Artikel opslaan

Hoeveel gourmetstellen heeft een mens nodig?

Minder dan ik er had in ieder geval. Voordat ik begon met minimaliseren een paar jaar geleden, bewaarde ik van alles. Ik kocht ook van alles.

  • Ik kocht kleding die ik ‘oké’ vond, maar niet echt geweldig. En eindigde daarom met een kast vol kleding die ik nooit droeg. Met van die ‘wollen’ truien die na één keer dragen op mijn knieën hingen, en bij nadere inspectie niets met wol te maken hadden.
  • Ik kwam nooit met lege handen bij IKEA vandaan. Waardoor de zolder vol stond met decoratie-meuk. Nu kom ik er nooit met lege maag vandaan – want de gratis koffie kan ik moeilijk afslaan.
  • Ik had meerdere computers, waardoor ik soms avonden kwijt was aan systeembeheer. Hoe meer apparatuur, hoe meer problemen.
  • Ik had een televisie met allerlei randapparatuur, zoals een Apple TV, een recorder en een home-cinema set met vijf speakers. Hoe ik het ook organiseerde – dit eindigde altijd in een rommelige, stoffige kabel-kluwe. Die hele zooi is vervangen door één draadloze speaker – heerlijk.
  • Ik had luiheids-zones in de schuur en op zolder. Dingen waarvan ik niet wist wat ik ermee moest verdwenen in één van deze zones. Zoals dozen die ik had gevuld met meuk toen ik het huis uit ging.
  • Ik had zoveel zooi dat de zolder en de schuur vrijwel nooit opgeruimd waren. En als we een middag investeerden in opruimen, dan was het binnen een week of twee alweer een rommel. Als in: je kon er niet meer lopen zonder er een expeditie van te maken.
  • We hadden meerdere gourmetstellen, terwijl we letterlijk nooit gourmetten. En bovendien prima een gourmetstel kunnen lenen van zo’n beetje iedereen in dit land die ook nooit gourmet.

Terugdenkend aan mijn oude rommelige leven krijg ik een ongemakkelijk gevoel. Bedrukkend en chaotisch.

Na het minimaliseren voelt alles lichter en leuker. En ik zou voor geen goud terug willen naar de expeditie-schuur – waar je soms uren aan het zoeken was naar een simpel stuk gereedschap. Waarna ik hem niet vond en het gewoon nog een keer kocht.

Ik heb inmiddels drie golven van minimaliseren achter de rug, en ik merk dat de vierde golf eraan zit te komen. Het kriebelt weer, en het valt me op dat ik steeds interessantere vragen stel.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Zal ik mijn auto wegdoen?

Laat ik voorop stellen dat ik persoonlijk liever geen auto bezit. Een auto kost veel geld, vergt veel onderhoud, stoot rommel en CO2 uit en staat meestal stil op een parkeerplaats – pure verspilling. Maar toch, we hebben een auto.

Waarom? Omdat we veel vrienden en familieleden hebben wonen op ‘onpraktische’ plaatsen wanneer we met het OV of de fiets zouden moeten. En omdat we minstens één keer per jaar naar Frankrijk afreisden voor Billy’s werk.

De situatie is echter veranderd:

  • Billy heeft in 2015 zijn bedrijf verkocht, waardoor we de auto niet meer nodig hebben voor de jaarlijkse Frankrijk trip.
  • We fietsen tegenwoordig steeds langere afstanden. Ik fiets regelmatig van Delft naar een flexwerkplek in Rotterdam, en weer terug. Hierdoor zijn we gaan beseffen dat ook interstedelijke afstanden prima aan te fietsen zijn.
  • We gaan dit jaar weer wat langere reizen maken, waardoor de auto een paar maanden stil komt te staan.

En we hebben gewoon zin in een experiment. Om eens uit te zoeken of we zonder auto kunnen leven, en of dit leven beter of minder goed is dan ons huidige leven.

We hebben de stap nog niet genomen, maar het is grappig dat we er zo serieus over nadenken. Vooral omdat ik in het begin dacht dat ik de auto nooit weg zou doen.

Je stelt nieuwe vragen

Op het moment dat je al je overbodige spullen uit je leven hebt gegooid, begin je veel kritischer te kijken naar de spullen die je nog wel hebt.

Je gaat je ineens allerlei dingen afvragen:

  • Als ik kan leven met één tas, waarom heb ik dan vier paar schoenen nodig?
  • Als ik kan leven met één computer, waarom bewaar ik dan drie toetsenborden?
  • Aangezien ik leef zonder televisie, waarom bewaar ik dan mijn Nintendo Wii?
  • Als ik nooit meer folders en bonnetjes bewaar van mijn vakanties – waarom zou ik dan de bonnetjes en folders van mijn vakanties in de jaren ’90 wel bewaren?
  • Waarom heb ik geen overbodige boeken in mijn boekenkast, maar wel talloze overbodige kruidenpotjes in mijn kruidenkast?
  • Waarom ruim ik mijn computerspullen zo netjes op, maar laat ik op mijn harde schijf zoveel overbodige rotzooi staan?
  • Als ik niets anders dan deze bureaulamp op dit bureau laat staan, waarom moet dat dan deze lelijke bureaulamp zijn?
  • Waarom betaal ik voor online opslag zodat ik digitale foto’s kan backuppen waarvan ik 20% niet eens wil bewaren?
  • Als ik maar één jas heb, waarom zou ik dan niet een jas dragen die me écht goed staat in plaats van deze jas die ik alleen heb gekocht omdat hij al vier keer was afgeprijsd en toevallig in mijn maat was?

En voor je het weet kun je weer een hele rits spullen op Marktplaats zetten, doneren, recyclen of afvoeren.

Je bent nooit klaar

Minimaliseren gebeurt in golven. En als je het zo bekijkt ben je dus ook nooit klaar. Het zorgvuldig trimmen en bijknippen van je bezittingen is een continu proces. Zoals je ook nooit klaar bent met tuinieren.

Overbodige spullen belanden in je leven – hoe goed je ook je best doet om ze buiten de deur te houden. Niet alleen omdat je nieuwe spullen verzamelt, maar ook omdat je standaarden steeds hoger komen te liggen.

Wanneer je opruimt komen al je spullen door je handen. En een paar maanden later besef je dat je een groot deel van de spullen die je toen als essentieel beschouwde nog steeds niet gebruikt hebt. Een mooi moment om ze de deur uit te doen.

Je wordt simpelweg steeds beter in minimalist zijn. En dat is ontzettend leuk.

Dus ik geef maar weer toe aan mijn kriebels. Tijd om nog eens goed te kijken naar mijn boekenkast – want ik heb het afgelopen half jaar (naast de boeken op mijn eReader) slechts een handjevol boeken aangeraakt.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test