Artikel opslaan

Opgejaagd gevoel verminderen

Loop je rond met een opgejaagd gevoel? Je bent niet alleen. Steeds meer mensen voelen zich opgejaagd of ervaren een constant sluimerend gevoel van anxiety of ‘paniek’.

De grap is dat er vaak helemaal geen goede of duidelijke reden is om je opgejaagd te voelen. Het gevoel ‘is er gewoon’, en je hebt geen idee hoe je er vanaf komt. De oplossing zit hem vaak niet in drastische veranderingen. Veel vaker ontstaat een opgejaagd gevoel door kleine gewoontes.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De belangrijkste oorzaak van een opgejaagd gevoel

Wat is de belangrijkste oorzaak van een opgejaagd gevoel? Simpel: constante afleiding en versnippering van je aandacht. Je voelt je opgejaagd omdat je brein onwijs gestrest raakt van versnipperde aandacht.

Wat is de reden dat onze aandacht zo versnipperd raakt? In toenemende mate: technologie. Met name onze smartphones en hoe we ermee omgaan. Maar er spelen meer zaken. Hieronder deel ik 3 tips die je helpen een opgejaagd gevoel te verminderen. Het zijn tips die je eigenlijk niet wilt horen, niet erg flashy overkomen maar die wel onwijs effectief zijn.

Probeer ze maar eens, ik weet zeker dat je je blijer en kalmer zult voelen.

1. Beoefen single-tasking

Wanneer je allerlei dingen tegelijk probeert te doen ervaar je al snel een onrustig en opgejaagd gevoel. Ons brein heeft een beetje tijd nodig om in een taak te duiken en echt op gang te komen. Als het dan eenmaal op gang is, functioneert het heel efficiënt.

Steeds wanneer je wisselt van taak (of je laat afleiden tijdens een taak) verlies je dit momentum. Er ontstaat een beetje stress en het kost onevenredig veel energie om weer terug in je werkmodus te komen.

Herhaal je dit patroon de hele dag door, elke dag opnieuw, dan krijg je onvermijdelijk te maken met een opgejaagd gevoel. Alsof je nooit genoeg kunt doen om het werk gedaan te krijgen en er constant wel iets of iemand ‘aan je trekt’.

De oplossing is één ding tegelijk doen met volledige aandacht. Werk bijvoorbeeld 25 minuten aan een taak, en neem daarna een paar minuten tijd om berichtjes te checken. Daarna werk je opnieuw met focus aan je taak.

Deze manier van werken (en leven) is niet alleen effectiever en productiever. Het is ook veel minder stressvol. Je krijgt meer gedaan, ervaart meer controle en vermindert dat opgejaagde gevoel.

2. Verminder cafeïne

Ervaar je een opgejaagd gevoel en ben je (net als ik) een koffie liefhebber? Overweeg dan eens om je cafeïne inname terug te schroeven.

Cafeïne is een geweldig middel om je energie en concentratie (tijdelijk) te verhogen. Maar veel mensen realiseren niet hoezeer cafeïne ook al vrij snel kan leiden tot een onrustig en opgejaagd gevoel.

Het kan zelfs zo zijn dat je ochtendbakkies normaal gesproken prima voor je zijn, maar dat je in drukke periodes beter minder kunt drinken. Waarom? Cafeïne verhoogt tijdelijk de stresshormonen in je lichaam, dat is één van de redenen waarom het je oppept.

Dat is prima – maar als je je al opgejaagd voelt is de kans groot dat je (zelfs zonder koffie) al een verhoogd stressniveau hebt. Het probleem is: hoe meer we te doen hebben, des te meer koffie we gaan drinken. Logisch, want we voelen ons moe en gestrest. Koffie lijkt ons er dan een beetje doorheen te helpen.

Dit is mijn advies dat je niet wilt horen: doe in plaats daarvan het tegenovergestelde.

Drink minder cafeïne en begin later op de dag met koffie. Vlak nadat je wakker wordt piekt het stresshormoon cortisol kort. Als je er dan nog koffie bovenop drinkt maak je de piek extra hoog, wat al snel leidt tot een opgejaagd gevoel.

  • Drink je eerste bakkie minimaal 1-2 uur nadat je wakker wordt.
  • Drink minder cafeïne gedurende je dag.
  • Hoe sterker het opgejaagde gevoel, des te minder cafeïne je wilt drinken.

Klinkt dit als een ongezellig verhaal? Ik weet hoe je je voelt. Gelukkig is décafe tegenwoordig behoorlijk lekker, dus je hoeft niet helemaal zonder je haverlattes te leven. 🙏🏼

3. Doseer je smartphone

Je hebt last van een opgejaagd gevoel, dus je zoekt verlichting van dit gevoel. Logisch – en de eerste plaats waar we zoeken is voor veel mensen onze smartphone. We openen Instagram, lezen wat nieuws of bladeren door onze favoriete sites.

Dit geeft ons een kort gevoel van blijdschap, waardoor we keer op keer terugkeren.

Prima, maar ook problematisch. Want deze constante stroom aan prikkels en verbondenheid voeden juist de stress. Constant verbonden zijn, op de hoogte zijn, versnipperd zijn met je aandacht – het leidt alleen maar tot meer stress en meer innerlijke paniek.

Niet omdat de dingen die je ziet op je smartphone op zichzelf nou zo heftig zijn. Maar vooral doordat je brein niet is uitgerust op deze vorm van ‘constant aan staan’.

De oplossing is niet eens zo drastisch: spendeer meer tijd zónder je smartphone en social media. Simpel zat. Vrijwel al onze voorouders konden het – jij kan het ook.

  • Activeer en gebruik Schermtijd (iPhone) of Digitaal Welzijn (Android) om schermvrije momenten in te lassen in iedere dag.
  • Minimaliseer notificaties.
  • Minimaliseer afleidende apps.
  • Kijk een serie of film of voer een conversatie zonder tussendoor je smartphone te checken.
  • Laat je smartphone vaker thuis als je op stap gaat of berg hem op in je tas in stille modus.
  • Check minder nieuws, minder social media en minder groepsapps. Ervaar kleine momenten waarin je je wereld bewust kleiner maakt. Jouw leven is hier en nu – en soms is het prima en mentaal gezond om even niets te maken te hebben met de chaos aan de andere kant van je voordeur.

Je hebt een keuze: altijd verbonden zijn en rondlopen met een opgejaagd gevoel. Of af en toe bewust disconnecten en meer ruimte maken voor mentale gezondheid en innerlijke rust.

Leden van het Broednest hebben toegang tot een uitgebreid stappenplan om hun smartphone verslaving te doorbreken. Ontdek hoe je je telefoon zo inricht dat hij vóór je werkt, in plaats van andersom. Zo ervaar je minder stress, afleiding en FOMO.

Best fijn.

Hier lees je meer over het Broednest…

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test