“The Internet is a big distraction.”
Ray Bradbury
Afgeleid raken gebeurt ons allemaal
Als het afgelopen decennium één ding duidelijk heeft gemaakt is het wel dat we steeds vaker en makkelijker afgeleid raken.
We worden omringd door apparaten en apps die constant onze aandacht wegtrekken. En doordat we dit zo vaak laten gebeuren, begint dit gedrag een gewoonte te worden. We worden niet alleen meer afgeleid door mensen en apps, we raken ook afgeleid door ons eigen brein.
Hoe dat werkt?
We zijn zo gewend geraakt om constant afgeleid te raken en vervolgens een beloning te ontvangen (zoals een like, een leuk nieuwtje of een berichtje van een vriendin) dat ons brein zélf begint te zoeken naar afleiding.
Orgasme aan prikkelende informatie
Als je in de jaren ’60 zat te werken aan een moeilijke taak dan zocht je brein (waarschijnlijk) ook afleiding. Maar de intensiteit van die afleiding was niet zo hoog als de afleidingen die we nu kennen.
Je kon hooguit een LP opzetten, door een tijdschrift bladeren, iemand bellen en als je geluk had was er iets te zien op televisie.
Als je je taak nu lastig vindt glip je – bijna zonder dat je het door hebt – je smartphone uit je zak en word je overladen door een orgasme aan prikkelende informatie en entertainment waar je jezelf uren in kunt verliezen
Afleiding is van alle tijden, maar deze intensiteit is vrij nieuw.
Afleiding wordt genormaliseerd
Daar komt vervolgens bij dat wij niet de enigen zijn die dit doen. Ook de mensen om ons heen raken steeds sneller afgeleid. Hierdoor wordt dit gedrag steeds normaler.
We begrijpen het als onze gesprekspartner een paar keer zijn telefoon checkt tijdens een conversatie en we vinden het logisch dat een werkdag deels wordt besteed aan social media en YouTube.
We normaliseren afleiding door er zelf aan mee te doen. Maar het heeft een prijs. Want al die afleiding zorgt voor gefragmenteerde aandacht. En die fragmentatie maakt dat we ons gehaast en gespannen voelen
Daarnaast verkleint het de kans dat we écht diep in een taak kunnen duiken en op die manier in de flow kunnen komen.
Dat is problematisch, omdat werken in de flow – het moment waarop je de tijd vergeet en je gevoelsmatig helemaal één wordt met je taak – is een enorm belangrijke bouwsteen van een gelukkig leven.
Dus laten we eens onderzoeken hoe we hier stap voor stap beter in kunnen worden. Dit zijn manieren waarop ik minder afleiding ervaar, meer concentratie ontwikkel en mijn levenskwaliteit verhoog.
1. Leer afkicken van afleidingen
In de eerste plaats laat ik mezelf regelmatig afkicken van afleiding. Dit is niet iets wat ik één keer doe – het is een doorlopend proces.
Het begint bij het aanpakken van de digitale afleidingen op mijn smartphone en laptop. Ik loop door de notificatie instellingen en schakel alles uit. Vervolgens schakel ik alleen notificaties in voor apps die:
- Berichten sturen van echte mensen om wie ik geef (zoals iMessage).
- Mijn levenskwaliteit verhogen (zoals OV apps, mijn dagboek app en notificaties als de webserver uit de lucht ligt).
Ik check over het algemeen geen email op mijn smartphone en ontvang geen notificaties van social media of media apps zoals YouTube en Netflix. Op mijn laptop heb ik het ongeveer hetzelfde ingesteld. Ik krijg alleen meldingen van familie en vrienden, de rest staat op stil.
Als ik merk dat ik mijn smartphone vaker gebruik dan ik zou willen (en me dus heb laten meezuigen in de neerwaartse spiraal van afleiding), dan ben ik iets strenger voor mezelf.
Ik verwijder apps waarmee ik mezelf constant afleid – zoals Reddit – en ik stel mijn telefoon zo in dat hij de overblijvende afleidende apps vanaf het begin van de avond blokkeert.
In dit soort periodes maak ik er ook een punt van om regelmatig de deur uit te gaan zonder smartphone. Want als ik hem niet bij me heb kan ik mezelf ook niet afleiden. Dan kom ik in de klassieke situatie dat ik in een café zit met een vriendin. En als zij naar het toilet gaat, kijk ik gewoon om me heen.
Een vrij unieke bezigheid tegenwoordig.
In drukke periodes maak ik er soms een punt van om mijn mail slechts één of twee keer per week te checken en te beantwoorden. En als ik belangrijke mailtjes verwacht stel ik een notificatie in rondom die persoon. Zo voorkom ik dat ik constant mijn mail blijf checken omdat ik een belangrijk mailtje verwacht, maar ben ik toch direct op de hoogte als het gebeurt.
Daarnaast train ik mijn brein om minder afgeleid te raken door regelmatig te mediteren. Ik merkte dat zelfs een meditatie van een paar minuten per dag al een enorm verschil kan maken in het vergroten van concentratie en het verminderen van de afleidingen die ik zelf veroorzaak. Met name omdat ik de gedachten die leiden tot de afleiding eerder herken (dit is saai, ik wil iets leuks doen, hoe zou het op YouTube zijn?)
Verminderen van afleiding is niet iets dat je een keer doet. Het is een proces, een balans die je constant bewaakt. Je vindt geen balans, je leert beter balanceren.
2. Doe een ding tegelijk
Hoe meer dingen je tegelijkertijd – of beter gezegd, door elkaar – probeert te doen, des te lastiger het wordt om je te concentreren. Multi-tasken is een beetje als rennen over drijfzand. Eerst ga je heel snel, maar al gauw kom je vast te zitten in de ellende.
