeft in 2015 zijn bedrijf verkocht, waardoor we de auto niet meer nodig hebben voor de jaarlijkse Frankrijk trip.
- We fietsen tegenwoordig steeds langere afstanden. Ik fiets regelmatig van Delft naar een flexwerkplek in Rotterdam, en weer terug. Hierdoor zijn we gaan beseffen dat ook interstedelijke afstanden prima aan te fietsen zijn.
- We gaan dit jaar weer wat langere reizen maken, waardoor de auto een paar maanden stil komt te staan.
En we hebben gewoon zin in een experiment. Om eens uit te zoeken of we zonder auto kunnen leven, en of dit leven beter of minder goed is dan ons huidige leven.
We hebben de stap nog niet genomen, maar het is grappig dat we er zo serieus over nadenken. Vooral omdat ik in het begin dacht dat ik de auto nooit weg zou doen.
Je stelt nieuwe vragen
Op het moment dat je al je overbodige spullen uit je leven hebt gegooid, begin je veel kritischer te kijken naar de spullen die je nog wel hebt.
Je gaat je ineens allerlei dingen afvragen:
- Als ik kan leven met één tas, waarom heb ik dan vier paar schoenen nodig?
- Als ik kan leven met één computer, waarom bewaar ik dan drie toetsenborden?
- Aangezien ik leef zonder televisie, waarom bewaar ik dan mijn Nintendo Wii?
- Als ik nooit meer folders en bonnetjes bewaar van mijn vakanties – waarom zou ik dan de bonnetjes en folders van mijn vakanties in de jaren ’90 wel bewaren?
- Waarom heb ik geen overbodige boeken in mijn boekenkast, maar wel talloze overbodige kruidenpotjes in mijn kruidenkast?
- Waarom ruim ik mijn computerspullen zo netjes op, maar laat ik op mijn harde schijf zoveel overbodige rotzooi staan?
- Als ik niets anders dan deze bureaulamp op dit bureau laat staan, waarom moet dat dan deze lelijke bureaulamp zijn?
- Waarom betaal ik voor online opslag zodat ik digitale foto’s kan backuppen waarvan ik 20% niet eens wil bewaren?
- Als ik maar één jas heb, waarom zou ik dan niet een jas dragen die me écht goed staat in plaats van deze jas die ik alleen heb gekocht omdat hij al vier keer was afgeprijsd en toevallig in mijn maat was?
En voor je het weet kun je weer een hele rits spullen op Marktplaats zetten, doneren, recyclen of afvoeren.
Je bent nooit klaar
Minimaliseren gebeurt in golven. En als je het zo bekijkt ben je dus ook nooit klaar. Het zorgvuldig trimmen en bijknippen van je bezittingen is een continu proces. Zoals je ook nooit klaar bent met tuinieren.
Overbodige spullen belanden in je leven – hoe goed je ook je best doet om ze buiten de deur te houden. Niet alleen omdat je nieuwe spullen verzamelt, maar ook omdat je standaarden steeds hoger komen te liggen.
Wanneer je opruimt komen al je spullen door je handen. En een paar maanden later besef je dat je een groot deel van de spullen die je toen als essentieel beschouwde nog steeds niet gebruikt hebt. Een mooi moment om ze de deur uit te doen.
Je wordt simpelweg steeds beter in minimalist zijn. En dat is ontzettend leuk.
Dus ik geef maar weer toe aan mijn kriebels. Tijd om nog eens goed te kijken naar mijn boekenkast – want ik heb het afgelopen half jaar (naast de boeken op mijn eReader) slechts een handjevol boeken aangeraakt.
Minimaliseer je spullen & versimpel je leven
Ben je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.
Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!
Reacties
Hoi Jelle,
Zoals zo ontzettend vaak begin ik mijn werkdag met het lezen van een van jouw berichten. Want dat tovert een glimlach op mijn gezicht. Dankjewel daarvoor! Keep up with the good job!
Groeten, Wendy
Als ik dit leest, gaat het bij mij ook weer kriebelen. Het is echt een verslaving, maar soms weet je even niet hoe nu verder. Dit helpt me weer op weg, heerlijk!
Auto weg doen ..kan soms heel lastig zijn ..spoedje ziekenhuis ..die kast ophalen…we kunnen niet op visite komen trein komt niet in de buurt van je huis ..het strand kwamen we niet. Zwemmen alleen overdekt ..terug van vacantie iemand vragen ons op te halen
Je snijd je af van de buitenwereld ..Jelle soms is het een luxe ..maar wij hebben het ook gedaan totdat wij kinderen kregen.
