Artikel opslaan

Omgaan met hoogsensitieve mensen – de voordelen op een rij

Je partner, vriendin of collega voelt het haarfijn aan wanneer jij niet lekker in je vel zit, ziet het direct wanneer je iets aan je haar hebt gedaan en is altijd overal op voorbereid.

Zo zijn er nog veel meer voordelen van hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve mensen kunnen bijvoorbeeld uitstekend alleen zijn, je hoogsensitieve partner vind het dan ook heerlijk om lekker een avond alleen te zijn.

Wie goed met zijn of haar hoogsensitiviteit omgaat, kan profiteren van de voordelen die bij iedere HSP’er in meer of mindere mate voorkomt. En daar kun jij je steentje in bijdragen. Om het jezelf én je hoogsensitieve partner, collega of vriend gemakkelijker te maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Weet wat hoogsensitiviteit inhoudt

Daarvoor is het eerst belangrijk dat je weet wat hoogsensitiviteit inhoudt en hoe zich dat bij de hoogsensitieve mensen uit. Veel mensen denken dat hoogsensitiviteit hetzelfde is als hooggevoeligheid. In dit artikel kun je lezen dat er echt een verschil is tussen deze twee vormen.

Hoogsensitieve mensen pikken meer informatie uit hun omgeving op en verwerken die informatie diepgaander dan niet hoogsensitieve mensen. Dat betekent dat hoogsensitieve mensen meer prikkels binnen krijgen via hun zintuigen –  gezicht, gehoor, reuk, smaak en tastzin. Zelfs signalen zoals emoties die jij ervaart, worden door hoogsensitieve mensen opgepikt. En je kunt je voorstellen dat dit soms best vermoeiend voor hen kan zijn.

Raken ze hierdoor overprikkeld? Dan kunnen ze last krijgen van hooggevoeligheid. Hooggevoelige mensen ervaren heftigere emotionele reacties als gevolg van overprikkeling. Hoogsensitiviteit kán daar dus een oorzaak van zijn, het hoeft niet. Mensen kunnen ook hooggevoelig zijn als gevolg van bijvoorbeeld een trauma of stress.

Weet of merk je dat iemand in jouw omgeving hoogsensitief is, ondersteun deze persoon dan in het verwerken van de grote hoeveelheid binnenkomende prikkels. Zo kun je de ander helpen te voorkomen dat hij of zij ook hooggevoelig wordt.

Accepteer de grenzen van hoogsensitieve mensen

Omgaan met hoogsensitieve mensen doe je door onder andere de grenzen van de ander te accepteren. Aangezien hoogsensitieve mensen veel meer prikkels moeten verwerken, kan een gezellige borrel voor hen snel te druk worden.

Laat hoogsensitieve mensen dan ook niet langer in een prikkelrijke omgeving blijven dan ze zelf willen. Ze hebben tijd nodig om alle indrukken te verwerken en een half uur langer kan dan écht te veel zijn.

Geef hoogsensitieve mensen ruimte voor zichzelf

Voor het verwerken van die overdaad aan prikkels hebben hoogsensitieve mensen tijd en ruimte nodig. Op tijd naar bed gaan, zich regelmatig even terugtrekken op een stil plekje en genoeg vrije tijd inplannen kunnen hen daarbij helpen.

Voel je als partner dan ook niet afgewezen als je vriend(in) wat eerder gaat slapen en kijk niet vreemd op als je collega liever niet de hele dag met jou aan één bureau werkt – het is niets persoonlijks.

Door op tijd afstand te nemen kunnen hoogsensitieve mensen al die prikkels verwerken en dat zorgt ervoor dat ze juist kunnen profiteren van de voordelen van hoogsensitiviteit. En jij dus ook.

Realiseer je dat hoogsensitiviteit geen beperking is

Realiseer je dat hoogsensitiviteit geen aandoening is. Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap – net zoals andere aangeboren eigenschappen.

Toon begrip voor de eigenschappen van de hoogsensitieve mensen om je heen en leg de nadruk op de uit hun hoogsensitiviteit voortvloeiende talenten – zoals hun creativiteit, inlevingsvermogen en nauwkeurigheid. Zo help je hen zelfvertrouwen op te bouwen en te accepteren dat ze – net zoals ieder ander mens – op bepaalde vlakken nu eenmaal meer uitblinken dan op andere vlakken.

Zorg goed voor een ander én jezelf

Jij kunt wellicht wel vaak meerdere ballen hoog houden en je hoogsensitieve partner niet, maar je partner heeft aan een half woord genoeg om te voelen dat jij een knuffel nodig hebt. Een knuffel die hij of zij overigens zo nu en dan ook wel kan gebruiken. Hoogsensitieve mensen zijn vaak erg geneigd om goed voor anderen te zorgen, maar soms iets minder goed voor zichzelf.

Merk je dat je hoogsensitieve partner onvoldoende slaapt, te weinig eet en gestrest raakt? Trek dan op tijd aan de rem. Bereid een voedzame maaltijd voor jullie allebei, ruim de tafel af en duik lekker vroeg jullie bed in. Zo zorg je goed voor elkaar.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test