Nadenken over het komende jaar

De nieuwjaarstoestanden zijn weer voorbij, en iedereen is weer doorgegaan met zijn of haar normale leven. Waarschijnlijk heb je inmiddels al een aantal goede voornemens gebroken, en ben je er zelfs alweer een paar vergeten.

Een mooi moment om eens constructief na te denken over jouw visie voor het nieuwe jaar. Want wat gaat dit jaar voor jou brengen, en wat ga jij met de komende 12 maanden doen?

Het klinkt misschien vreemd, maar door de tijd te nemen om na te denken over het komende jaar kun je het jaar voor een deel naar je hand zetten. Door goede plannen te maken vergroot je namelijk de kans dat de komende 12 maanden zullen uitpakken zoals jij dat wilt.

Je kunt alleen uitgesproken doelen behalen

Je kunt een doel alleen afvinken als je het eerst hebt vastgesteld. Als je gewoon gaat hardlopen zonder een doel te stellen dan zul je vroeg of laat moe worden, en terug naar huis gaan. Je kunt dan achteraf tot de conclusie komen dat je bijvoorbeeld 20 minuten hebt gelopen.

Als je echter van tevoren vaststelt dat je drie kwartier wilt hardlopen, dan merk je dat je veel later moe wordt. Je stelt je in op het doel van 45 minuten, en daardoor kun je het plotseling langer volhouden.

Wanneer je gewoon aan het werk bent, dan kom je niet altijd zo snel vooruit. Wanneer je echter doelen stelt voor je inkomen of je positie, dan zul je zien dat je plotseling sneller vooruit komt.

Als je een meetbaar doel stelt is het namelijk altijd duidelijk hoever je nog van dit doel verwijderd bent. Je raakt dan automatisch gemotiveerd om het gat tussen doel en realiteit te vullen. Wanneer je geen doel stelt, raak je niet extra gemotiveerd en kom je dus niet sneller vooruit.

Vergroot je kansen op succes

Je kunt voor een deel zelf bepalen wat het nieuwe jaar voor jou in petto heeft, door nu te bepalen wat je zou willen bereiken. Stel doelen en schrijf ze echt op. Zorg ervoor dat je bovendien regelmatig herinnerd wordt aan deze doelen.

Schrijf ze voorin je agenda, verspreid ze op je kalender of hang ze boven je bureau. Hoe vaker jij je doelen leest, en hoe meer je ermee bezig bent, des te sneller je ze zult bereiken.

De eerste stap naar het bereiken van een doel is altijd het vaststellen van het doel. Zonder iets vast te stellen kun je nooit een doel bereiken.

Bedenk een thema voor het jaar

Een leuke manier om het nieuwe jaar te plannen is om het nu alvast een thema te geven. Zo kun je nu voor jezelf bepalen dat het nieuwe jaar voor jou het jaar van gezondheid wordt, of het jaar van succes op je werk of financiële onafhankelijkheid.

Je kunt dit jaar werken aan je sociale relaties, of veranderen in een vriendelijker en liefdevoller persoon. Verklaar nu een thema voor het komende jaar. Het maakt niet uit wat het jaar allemaal voor jou in petto heeft. Door het jaar in het teken te zetten van succes, en hard te werken richting succes, wordt het nieuwe jaar vanzelf een jaar van succes.

Jouw acties bepalen hoe je 2010 aan het einde van het jaar zal evalueren. Dus kies nu hoe je volgend jaar wilt terugkijken op 2010, en schrijf het op. Geschreven doelen komen vaker uit!

Start een eenvoudig project

Stop niet bij het vastleggen van doelen en een thema. Start direct een project richting één van je doelen. Ga iets ondernemen wat je dichter bij je doelen brengt, maakt niet uit wat. Breng het balletje aan het rollen, bouw momentum op.

Hoe eerder je begint, des te sneller je je doelen bereikt. Doelen verwezenlijken zichzelf niet. Je moet beginnen, het liefst nu. Je hebt nog 11,5 maand om je doelen bereiken, maar onthoud dat de tijd ook in het nieuwe jaar sneller zal gaan dan je lief is.

Voor je het weet is het weer januari, dus blijf niet plakken in de opschrijffase maar ga direct door naar de actiefase. Zelfs aan de meest bizarre doelen kun je vandaag nog beginnen. Doelen bereik je ten slotte altijd stapje voor stapje.

Je visie zal je leiden

Als je een duidelijke visie hebt vastgelegd voor het komende jaar vergroot je de kansen enorm dat je deze ook zult verwezenlijken. Alleen al door je gedachten concreet op papier te zetten maak je het eenvoudiger om bijzondere dingen voor elkaar te krijgen.

Je doelen zullen steeds achterin je hoofd meespelen wanneer je beslissingen maakt de komende maanden. Ze zullen kracht op je uitoefenen, zelfs als je het soms niet door hebt. Hierdoor zul je sommige doelen bereiken zonder dat je er erg in hebt.

Je kunt niet voorspellen wat het jaar je zal brengen. Je kunt echter wel de kansen vergroten dat het zo zal lopen als jij voor ogen hebt. Door je visie vast te leggen wijst je kompas in juiste richting. Het enige wat jij het komende jaar hoeft te doen is deze richting te volgen!

Je dag plannen voor minder stress

Je dag plannen met de eierdoostheorie Bundel

Zijn ingewikkelde time-management systemen niets voor jou? De eierdoostheorie helpt je je doelen realiseren met minder moeite - in slechts 3 minuten per dag.

In deze Bundel ontdek je de kracht van de eierdoostheorie en ervaar je al snel hoe deze methode je een stuk productiever maakt.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test