Ja! Ik zit nu in mijn derde minimaliseer golf. 2 jaar geleden begon ik met 200 boeken, nu heb ik er nog 20.
Ik begon met 200 kledingstukken, nu iets van 35.
Fijn om elke keer minder aan m’n spullen gehecht te zijn en met minder te kunnen leven. Bedankt voor je post!
“Als ik kan leven met één computer, waarom bewaar ik dan drie toetsenborden?”
Ik heb hier letterlijk drie ongebruikte toetsenborden in een la liggen. Dan heb ik ook nog het losse toetsenbord wat ik wél gebruik, en het toetsenbord wat in mijn laptop zit..
Misschien moet ik er toch eens een paar op marktplaats gaan zetten. :)
Hi Jelle,
Ellendig maar waar; het is me meer dan 1 keer gebeurd dat ik iets opnieuw moest kopen omdat het onvindbaar was!
Ben op de goede weg, nl. het vakantie ‘syndroom’ vasthouden en uitbreiden naar het dagelijks leven. Elke keer is het weer raak, altijd hetzelfde aan op elke vakantiefoto. Les voor mij en wellicht voor wie dit leest: Heel weinig nodig hebben levert heel veel vrijheid op!
Fijne maandag! Corinne
ik denk dat ik in mijn 2e minimaliseergolf zit. Kleine golfjes … maar ik merk dat er in mijn hoofd toch een klik is gemaakt.
Regelmatig doe ik eens een toer door het huis en steeds zie ik dingen die ik niet meer gebruik, maar die me precies ook nooit eerder opvielen. Ik blijk soms blind voor de zaken die ik niet gebruik.
wij gaan een auto wegdoen, we gaan van 2 auto’s naar 1 auto gaan. Daar ben ik ook héél content mee, zeker omdat mijn wagen ook energie van me vreet, zeker omdat hij altijd wel één of ander (duur) defect heeft en ik daar zeer zenuwachtig van word. Trouwens, ik rijd zelfs helemaal niet graag met de auto
Verhuizen en werkloos raken zijn bij mij triggers geweest en om het succesvol te maken overleg ik vaak niet meer met mn gezin 😊. Gereedschap? Tja daar moest ik mn ongelijk toegeven, want we hadden er ineens veel van nodig, maar we konden dan ook alles terugvinden omdat ik een paar jr geleden veel tijd gestoken heb in het registeren van de inhoud vd dozen op zolder. Via 1 leverancier van frietjes (van werk) hebben we daar mooie handzame doosjes voor gespaard. Toch pak ik nu vaak ff een doosje en sorteer weg, oude schoolboeken? Who needs that haha. Ik ben veel minder materialistisch geworden (door een flinke schuld/zakelijke pech) omdat t gewoon niet meer kan, maar ik ben er van gaan houden!
Ha Jelle,
Leuk artikel. Mijn vrouw en ik zijn net verhuisd van 140 m2 naar 68 m2. Dat is inkrimpen, nog niets eens minimaliseren. Een eerste golf is makkelijk en lekker. En golf twee komt er al achter aan: de berging is te vol…..
met aandachtige groet
Auto wegdoen dwingt je te kijken naar alle alternatieven die op dit moment ruimschoots aanwezig zijn: connect car, greenwheels, auto-delen, autodate, ov en ov-fiets, fiets mee in de trein, zaken goed plannen etc. En ervan uitgaande dat jullie een vrienden-/familiekring hebben waar je op kunt bouwen, zou je met hen afspraken kunnen maken, samen een auto kunnen aanschaffen of hun auto kunnen lenen wanneer dat echt nodig.
Er kan veel bezorgd worden (bouwmaterialen, online-bestellingen, boodschappen…), je kan altijd nog een taxi nemen, in medische noodgevallen is er 112 etc.
Goede fietstassen, karretje achter je fiets, de bakfiets van je buurvrouw/man als de kinderen op school zitten…..
Probeer het gewoon! Dan kun je later altijd nog besluiten of het je bevalt of niet. Succes !
Hoi Jelle,
Misschien een idee voor een tussenstap voor het wegdoen van je auto: je kan hem ook delen met anderen. Er is een app voor (snappcar).
