“We are dying from overthinking.
We are slowly killing ourselves by
thinking about everything.
Think. Think. Think.
You can never trust the human
mind anyway. It’s a death trap.”

Anthony Hopkins

Uit je hoofd komen en in het moment leven

Hoe beter het lukt om in het moment te leven, des te kalmer je leven wordt. Uit je hoofd komen voelt soms uitdagend, zeker als je gewend bent om de hele dag in gedachten verzonken te zijn.

Maar geen zorgen, er zijn allerlei onwijs simpele dingen die je kunt doen om snel uit je hoofd te komen.

We hoeven het niet moeilijker (of spiritueler) te maken dan nodig is. Dit zijn drie effectieve en belachelijk simpele technieken om snel uit je hoofd te komen met weinig moeite.

1. Een paar minuten niets doen

Dit is de moeilijkste oefening en tegelijkertijd ook de meest interessante.

Schakel afleidingen uit (telefoon op niet storen, laptop dicht, tv uit) en ga ergens zitten. Zet vervolgens een timer van bijvoorbeeld vijf minuten (je kunt het rustig opbouwen).

Wat je nu gaat doen, is niets.

Niet mediteren. Geen mantra herhalen. Niet nadenken of plannen. Niet eens je ademhaling aanpassen. Gewoon zijn in de ruimte en observeren wat er gebeurt.

Wat je zult merken, is dat er na een paar seconden al van alles gebeurt. Voornamelijk in je hoofd. Hoe onrustiger je op dit moment bent in je bovenkamer, des te agressiever de gedachten zullen worden.

Waarschijnlijk zul je dit soort gedachten zien langswapperen:

 • Dit is saai.
 • Ik wil dit niet.
 • Dit is pijnlijk.
 • Dit is oncomfortabel.
 • Ik wil iets leuks doen.
 • Ik wil afleiding.

Vervolgens zul je merken dat je aandacht terug in je hoofd wordt gezogen:

”Ik heb honger. Wat gaan we eigenlijk eten vanavond? Ik heb nog een broccoli liggen. Wat kan ik daarmee maken? Ik heb geen trek in curry. Maar ik heb ook geen zin om boodschappen te halen. Ik moet ook nog nadenken over de boodschappen voor het feestje volgende week. Hoeveel mensen zullen er komen? Ik vraag me af hoe het met Maaike is. Misschien moet ik haar appen. Ja, ik ga appen. Oh nee, ik was met die oefening bezig. Oh shit, ik zit weer in m’n hoofd. Oké.”

En je bent weer terug in het moment. Welkom!

Niets doen is ontzettend uitdagend. En door dat regelmatig te ervaren, word je je veel bewuster van het lawaai in je hoofd. Hierdoor wordt het al snel eenvoudiger om je gedachten te observeren en minder vaak in je hoofd te leven.

Vind je deze oefening te lastig? Ga dan voor een normale meditatie, zoals ik die omschrijf in mijn boek Leven met wind mee.

2. Richt je aandacht op iets heel fysieks

Soms worden we getroffen door een gedachten infarct. Je komt vast te zitten in een ingewikkelde draaikolk van gedachten, en het voelt onmogelijk om uit je hoofd te komen.

Dit soort momenten ontstaan vaak wanneer je probeert te slapen, terwijl je brein zich liever bezighoudt met alle zorgen en angsten over de toekomst.

Wat kun je doen om op dit soort momenten toch uit je hoofd te komen? Ik gebruik vaak deze truc als ik in bed lig: ik verplaats mijn aandacht naar het gevoel van de lakens op mijn huid.

Door je aandacht te verplaatsen naar een fysieke sensatie kun je snel en effectief uit je hoofd komen. Perfect voor de momenten waarop je vast lijkt te zitten in een spiraal van negativiteit.

Hoe het werkt? Simpel: ik erken dat ik vast zit in een gedachtenspiraal. Ik besluit mijn aandacht te verplaatsen naar de sensatie van de lakens op mijn huid. Ik beweeg bijvoorbeeld mijn arm of benen, en observeer heel goed hoe dit voelt. Als ik dan opnieuw in mijn hoofd gezogen word (en ik dit opmerk), breng ik mijn aandacht opnieuw naar de lakens.

Na een paar keer begint mijn brein te kalmeren en lukt het me om uit mijn hoofd te komen en in slaap te vallen.

Je kunt dit ook doen op andere manieren:

 • Het gevoel van je voeten op de grond.
 • De sensatie van je billen die op de zitting drukken, of je rug tegen de leuning.
 • Het gevoel van ‘zwaarte’, ervaren hoe de aarde je lichaam naar zich toe trekt.
 • Met je handen over je boek wrijven.
 • Het gevoel van stromend water over je rug of handen.

Hoe scherper je de aandacht maakt, des te beter het lukt om uit je hoofd te stappen. Hoe vaker je het doet, des te makkelijker het wordt om uit je hoofd te blijven.

3. Gebruik je lichaam

Deze techniek werkt perfect wanneer je bijvoorbeeld een hele dag met je hoofd bezig bent geweest. Het lukt je niet om je werk op je werk te laten, of je merkt dat je gewoon blijft hangen bij terugkerende gedachten.

Gebruik in zo’n geval je lichaam om uit je hoofd te komen. Niet door je op één sensatie te richten zoals hierboven, maar vooral door de beweging te laten overheersen.

Veel mensen zien bijvoorbeeld hardlopen als een vorm van meditatie, omdat het ze helpt om uit hun hoofd te stappen. Sporten, wandelen, fietsen en yoga zijn geweldige manieren om uit je hoofd te komen. Maar ook actief spelen – zoals stoeien, tikkertje doen, voetballen of overgooien – helpt je uit je hoofd te komen.

Daarnaast zijn andere fysieke activiteiten heel effectief. Zit je al de hele middag in je hoofd? Ga de tuin aanvegen, ruim de kamer op, pak de stofzuiger, breng de lege flessen weg of boen de keuken. Simpele, fysieke activiteiten helpen je snel en eenvoudig uit je hoofd te stappen.

Meer tips om innerlijke rust te vinden

In mijn boek Leven met wind mee laat ik zien hoe je uit je hoofd komt en je gedachten minder serieus kunt nemen. Zodat je meer innerlijke rust ontwikkelt en minder drama in je leven ervaart.

Daarnaast help ik je in de bijbehorende online cursus Het is wat het is om de tips in het boek in de praktijk te brengen.