Door je taken een voor een uit te voeren met volledige aandacht voel je je minder gestrest, minder gehaast en wordt het veel makkelijker om je diep te concentreren. Hierdoor glijd je makkelijker in de flow, waardoor je nog effectiever werkt en je je tegelijkertijd gelukkiger voelt.
Mijn aanpak om te single-tasken is heel simpel:
Ik gebruik grofweg de pomodoro methode. Ik zet een timer van 25 minuten. In die periode werk ik alleen aan de taak die ik heb geselecteerd. Als de timer afgaat houd ik vijf minuten pauze. Daarna start ik een nieuwe timer, en ga ik opnieuw vol concentratie aan het werk.
Hoe vaker het me lukt om me diep te concentreren, des te makkelijker het wordt en des te minder afgeleid ik raak. Je kunt je brein zo trainen om beter te worden in concentratie.
3. Plan je taken beter
Door mijn taken beter te plannen vergroot ik de kans dat ik geconcentreerd zal werken. Vaak raken we eenvoudig afgeleid als we werken aan vage taken. Als we niet glashelder voor ons hebben wat we proberen te bereiken worden we vatbaar voor afleidingen.
Veel mensen zien plannen als ‘overhead’ – als weggegooide tijd – omdat tijd die je besteed aan plannen niet kan worden besteed aan het daadwerkelijk uitvoeren van de taken. Maar mijn ervaring is dat een beetje planning me veel productiever maakt.
Wanneer ik bijvoorbeeld een artikel ga schrijven, helpt het ontzettend om eerst even te plannen waarover ik wil gaan schrijven en wat de grove inhoud van het artikel moet worden.
Als ik dat niet doe, is de kans groot dat ik ga staren naar een wit scherm en me snel laat afleiden door andere zaken.
Hoe praktischer en concreter je een taak kunt maken, des te makkelijker het wordt om de taak uit te voeren zonder afgeleid te raken.
4. Ruim de rotzooi op
Als ik minder afgeleid wil raken zorg ik ervoor dat mijn omgeving opgeruimd is. Niet alleen mijn huis en mijn werkruimte, maar ook mijn digitale leefomgeving – omdat dit als schrijver en blogger een groot deel van mijn leven inneemt.
Ik merk dat het me helpt om meer rust in mijn hoofd te ervaren en makkelijker in diepe concentratie te glijden.
In de praktijk betekent dit dat ik – voordat ik ga werken – op zijn minst het oppervlak waaraan ik werk, zoals de eettafel, opruim en schoonmaak als dat nodig is. Zonder kwijl en plakkerigheid van Jake werk ik toch een stuk lekkerder.
En aangezien ik dus vaak op mijn laptop werk, houd ik deze ook schoon en opgeruimd vanbinnen.
Mijn bureaublad en mijn download map zijn bijvoorbeeld vrijwel altijd leeg. Vergelijk het maar met een fysiek bureaublad. Als ik bepaalde documenten nodig heb om een taak te verrichten, dan plaats ik ze op mijn digitale bureaublad. Als de taak voltooid is, dan gooi ik de documenten weg of archiveer ik ze in de juiste map. Ik laat ze niet slingeren, want dat maakt me onrustig en afgeleid.
Dit doe ik trouwens ook met mijn fysieke post en mijn email inbox. Ik gooi zoveel mogelijk weg zodra het kan, en archiveer de rest indien nodig. Zo houd ik mijn leef- en werkomgeving lekker opgeruimd, waardoor er minder aandacht wordt weggetrokken van de dingen die ik probeer te doen.
5. Heb geduld
Ik ben mezelf aan het aanleren om me minder te richten op de uitkomst, en meer op het proces.
Door op deze manier te werken voel ik me minder gefrustreerd als het werk even wat minder goed loopt. Het helpt me ook rustiger en blijer door mijn werktaken te werken. Hierdoor voel ik me minder afgeleid.
Maar wat houdt dit precies in – je focussen op het proces?
Stel dat je van Rotterdam naar Parijs wilt lopen, dan heb je een flinke reis voor de boeg. In plaats van je aandacht constant te fixeren op het einddoel (Parijs), bepaal je op welke manier je dit doel kunt bereiken (in dit geval door te lopen) en richt je je aandacht daarop.
Hoewel Parijs het einddoel is, maak je voor nu de volgende etappe het doel, of zelfs de volgende stap. Want gewoon blijven lopen is het proces dat je helpt dit doel te bereiken.
Voor andere doelen geldt hetzelfde.
- Een succesvol boek komt vanzelf als je elke dag gaat zitten en zo goed schrijft als je kunt.
- Een gezond lichaam is het resultaat van dagelijkse kleine keuzes maken voor meer gezonde voeding en meer beweging.
- Een geweldige relatie ontstaat door elke dag opnieuw liefde en waardering te delen.
Door mijn aandacht te richten op het proces ervaar ik meer rust en geduld. Ik weet welke taak er voor me ligt en ik hoef me niet elke dag opnieuw druk te maken over het grotere en uitdagende doel.
Best fijn.
Laten we samen aan de slag gaan
Als lid van het Broednest heb je toegang tot diverse gereedschappen en Bundels om te werken met meer focus.
- Leer hoe je je dagen slimmer kunt plannen.
- Ontdek manieren om minder verslaafd te raken aan je smartphone.
- Ontwikkel een productieve ochtendroutine.
- Leer hoe je dagelijks kunt mediteren.
- En nog veel meer!
Het Broednest wordt steeds leuker. Doe je ook mee?