Groetjes,
Monique
Hè bah….je raakt me lelijk….😂 ik krijg een soort van ongemakkelijke kriebels bij dit artikel…oftewel…je hebt gelijk….en ik voel dat ik er wat mee wil doen!!!!
Wordt vervolgd!!! Dat is toch de bedoeling haha!!
Enne …ik drink ook altijd die gratis koffie….maar vind ze zoooo niet lekker😂
Tijdje geleden dat ik je artikeltjes las, Jelle!
En dat terwijl mijn hotmail er vol mee staat, hahaha!
Sinds 3 jaar bezig met dezelfde golven, en god, wat heeft een mens toch veel zooi!!!
Als iemand in mijn huiskamer staat zeggen ze weleens, ”goh.., ben je hier net komen wonen of ga je verhuizen?”
Gewoon omdat het pure eenvoud is en lekker minimalistisch.
Geeft een hoop rust in mijn hoofd, en vooral zeeën van ruimte!
Van hetgeen ik nog wel heb, heeft elk artikel een soort van ”ziel” en eigen verhaal, maar ook deze zullen in de toekomst wellicht een ander blij maken als het zo ver is.
Heb sinds een jaar geen auto meer en rijd nu 3 dagen in de week op een lichte motorscooter naar mijn werk, en ja…, mits ik als een half bevroren verzopen kat aankom op mijn werk, denk ik weleens, had ik nog maar een blik op 4 wielen.
Maar als het straks weer warmer word, zal ik weer veel dankbaarder zijn hoor, en dat voor nog geen 4,- verzekering per maand en 9,- wegenbelasting.
De tv had ik 3 jaar geleden al weggegeven en stereo heb ik nooit gehad.
In de keukenkastjes van alles 2, behalve van de gebaksbordjes en vorkjes dan, hahaha!
En op een waterkoker en een groentesapcentrifuge na, geen overbodige elektrische keukenmachines, koop mijn kleding tweedehands, behalve schoenen, heb geen enkel abonnement, ga nooit uit eten, geen bioscoop, geen uitstapjes, hmmmm, best saai leven hè?
Maar heb gelukkig wel heel erg leuk en dankbaar werk en kom hierbij mensen tegen uit alle werelddelen die werkelijk helemaal niets hebben of het is weggevaagd door een natuurramp.
Dat zet je toch aan het denken.
Ik geniet weer van je artikeltjes Jelle!
re: golven: zie ook kaizen (continuous incremental improvement)
Ha Jelle, leuk dat je ook op het punt staat om je auto de deur uit te doen. Als je in de stad woont zijn er talloze alternatieven, zoals Greenwheels, de fiets en het OV. Je noemt precies de argumenten die mij ook over de streep trokken, kortweg: waarom hebben we allemaal in vredesnaam zo’n nutteloos blik de hele dag stil voor onze deur staan? Wij wonen in een stad en hebben onze auto ca. 2,5 jaar geleden de deur uitgedaan en het is ongelofelijk hoeveel vrijheid het je geeft. Geen APK, niet parkeren, geen hoge kosten (600 euro per maand kost de gemiddelde benzineauto). Ik verbaas me dat zoveel mensen er zelfs in steden nog aan vasthouden. Maar het gaat veranderen. Peak “Car” nadert. Succes met je beslissing! Marc
Ha die Jelle,
Goed punt. Ik heb in dit opzicht ook minimalistische stappen gemaakt. :-) Mijn collega’s hebben allemaal een leaseauto, maar ik heb daarvan afgezien en ontvang daarvoor een vergoeding van de baas. Daar betaal ik het openbaar vervoer van. Lekker geen gedoe met bijtelling, verkeersboetes, onderhoudsbeurten, parkeerkosten en -stress en ga zo maar verder. Maar het openbaar vervoer is ook nog best duur. Daarom ruil ik binnenkort het OV in voor een Speed Pedelec, een snelle elektrische fiets. En dan ben ik niet alleen goedkoop en minimalistisch bezig, maar ook nog “groen” en sportief. Een enkele keer heb je uiteraard nog weleens een auto nodig, maar die leen je dan gewoon even bij iemand. Genoeg mensen die er een hebben.
