Artikel opslaan

Omgaan met stress – het gaat niet vanzelf weg

Nou ja, uiteindelijk verdwijnt die stress heus wel. Maar je wilt niet wachten tot de stress vanzelf verdwijnt. Nee, je wilt beter omgaan met stress zodat je je nu kalm en blij kunt voelen.

Dus laten we dat doen. Beter omgaan met stress zodat het leven weer leuk en licht wordt, terwijl je tegelijkertijd gewoon je dromen waar kunt maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Plan je week strategisch en slim

Slim omgaan met stress betekent dat je beter wordt in plannen. Heel simpel en logisch. Want weet je – stress afbouwen kost grofweg net zoveel tijd als stress opbouwen.

Als je je een slag in de rondte werkt dan bouw je stress op. Als je vervolgens nauwelijks tijd neemt om te herstellen, dan bouwt de stress niet voldoende af. Waardoor je in de problemen komt.

Dus? Dus plan bewust momenten van herstel in. Neem een paar minuten de tijd om een weekplanning te maken. Het is belangrijk dat je ruimte maakt voor deze vier anti-stress-S-en.

De 4 anti-stress-S-en

  1. Slaap – Slaap zo lang als je nodig hebt om je uitgerust te voelen. Maak voldoende slapen een prioriteit. En als je er baat bij hebt: doe af en toe een dutje. Een kwartiertje dutten links en rechts doet wonderen voor je stressniveau. Als je voldoende slaapt kun je geen burn-out krijgen. Simpel.
  2. Sport – Een geweldige manier om stress versneld te ‘verbranden’. Zorg minimaal één keer per week voor een stevige work-out. Regelmatig hardlopen vermindert je kans op burn-out bijvoorbeeld met 50%. Dat is bést fijn als je beseft hoe weinig moeite het kost.
  3. Stilte – Maak dagelijks minimaal 10 minuten vrij om te mediteren. Beter nog: een kwartier voor je dag begint en een kwartier voordat je gaat slapen. Het houdt je brein kalm en geeft je een gezonde basis van waaruit je je dag (en nacht) tegemoet kunt treden.
  4. Spelen – Zorg dat je een paar keer per maand een hele dag niets moet. Een dag waarop je gewoon doet waar je zin in hebt, zonder verplichtingen. Plan het bewust in, want zulke dagen ontstaan meestal niet uit zichzelf. Speel en wees lekker lui. Werk is verboden op dagen als deze.

En weet je wat zo leuk is? Deze vier gewoontes helpen je omgaan met stress en maken je tegelijkertijd succesvoller, creatiever, blijer en productiever.

Je bent een mens – geen robot. Je kunt niet altijd werken, altijd productief zijn. Deze simpele gewoontes helpen je beter functioneren als mens, op al je levensgebieden.

2. Maak je problemen klein en tastbaar

Ja. Hoe kleiner je je problemen kunt maken, des te minder stress ze je geven. Vraag je niet af hoe je dat enorme project in hemelsnaam op tijd af kunt krijgen. Vraag je af: ”wat is de volgende kleine stap die ik kan zetten?”

Misschien is het antwoord: een planning maken. Goed. Pak een kop thee en ga zitten om te plannen. Meer niet.

Hoe kleiner je je problemen maakt, des te makkelijker je ze oplost en des te minder stress het je oplevert. Dat is de grap van de kleine stap.

3. Relativeer

Hoe groter en belangrijker we onszelf en ons werk maken, des te meer stress we ervaren.

Beter omgaan met stress betekent jezelf, je werk en je leven wat minder serieus nemen. Dat je inziet dat wat je werk belangrijk is, maar dat andere dingen belangrijker zijn.

Wat voor dingen?

  • Je relaties.
  • Je gezondheid.
  • De mate waarin je geniet van je leven.
  • Tijd doorbrengen met je kinderen.
  • Een positieve bijdrage leveren.

Het punt is: als je constant gestrest bent dan lever je geen positieve bijdrage. Misschien wel op je werk. Maar je leven is meer dan je werk alleen.

Je gestreste houding is als vergif voor je geluk, je gezondheid en je relaties. Gebieden die uiteindelijk belangrijker zullen blijken dan je succes of je inkomen.

Leer de boel in het juiste perspectief te plaatsen. Geld, succes, status, roem, populariteit, winnen en ‘de shit zijn’ – die dingen zijn leuk. Maar ze zijn niet alles. Ze vormen niet het doel van je leven. Ze brengen je uiteindelijk niet de voldoening waar je naar zoekt.

Dat wil niet zeggen dat ze slecht zijn of dat je het niet mag of moet nastreven. Het wil zeggen dat je deze dingen in perspectief plaatst.

4. Doe het ene ding dat iedereen vergeet

Ja. En dat is spelen. Als je beter wilt omgaan met stress dan moet je spelen. Ik noemde het al in de 4 S-en, maar ik licht het nogmaals uit omdat de meeste mensen spelen lang niet serieus genoeg nemen.

Spelen is de tegenhanger van stress. Door te spelen kun je stress razendsnel achter je laten. Het helpt je snel herstellen. Waarom? Omdat je plezier beleeft.

Wanneer je speelt doe je dingen die je enkel doet met één doel: plezier. Omdat je het leuk, interessant, fascinerend of grappig vindt. Niet omdat het je helpt succesvoller, rijker, toffer of efficiënter te worden.

En dingen doen omdat ze ‘leuk’ zijn – dat is iets wat we onszelf vaak niet meer gunnen zodra we volwassen zijn. We duiken in het werkleven en ontdekken dat productief en efficiënt zijn ons helpt onze doelen te bereiken. Maar ondertussen vergeten we dat plezier beleven nog steeds belangrijk is.

Dus ga spelen. Ik schreef er eerder een fundamenteel artikel over dat je niet mag missen. Als je spelen serieus neemt dan wordt omgaan met stress leuker, makkelijker en grappiger dan je ooit had gehoopt.

Je hoeft niet zielig te ‘herstellen’ in een vakantiepark met een slecht boek. Nee. Spring op een trampoline, speel tikkertje, doe radslagen in het park. Beleef dolle pret en voel de stress wegsmelten als een ijsblokje op een warme zomerdag.

Doe je mee? 😁✌🏻

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test