Artikel opslaan

Van leek naar kunstkenner

Stel je voor dat je wordt uitgenodigd voor een museumbezoekje door een collega die veel van kunst weet. Je vindt het leuk om te gaan, maar je voelt je ook onzeker omdat je vrijwel niets van kunst weet.

Je kunt deze onzekerheid verminderen door onderzoek te doen. Neem een uurtje om meer te weten te komen over de collectie. Lees je in over de highlights van de collectie. Zoek op Wikipedia, en klik door op namen en termen die je niets zeggen.

Voor je het weet heb je een beetje achtergrondinformatie, en voel je je een stuk minder onzeker over dit uitstapje. Sterker nog, je krijgt er zin in. Want er zijn mooie kunstwerken te bewonderen!


Bestel Kom maar op via Bol.com

Onderzoek haalt veel onzekerheden weg

Vaak voelen we ons onzeker omdat we simpelweg niet weten wat ons te wachten staat. Ja, uiteindelijk wil je misschien zover komen dat je je kunt laten meevoeren wat de situatie ook brengt. Maar tot je zover bent biedt onderzoek en voorbereiding uitkomst.

En het mooie is dat een kleine research sessie op je smartphone je vaak alles vertelt wat je moet weten.

Wat moet ik aantrekken?

Het voelt ongemakkelijk om over- of underdressed te verschijnen op een gelegenheid. Ik werd eens uitgenodigd voor een gala diner. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Gala klinkt sjiek, maar de locatie was vooral ‘hip’. Moest ik voor een sjiek pak gaan, of eerder kiezen voor een vlotte broek met een colbert?

Door even de Googlen kwam ik op foto’s van het evenement van het jaar daarvoor. En dat gaf me een aardig beeld van de kledingstijl, waarna ik vol vertrouwen op pad ging in een vlotte broek en een leuk colbert.

Een beetje research helpt je een eind op weg met vragen als:

  • Hoe moet ik me ergens gedragen? Hoe werkt al dat ingewikkelde bestek in een sjiek restaurant?
  • Hoe moet ik me kleden? Hoe zorg ik ervoor dat ik me op mijn gemak kan voelen met wat ik draag?
  • Welk restaurant zal ik kiezen met mijn date?
  • Hoe kan ik het beste een gesprek beginnen? En wat kan ik gebruiken als context?
  • Waar is mijn afspraak zoals mee bezig de laatste tijd? Wat plaatst hij op social media, met welke projecten is hij bezig?
  • Wat voor werk doet die persoon eigenlijk? Wat betekenen al die ingewikkelde termen die hij altijd gebruikt?
  • Etc.

Je kunt je bijvoorbeeld inlezen in de werkzaamheden van anderen, zodat je meer gespreksstof hebt. Stel dat je nieuwe zwager werkt in een vakgebied waar je niets van weet. Een snelle Google sessie kan je dan de context geven om een leuk gesprek aan te knopen en oprecht geïnteresseerd te zijn.

Als ik zakelijke afspraken heb neem ik in de trein vaak even de tijd om die persoon te Googlen. Op Twitter zie ik wat ze bezighoudt vandaag. Op hun website zie ik hoe ze zichzelf willen presenteren. Op LinkedIn lees ik hun werkverleden. Op Google vind ik interviews of andere interessante verhalen. En binnen een paar minuten heb ik een goede context en diverse aanknopingspunten verzameld voor een leuk gesprek.

Gebrek aan informatie maakt onzeker

Vaak als we twijfelen dan worstelen we eigenlijk met een gebrek aan informatie. Als je namelijk alle informatie zou hebben die nodig is om een beslissing te nemen, dan zou je de beslissing nemen.

Relevante informatie geeft je het vertrouwen dat je juist handelt. Dat geldt voor grote financiële beslissingen, voor het boeken van reizen, maar ook voor sociale situaties. Weet je niet hoe iets werkt? Voel je je ergens onzeker over? Vergaar dan de informatie die je nodig hebt om je zekerder te voelen.

Google is je vriend. Door af en toe een beetje tijd te steken in research kun je je onzekerheden omzetten in zelfvertrouwen. Het is makkelijker dan je denkt en het levert je veel op.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test