Hoi Jelle, wat leuk. Ik ben zelf ook iemand die houdt van zo min mogelijk spullen. Ik heb jarenlang letterlijk uit een tas geleefd van 50 liter (ik leefde ook steeds maar een paar maanden op een plek), en dat was aan de ene kant heel bevrijdend. Aan de andere kant was het ook een stuk duurder en minder duurzaam, want ik deed spullen en kleding snel weg (om te vervangen voor iets anders wat ik dan nodig had). Nu leef ik op één plek en heb ik een middenweg gevonden. Het gaat dus met golven maar het heeft ook een goede balans nodig.
Ik heb restanten bouwmateriaal (pvc buizen, inbouwdozen, kranen, leidingen en koppelingen voor water/cv, elek.kabel, een wastafel die niemand op Marktplaats wil hebben, een zak cement wat nog wel een jaarje goed blijft) De waarde is gering maar het is nog bruikbaar. Zijn er kringloopwinkels waar je dit soort spul kunt afgeven?
Ik heb inmiddels ook al 3 minimalisatie golven gehad, maar ze worden wel steeds kleiner, want er valt minder te minimaliseren!
Ik heb er nu een jaarlijks evenement van gemaakt. Ik heb een checklist met alle plekken in huis die ik moet doorlopen om te kijken of er dingen wegkunnen die in dat jaar er bij zijn gekomen.
Mooi artikel! Het liefst zou ik ook minimalistisch leven. Maar ik heb één ‘probleem’: ik heb teveel hobbies/interesses, want voor muziekmaken (3 instrumenten), schilderen, tekenen, zeker 4 sporten, koken en bakken heb ik allemaal spullen nodig! Soms staat het ene thema even op hold, maar uiteindelijk komt alles terug en gebruik ik ook echt al die spullen.
Na het wegdoen van boeken, oude walkmans en electronica, bed (een matras volstaat) en het terugbrengen van mijn kledingkast tot een rekje, stel ik me nu de vraag of ik niet ook mijn hobbies wat fijner moet afstellen. Uiteindelijk is natuurlijk niet veel echt noodzakelijk, maar het creëren van van alles maken mijn leven toch een stuk rijker
Ik heb dus een kinderboerderij om de hoek met een Free Library en heb daar wat overbodige boeken aan gedoneerd. Win-winsituatie. En een opgeruimde boekenkast en iets kunnen betekenen voor een ander. <3
Je hebt gelijk trouwens. Volgens mij ben ik nu al vier jaar bewust bezig met minimaliseren en je blijft in kleine stapjes steeds bezig inderdaad. In één keer is inderdaad niet nodig en het is leuk er soms mee bezig te zijn. Heb je trouwens die docu The Minimalists al gezien? Aanrader.
Nou groetjes hè.
Hi Jelle, ik heb mijn auto weggedaan!! Was een beetje en toevalligheid want de kosten vielen te hoog uit en dat was het me niet waard. Volgens mij had ik toen ook net weer eoa stukje over minimaliseren gelezen en toen dacht ik: “Ik koop gewoon GEEN nieuwe.” Een experiment, die me eigenlijk best bevalt. Mijn fiets, OV-daluren abbonnement en Greenwheels-abbonnement doen het prima. Toegegeven, mijn vriend heeft twee maanden later dus wel weer een auto gekocht, zo eentje waarvan je gaat giegelen als je erin rijdt, waar je maar met twee mensen in past en net een kratje bier achterin kan. Dus daar heb ik verder helemaal niks aan wanneer we elkaar in het weekend zien. :-p
Hoi Jelle,
Ik had vroeger ook altijd dozen vol met K.G.Z.B. (klein grut zonder bestemming).
Die kwamen uiteindelijk terecht in een opslagplaats (Citybox). Kostte me 40 euro per maand maar nadat het spul er opgeslagen was, kwam ik er zelden nog, behalve om de kampeerspullen te pakken die ik elk jaar een paar keer nodig had. Inmiddels heb ik die verzamelwoede achter me gelaten. Open kasten gaan eruit, en worden vervangen voor dichte kasten. Ik heb een boekenkast, maar geeneens boeken om erin te zetten. Dus die gaat ook weg. Boeken van Pietje Bell en Dik Trom die ik 20 jaar geleden nog las, lees ik nu niet meer. Heel veel is al weg, en het huis wordt leger en leger zo. Makkelijker schoon te maken en meer overzicht, dat is heel prettig en lekkerder wonen. Dankjewel voor al je tips. Ik blijf ze lezen.
Groeten Robert