Waarom is een fijne oplaadplek belangrijk?
In een wereld waarin altijd wel iets om je aandacht schreeuwt – van appjes, mailtjes en social media tot harde geluiden en een rommelende maag – is het makkelijk om snel overprikkeld en moe te raken.
Zeker als je hoogsensitief (HSP) bent, last hebt van veel stress of worstelt met een aandoening die je snel moe maakt.
Het is daarom belangrijk dat je een plek hebt waar je tot rust kunt komen en je innerlijke batterij kunt opladen. Heb je zo’n plek niet? Dan is de kans groot dat al die prikkels je op een gegeven moment teveel worden.
Zo’n fijne oplaadplek is bij voorkeur je eigen huis. Dit is je veilige haven en de plek waar je letterlijk thuiskomt.
Houd je huis opgeruimd en fris
Als ik veel aan mijn hoofd heb, dan zie je dat terug in mijn huis. Mijn aanrecht staat dan vol, ik moet nodig een was draaien en de stofzuiger mag ook wel weer een keer gebruikt worden.
Dat klinkt voor veel mensen vast herkenbaar. Opruimen en schoonmaken staan nu eenmaal niet bovenaan je to-do-lijstje als je overprikkeld en moe bent.
Toch helpt een opgeruimd en fris huis bij het tot rust komen en weer opladen. Een rommelige omgeving is namelijk een extra negatieve prikkel.
Maak het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk. Richt je woonomgeving slim in en geef alles een vaste plek. Zet je huis niet vol meubels en accessoires en zorg voor voldoende opbergplekken. Zo wordt opruimen en schoonmaken een fluitje van een cent.
Maak je huis aangenaam en comfortabel
Een krakende stoel, vieze geurtjes, luidruchtige buren, een versleten matras of kou in huis. Het zijn voorbeelden van negatieve prikkels die je woonplezier behoorlijk kunnen verpesten.
Richt je huis daarom zoveel mogelijk in met dingen die prettig zijn voor je zintuigen. Denk aan een comfortabele bank, aangename geuren en geluiden, bloemen en planten, zachte kussens en warme materialen.
Nare geurtjes kun je bestrijden met goede ventilatie, luchtverfrissers, geurkaarsen of wierook (met de ramen open). Er zijn ook luchtreinigers die geurtjes, stof, bacteriën en pollen uit de lucht halen.
Heb je last van buren of huisgenoten die veel klussen of harde muziek draaien? Probeer daar dan goede afspraken over te maken. Of gebruik oordopjes, bijvoorbeeld bij het slapen of mediteren.
Van al deze dingen is je huis warm houden misschien nog wel de grootste uitdaging met de huidige energietarieven. Toch zijn er ook op dat gebied een aantal dingen die je kunt doen zonder failliet te gaan. Lees dit artikel voor tips!
Breng rust en persoonlijkheid in je huis
Een fijne oplaadplek moet passen bij jouw smaak en persoonlijkheid. Met foto’s, kunst, unieke souvenirs en spullen met emotionele waarde maak je van een huis een echt thuis.
Pas alleen wel op dat je niet overdrijft. Te veel spullen kunnen een onbewuste stoorzender zijn waardoor je weinig rust ervaart. Zelf wissel ik mijn persoonlijke spullen in huis af. Een deel berg ik op en een deel zet ik neer. Vaak aan de hand van de seizoenen.
Ook felle kleuren kunnen extra onrust en prikkels veroorzaken. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Houd je van kleur? Kies dan voor een aantal tinten uit dezelfde kleurgroep en vermijd de felste kleuren. Of leef je uit in de woonkamer, maar houd bijvoorbeeld je slaapkamer rustig.
Rust creëren doe je vooral met natuurlijke kleuren en materialen. Denk aan aardetinten, zoals zand- en terracotta-kleuren of de wat meer vergrijsde groen- en blauwtinten. Natuurlijke materialen zijn onder andere hout, bamboe, sisal, wol, jute en linnen.
Maak tijd en ruimte voor fijne activiteiten
Er gebeurt veel in een huis. Zeker als je met anderen samenwoont, kinderen hebt of thuiswerkt. Je huis kan dan druk of chaotisch aanvoelen. Niet echt ideaal als je snel overprikkeld en moe bent.
Sta daarom eens stil bij alle activiteiten die je thuis doet. Voorkom dat je bij je huis alleen nog maar denkt aan drukte, stress en dingen die gedaan moeten worden.
Maak naast alle klusjes en verplichtingen bewust tijd en ruimte voor fijne activiteiten waarmee je jezelf kunt opladen. Een aantal suggesties:
- Creëer een plek in huis waar je niet gestoord wordt. Gebruik deze ruimte om te mediteren, aan te yoga doen, muziek te luisteren of in je dagboek te schrijven.
- Omarm je creativiteit: ga tekenen, schilderen, schrijven, bloemschikken, knutselen, puzzelen, sieraden maken, lego bouwen, haken of leer bijvoorbeeld keyboard spelen.
- Laat de televisie eens wat vaker uit. Zet in plaats daarvan een achtergrondmuziekje op, schenk een lekker drankje in – en kruip op de bank met een goed boek.
- Heb je een tuin? Ontwikkel dan groene vingers en ga lekker mindful (moes)tuinieren.
- Neem af en toe de tijd om uitgebreid te koken en nieuwe recepten uit te proberen.
- Voer weer eens goed gesprek met je geliefde of een goede vriend(in). Dit kun je meteen combineren met de kooktip hierboven. Of laat juist voor je koken en geniet van het gezelschap.
- Plan regelmatig een ontspan-momentje. Ga in bad of onder de douche, verwen jezelf met fijne verzorgingsproducten, trek comfortabele kleding aan en luister naar rustgevende muziek.
Overprikkeling verminderen in 6 stappen
Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.
Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.
Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.
Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Prachtig artikel.
Voel me gelukkig erg comfortabel in mijn eigen huis.
Ik probeer zelf ook aan meditatie en andere oefeningen te doen.
En minder ook achter de pc te zitten.